Újabb két ICO-ra csapott le a SEC

Az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) két ICO-ra szabott ki több, mint 250 ezer dolláros büntetést, mert elmulasztották elvégezni a kötelező regisztrációt ezáltal pedig nem engedélyezett értékpapírokat értékesítettek.

Két ICO-ra szabott ki büntetést a SEC

Mióta az ICO-k, azaz a kriptopénz kibocsátások értékpapírnak számítanak az Egyesült Államokban, kötelező a kibocsátáskor az IPO-hoz hasonló adminisztrációt elvégezni. Aki pedig nem a szabályos úton akar játszani, arra lecsap a SEC.

Ket Ico-ra csapott le a SEC

A héten két bostoni ICO-ra szabtak ki tetemes bírságot, mert azok megsértették a szabályokat. A mögöttes startupok most kénytelenek lesznek visszafizetni az eddig összegyűjtött befektetési összeget. Ha tovább szeretnének működni, a tokeneket értékpapírként kell regisztrálniuk és rendszeres időközönként jelentést kell küldeniük a felügyelet részére – akárcsak bármely értékpapír kibocsátás esetén – áll a SEC által kiadott sajtóközleményben.

Fizetési szolgáltató és kannabisz értékesítő a két nem regisztrált ICO

A két büntetett startup egyike az Airfox. A fizetési szolgáltatást kínáló ICO a tavalyi évben 15 millió dollárt gyűjtött össze. A tervezett platformjuk révén a felhasználók jegyeket tudnak vásárolni, ki tudják majd fizetni a számláikat vagy feltölthetik a telefonjukat az Airfox blokkláncának segítségével.

A másik megbüntetett cég a Paragon Coin kibocsátója, mely egy az egész országra kiterjedő kannabisz ökoszisztémát szeretett volna létrehozni, mely a legalizált marihuána értékesítésen és fogyasztáson alapul. Eddig a Paragon 12 millió dollárt gyűjtött össze a projekt kivitelezésére.

Vagyis ezek voltak a tervek, a büntetés után nem tudni, hogyan működnek majd tovább ezek az ICO projektek.

A két startup most összesen több, mint 250 ezer dollárt kénytelen kifizetni, amellett, hogy az értékpapírkibocsátás adminisztrációjának is meg kell felelniük. A befektetők kompenzálásáról nem esett szó.

Ez az első alkalom, hogy a SEC bekeményített

Bár már tavaly óta egyértelmű állásponton van az amerikai felügyelet az ICO-k kapcsán, ez volt az első alkalom, hogy valódi büntetéssel sújtott ICO cégeket a SEC. A csalásokat eddig is szigorúan vették, azonban most már az adminisztráció elmulasztásáért is bírság jár. A büntetés részletei még nem teljesen tisztázottak, így nem lehet tudni, hogy az ICO-ba fektetőket hogyan kompenzálják, mivel a hírre természetesen mindkét érme árfolyama jelentősen leesett.

A SEC mindent megtesz a hatályos törvények betartása kapcsán. Az ICO-k mellett pedig ellenőrzik a kriptopénz tőzsdéket is. Múlt héten az EtherDelta decentralizált tőzsde tulajdonosát bűntették meg, mert nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük