A Telegram októberben indítja a saját GRAM tokenjét

Egy újabb üzenetküldő platform tervezi saját kriptovalutája bevezetését.

A Telegram üzenetküldő platformnál minden készen áll arra, hogy két hónapon belül elindítsák a saját digitális valutájukat a ’GRAM’-ot, a kibocsátás valamikor október végén várható. A New York Timesban megjelent hírek szerint a GRAM coin mellett egy saját digitális tárcával is a piacra lépnek. A GRAM digitális tárcát a Telegram felhasználók több mint kétharmadának, körülbelül 200 millió személynek teszik elérhetővé. A versenytársukhoz, a Facebookhoz hasonlóan ők is megvalósítják azt, hogy a GRAM kriptó az üzenetküldő alkalmazáson keresztül univerzálisan küldhető legyen.

Talán a szabályozói figyelem és ellenőrzés miatt, ami a Facebook Libra bejelentését övezte, a Telegram sokkal halkabban kezelte az egész ügyet. Jogszabályalkotók az egész világon ugyanis élesen kritizálták a Librát, különböző problémákat vetítettek fel pénzmosással, terrorizmus finanszírozással, a monetáris szabályozás manipulációval és adatvédelemmel kapcsolatban.

Forráskód alapján a GRAM nagyon hasonlít a Librához, viszont struktúrában inkább a Bitcoinhoz közelít. A megjelent jelentés szerint a GRAM egy decentralizált struktúrán fog működni, ami hasonló elvekre épül mint a Bitcoin blokklánca, ezzel lényegesen különbözik a többi centralizált digitális valutától. Ez lehetővé teszi sok szereplő számára, akik meg akarnak szabadulni a központi autoritástól, hogy elkezdjék használni a coint. Ez a szabadság elve egyértelműen összhangban áll a Telegram alapító, Pavel Durov elképzeléseivel is.

Pavel Durov a 2017-es TechCrunch konferencián

Decentralizált működés

A GRAM indulás után a Telegramtól függetlenül működik majd. Az üzenetküldő platform, ami kiemelt figyelmet fordít a hálózatán bonyolított üzenetek és beszélgetések titkosítására, kiemelte, hogy a tokent ’gépek decentralizált hálózata’ fogja irányítani, így a Telegramnak nem lesz semmilyen kontrollja a coinok mozgása felett.

A Telegram még 2018-ban húzott be 1.7 milliárd dollár tőkebefektetést a Lightspeed Capital és Benchmark kockázati-tőke befektetőktől és néhány orosz milliárdostól. A befektetőknek cserébe ígértek egy bizonyos mennyiségű GRAM tokent, amit a befektetési dokumentumok szerint még 2019. október 31-ig át kell adni a beruházóknak, különben a tőkét kamatostul vissza kell fizetni. Így érthető a nagy sietség a Telegram háza táján.

A Libra versenytársa

A New York Times szerint a Librával ellentétben ezzel a tokennel majd a kriptotőzsdéken is lehet kereskedni, és a tőkebefektetők is piacra léphetnek majd a coinjaikkal a türelmi időszak lejárta után. A token felhasználható lesz a Telegramon kínált termékek megvásárlására is, mint ahogy a Facebook is lehetővé teszi majd az Instagramon történő vásárlást.

A GRAM a Telegram Open Network [TON] technológiára épül, amit a Telegram szeretne kiterjeszteni különböző alkalmazásokra is, hűen ötvözve a nagy kriptovaluta és blokklánc világképet.

A Librához hasonlóan a GRAM-nak is szembe kell majd néznie a szabályozók vasöklével. Azonban ezt a harcot nem egyedül kell majd megvívnia, ugyanis az idei évben a Facebook mellett több óriásvállalat:  Fidelity, JP Morgan is bejelentette, hogy digitális valuta bevezetését tervezi.

(Készült a New York Times cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük