Hogyan használd az Awesome Oscillatort a Bitcoin vételi és eladási belépési pontok keresésére

Nagyon kevés kereskedési indikátor annyira egyszerű és elegáns mint az Awesome Oscillator.

Az eszköz első verzióját az amerikai kereskedő Bill Williams fejlesztette le. A különleges elnevezésű Awesome Oscillator (AO) egy momentum indikátor, amely az azonnali trendekre épülő előnyöket használja ki. Az AO hisztogramon ábrázolja az adatokat hasonlóan a MACD hisztogram funkciójához, és eladási és vételi jelzéseket küld az eszköz, ha a sáv túllépi felfelé vagy lefelé a neutrális 0-s vonalat.

De először nézzük, mi alapján kalkulál a formula:

Medián ár = (Magas ár + Alacsony ár)/2

AO = SMA (Medián ár, 5) – SMA (Medián ár, 34)

SMA – Simple Moving Average = Egyszerű mozgóátlag

Az AO 34 periódus egyszerű mozgóátlag értékét tartalmazza, amelyet a sávok közepén ábrázol, és amelyet levon az 5 periódus egyszerű mozgóátlag értékéből a medián ár alapján. A medián ár az adott periódus legalacsonyabb és legmagasabb értékének az összege, mely aztán el van osztva kettővel.

Az indikátor optimális szinten teljesít, ha a napi vagy heti chartokat vizsgáljuk, különösen igaz ez a kriptók esetében.

A hisztogramon kialakuló mintázatok két fő felismerhető kategóriába sorolhatók:  az egyik a ’saucer’ (magyarul ‘csészealj’), a másik pedig a ’twin peaks’ (magyarul ‘iker csúcsok’).

A ’saucer’ egy olyan mintázat, amely vételi jelzést mutat, ha a sávok a 0-s vonal felett rajzolódnak ki. A saucer akkor jelenik meg, ha három egymást követő oszlop a 0-s vonal felett van, ebből az első piros színű, a második szintén piros, de kisebb az oszlop mint az első, a harmadik oszlop pedig zöld színű és a magasabb mint az előző oszlopok.

A Bitcoin először 2017. július 17-24 között rajzolta ki ezt a mintát, amikor megjelent a két piros oszlop, majd július 31-én megjelent a zöld oszlop is. A BTC árfolyama ekkor a július végi 3200 dolláról egészen 20000 dollárig emelkedett az öt hónapos periódus során.

A saucer (csészealj) és a twin peaks (ikercsúcs) az AO indikátoron a 2017-es felfutás során | Bitstamp hetes chart | TradingView

A ’twin peaks’ szintén egy vételi jelzés, amely akkor jelenik meg, ha a hisztogramon az oszlopok a 0-s vonal alatt vannak. A jelzés pontos mintázata úgy néz ki, hogy a két csúcs a 0-s vonal alatt van, és a második csúcs közelebb van a 0-hoz mint az első. Ilyen mintázat alakult ki 2018. július 9. és december 17. között.

Hasonlóképpen a ’twin peaks’ mintázat kialakulhat a 0-s vonal felett is, és ha a második csúcs kisebb mint az első, akkor az eladás jelzést mutat, és el kell adni a Bitcoint.

Alapvetően az az általános szabály, hogyha a hisztogramon az oszlopok a 0-s vonal alól felfelé növekednek, akkor az vételi jelzést indikál. Ha a pedig ennek a fordítottja, azaz az oszlopdiagramok a 0-s vonal felől csökkennek a 0-s vonal alá, akkor az egyértelmű jelzés az eladásra.

Az AO nagyon egyértelműen jelezte 2018 végén a medvepiac kezdetét, 2019. április elején pedig a bikapiac eljövetelét. Így kereskedőként te is nagyon jól olvashatod a mintázatokat az AO hisztogramon, és csökkentheted a fennálló kockázatokat. Néhány kereskedő jobban szereti a több tételből álló vételi jelzést adó indikátorokat, mások az egyszerűbb, könnyebben értelmezhető mutatókat kedveli. Az Awesome Oscillator ennek a rétegnek szolgálhat hasznos eszközként.