Hogyan használj technikai indikátorokat kriptovaluta kereskedéshez: a Bollinger-szalagok

A technikai elemzések – technical analysis (TA) – az egyik legnépszerűbb olyan segédeszközök, amit a mainstream kereskedők is alkalmaznak a részvény- és kötvénypiacokon, és ez alól a kriptotőzsdei kereskedők sem kivételek. Az egyik legjobb dolog a technikai elemzésekben, hogy eszközosztálytól függetlenül van sok rajongója, de egyben ugyanannyi ellensége is. Az új és még éretlen tőkepiacokon, mint amilyen a kriptoeszközök piaca is, a technikai elemzés, mint mechanizmus bebiztosította helyét a kevésbé életképes segédeszközök egyikeként, és próbál a kriptoeszközök viselkedéséből rövid távú jeleket kiolvasni.

Az IntoTheBlock egy adatelemzőkből, kriptoszakértőkből és mesterséges intelligenciával foglalkozó csapat, akik a kriptopiac rejtelmeit kutatják, és befektetőknek kínálnak nagyon hasznos és érdekes piaci elemzéseket és kereskedési stratégiákat.

A technikai elemzés és a blokklánc jelek kombinációjának gondolata konceptuálisan eléggé triviális. A kriptoeszközök egyedi jellemzője, hogy a befektetők tevékenységének jelentős része nyilvánosan elérhető a publikus főkönyvön. Ezek a nyilvántartások aranybányát érnek, mivel segítenek megérteni a befektetők csoportjainak viselkedését. Lássuk be, hogy a technikai elemzések elsősorban az eszközárakban tükröződő rövid távú viselkedési minták azonosításán alapulnak. Ebből a szempontból a blokklánc mutatók természetes kiegészítésként szolgálhatnak az alapvető technikai elemzéses módszerek eredményeinek gazdagításához.

A technikai elemzés és a blokklánc-mutatók kombinációja különféle formákat ölthet. Bizonyos esetekben a blokklánc-jelek a TA indikátor információjavító vektoraként működhetnek. Más szcenáriókban pedig a technikai elemzés módszerek megerősíthetik a blokklánc-mutatók által jelzett mintákat. Próbáljuk meg ezt a koncepciót a legnépszerűbb TA indikátorok segítségével szemléltetni.

Bollinger-szalagok

A Bollinger-szalagok egy népszerű technikai elemzés mutató, amely gyorsan reagál az ármozgásokra, és tükrözi az árfolyam fölfelé és lefelé történő kilengéseit. John Bollinger pénzügyi elemző által 1980-ban kifejlesztett mutató egy sor vonalat határoz meg, amely két szórást (pozitívan és negatívan) ábrázol a mozgó átlagtól (SMA) távol. A szalagok azt mutatják, hogy az ár milyen távol mehet az SMA által jelzett központi tendencia sávtól, mielőtt az átlag felé visszafordító impulzust váltana ki. A sávok tágulnak és összehúzódnak az ár- és a volatilitási ingadozásokra reagálva.

A megvalósíthatóság szempontjából úgy gondolják, hogy a Bollinger-szalagok a piacon történő vételi és eladási eltérések jeleként szolgálnak. Ebből a szempontból a kereskedők a felső sávba mozgó árakat a piaci túlárazás jeleként értelmezik. Hasonlóképpen, minél közelebb kerülnek az árak az alacsonyabb sávhoz, annál jobban alulértékelt a piac.

Az alábbi ábra a Bollinger-szalagok használatát szemlélteti a Bitcoin esetében.

A Bollinger-szalagok technikai elemzés kiegészítése blokklánc-mutatókkal

A Bollinger-szalagok legnépszerűbb alkalmazása, hogy fel lehet fedezni az átlagos reverziós mintákat a túlárazott és alulértékelt eszközök lehetséges trendjeinek elemzésével. A blokkláncon végbemenő tevékenységek elemzése e minták nagyon egyedi perspektíváit nyújthatja, amelyek túlmutatnak az egyszerű ártrendeken. Számos olyan blokklánc-elemzési módszer létezik, ami kimutatja az alulértékelt és a túlárazott eszközöket. Ezekből mutatunk be most kettőt az IntoTheBlock platformon keresztül.

Az In/Out Money Around the Current Price elemzi az olyan aktív befektetők nyereségességét, akik közel állnak a jelenlegi ársávhoz (+/- 15% távolságra). A zöld színű buborékok a nyereséget realizáló befektetők csoportjait ábrázolják, míg a piros buborékok az olyan befektetők csoportját ábrázolják, amelyek veszteségesek a jelenlegi árhoz képest. A két csoport közötti különbség drasztikus eltérései idővel jelölhetik a túlértékelt és a alulértékelt eszközöket.

Egy másik érdekes mutató, ami jelöli a túlárazott vagy alul árazott pozíciókat, kikövetkeztethető a tőzsde be- és kimenő forgalmának elemzésével. Az IntoTheBlock hálózati elemzése nyomon követi a kriptovalutákat a tőzsdéhez tartozó különféle címeken, mint például betétcímek, kifizetési címek, hideg tárcák és meleg tárcák. A kriptotőzsdékre történő nagy beáramlást általában felszámolások előzik meg -a befektetők eladnak a tőzsdéken. A tőzsdékről történő nagy kiáramlások pedig inkább megtartási mintákra (holding) utalnak – a befektetők a tárcákba helyezik a coinokat. Ebből a szempontból az árfolyam-változások a túlárazott vagy alulértékelt pozíciók jeleként tekinthetők.

Hogyan használj technikai indikátorokat kriptovaluta kereskedéshez: a Bollinger-szalagok

Hogyan lehet ezeket a blokklánc-jeleket kombinálni a Bollinger-szalagok elemzésével? Egy nagyon egyszerű értelmezés alapján, a blokklánc-jelek állandó túlárazott és alulértékelt pozíciókra utalnak minden tevékenységeknél, míg a Bollinger-szalagok megerősíthetik ezt az elemzést a rövid távú körülmények figyelembevételével.