Hogyan kerülj el egy ICO átverést? Újabb 8 hasznos tipp

ICO-k (Initial Coin Offerings) egyre jobban terjednek a startupok körében tőkegyűjtés céljából, ezért nem meglepő, hogy megjelentek azok az átverések, ahol ICO keretei között gyűjtenek pénzt „vállalkozások”, pusztán pénzlehúzás céljával.

Ahhoz viszont, hogy ne hagyjuk magunkat átverni, az első lépés, hogy legyünk tisztában az ICO jelentésével.

Mi az ICO?

A kriptovaluta szférában az ICO-k nagyjából megfelelnek a tőzsdei IPO-knak (Initial Public Offering). IPO az a folyamat, amikor egy cég a legelső alkalommal ajánlja a részvényeit megvásárlásra a publikus közönségnek egy tőzsdén. Gyakorlatilag a cég a tőzsdére lépve, a részvényei eladásával gyűjt tőkét.

Ezzel szemben az ICO során a cég nem a részvényeit adja megvásárlásra, hanem saját kriptovalutát bocsát ki, ezzel gyakorlatilag közösségi finanszírozás formájában jut tőkéhez, a kriptovaluta eladásával. A legnagyobb probléma ezzel, hogy amíg a tőzsdére lépést a tőzsdei felügyelet ellenőrzi, addig saját kriptovaluta létrehozása és eladása, természetéből adódóan nem mindenütt szabályozott, ezért óriási lehetőség adódik az átverésekre is.

Csak 2018-ben $6,3 milliárd lett gyűjtve ICO-kból, és ha ekkora mennyiségű pénz forog egy szabályozatlan piacon, akkor ennek fényében nem csoda, hogy 2018-ben lezajlott ICO-k 80%-a átverés volt, jelentette a CoinDesk.

Összeszedtük, hogy mire figyelj oda, hogy a lehető legkisebb eséllyel ess bele egy ICO átverésbe. Ha ezeket betartod, akkor sokkal nagyobb eséllyel kiszúrod, ha egy ICO nem más, mint puszta lehúzás.

Nincs bejegyzett cég az ICO mögött

A legnagyobb vészjelző, ha az ICO mögött nincs egy lekövethető, hitelesen bejegyzett cég. Bár az ICO nem szabályozott folyamat, azért arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ICO mögött egy bejegyzett cég legyen.

Gondolj csak bele, ha részvényeket vásárolunk a tőzsdén, akkor is utánanézünk a cégnek, pedig tudjuk, a tőzsdei felügyelet ellenőrzi a folyamatot, és a cégeket. ICO esetén ez hatványozottan fontos, mert nincs egy hiteles szerv, aki a nyilvánvaló csalásokat előre kiszűri neked.

Nézz utána, hogy mennyire hiteles, mennyire megbízható egy cég, milyen az eddigi története stb. Ha valami gyanús, vagy nem érzed elég megbízhatónak a céget, esetleg a cég tulajdonosait, akkor az egy óriási figyelmeztetés. Ez különösen igaz, ha még információt sem találsz arról, hogy ki van az ICO mögött.

Nincs termék vagy szolgáltatás, csak ígéret

A második legnagyobb vészjelző az ICO kapcsán, ha nincs kézzelfogható termék vagy szolgáltatás, csak egy nagy ígéret. Igaz, hogy legitim körülmények között közösségi finanszírozásnak kell tekinteni az ICO-kat, de ha belegondolsz és megvizsgálod a Kickstarter vagy Indiegogo projekteket, akkor láthatod, hogy minden valamire való projekt be tud mutatni egy prototípust, vagy az ötlet valamilyen kezdetleges iterációját. Vannak esetek, amikor közösségi finanszírozás esetén sincs más csak egy ötlet, de abban az esetben a projekttulajdonos egy megbízható személy, vagy olyan elhanyagolható összegről van szó, hogy kerekítési hibának tűnik egy-egy ICO kapcsán.

Amire még oda kell figyelni az ígéret kapcsán, azért, mert a csapatnak van egy GitHub profilja pár sor kóddal, az még mindig nem tekinthető többnek, mint puszta ígéret.

Nincs terv

Ha nincs egy egyértelmű terv (whitepaper) az ICO-val kapcsolatban, az szintén aggodalomra adhat okot. Ebben a dokumentumban kellene leírva lennie:

  • a háttértörténetnek,
  • a céloknak,
  • a stratégiának,
  • lehetséges nehézségeknek,
  • a várható mérföldköveknek (azaz mikorra várhatóak a különböző fejlesztések),
  • a pénzügyi modellnek,
  • és a SWOT analízisek.

Egy csili-vili szuper weboldal megtévesztő lehet, mert a profizmus benyomását keltheti, de ami igazán számít az a stratégia és a koncepció. Ennek a hiánya alapjaiban kérdőjelezi meg az ICO létjogosultságát. Ha van ilyen dokumentum akkor azt mindenképpen olvassuk el alaposan, figyeljünk a részletekre. Ha pedig nincs semmilyen terv az ICO és a projekt tekintetében, akkor ugyancsak egy piros jelzést kapunk.
Ezzel együtt persze nem jelenti azt, hogy egy meglévő, alaposan kidolgozott whitepaper biztos garanciát jelent. Volt már rá példa, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet hitelesnek tűnő cégeket kapcsolt le, rendben lévő stratégiai papírokkal, mert egyértelmű csalásról volt szó.

Nehéz utánanézni az értékesítési adatoknak

Átláthatóság az egyik legfontosabb szempont befektetői szemmel. Egy legitim ICO esetén a cég érdeke az lenne, hogy minden adatot a lehető legkönnyebben el tudjon érni a befektető, hogy minél könnyebben tudjon döntést hozni.

Ezzel szemben, ha az eladási adatok és grafikonok nehezen hozzáférhetőek, akkor ez szintén egy óriási figyelmeztetés számunkra. Néhány ICO átverés esetén az a jelenség figyelhető meg, hogy nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi pénz lett gyűjtve. Ezzel mesterségesen akarnak sürgető érzést kelteni a befektetők között.

Túl jól hangzik, hogy igaz legyen

A gyors meggazdagodás, vagyongyarapítás reménye sok embert meg tud őrjíteni. Legyen az akár befektető, vagy csaló. Ezt nagyon sokan kihasználják, ahogy a fenti adatok is mutatják. A legjobb, amit tehetsz, hogy aktívan gyakorlod az elővigyázatosságot és azonnal megkérdőjelezel mindent, főleg ha valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen.

Amit tehetsz, hogy sebészi pontossággal szétszeded a legapróbb részleteire a rendelkezésre álló információt, és ha bármikor kételyed támad vagy rossz érzés fog el, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy elfelejted a projektet. A kutatáshoz mindenképpen vonj be külső forrásokat is.

Meghívós rendszer az alapja

Azokat a rendszereket, ahol meghívás alapján kap jutalékot az ember, viszont nem történik érdemi értékteremtés, azaz áru vagy szolgáltatás csere, piramisjátéknak nevezzük. Ebben az esetben az újonnan belépők befizetéséből finanszírozzák a már belépett emberek osztalékát. Mivel nem történik értékteremtés, a lufi előbb-utóbb ki fog pukkanni és bedől a rendszer. Rendszerint csak a legfelső emberek járnak jól, viszont a többség csak ráfizet és soha többet nem látja a pénzét. Mindenképpen kerüld az ilyen jellegű rendszereket.

Tűzfal riasztás

Ha a projekt oldalát böngészve a tűzfalad riasztást ad az oldallal kapcsolatban. Nem kérdés, semmi keresnivaló azon az oldalon, több időt felesleges is rászánni.

Minden ICO rizikós

Ha az ICO minden ellenőrzőponton átmegy, még mindig nem lehetünk biztosak benne, hogy nem átverésről, csalásról van szó. De ha valamelyik ponton megbukik, akkor biztos, hogy érdemes nagy ívben elkerülni a befektetést.

Emellett ne feledd, az, hogy az ICO-k nagy nyereség esélyével kecsegtetnek, minden ICO rizikós és spekulatív befektetésnek számít.

Hasznos cikkek ICO témában:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük