Hogyan legyél blockchain fejlesztő?

Hogy őszinte legyek, ez is olyan, mint bármi más. Csak csinálni kell, és kész. Igaz, kicsit hosszabb a folyamat, de az egész egy kis programozással kezdődik – nem kell semmi komolyra gondolni, elég ha csak Minecraftban konfigurálsz pár plugint, vagy indítasz egy saját CS:GO szervert, ilyesmi. Ezután hatalmas eltökéltségre lesz szükséged: ha Fortniteban való lövöldözés helyett jobban érdekel az, hogy indíts egy saját blogot, akkor már rajta vagy a szeren. Innen nincs visszaút, jön a Youtube csatorna, Facebook viccoldal, majd rájössz, hogy szeretnél csinálni egy saját 3D böngészős játékot, ami a World of Warcraftot és a Red Ball-t ötvözi, persze sokkal jobb grafikával. Hamar rájössz, ez lehetetlen.

Ideje feladni. Vigyázz, a blogon, amit éppen írsz, nehogy megnyomd a <> gombot. A <> gomb nagyon veszélyes. Egy olyan új világba visz, ahonnan talán soha nem jutsz vissza. Ugyan, ki tudna ellenállni a csábításnak?

<a href="https://bitcoinbazis.hu" title="Bitcoin Bázis">Bitcoin Bázis</a>

Ez az első kód. Nem, még nem programkód, de valami olyasmi. HTML. Ezután jön a CSS, a JavaScript, és még sorolhatnám. Aztán jönnek az igazi kódnyelvek is, mint a Python (ezért páran meg fognak kövezni), a C, a C#, vagy a PHP (ezért is mondjuk, mindegy).

Találj egy problémát

Szerintem ezen nincs mit magyarázni, annyi van belőlük, mint ahány homokszem a sivatagban, vagy létrehozható Bitcoin tárca. Válassz ki egyet, és oldd meg. Ennyi az egész.

Jókor jó helyen

Akárhogy próbáltam elkerülni a szerencsét, előbb utóbb megkerülhetetlenné vált. Ha egész nap ezt csinálod, nincs más választásod, néha bejön.

Épp a Siacoin körül ólálkodtam, amikor rájöttem, hogy sehogy sem tudom megmérni a veszteségemet. A Sia hálózatán tárhelyet lehet bérelni és bérbe adni, amolyan blokklánc adatfelhő ez (mint a Filecoin, Storj, vagy Swarm, csak ez már működik is). 2-300 GB-ot béreltem, csakhogy egyelőre van egy kis bökkenő.

Jelenleg minden fájl 40 MB-os darabokra lesz kerekítve. Hiába 1 MB a fájlod, az 40 MB-ot fog elfoglalni, mert ez a minimum méret (3-6 hónapon belül ez javítva lesz, mindegy, csak szólok). Szerettem volna tudni, hogy pontosan mennyit vesztek ezzel a kerekítéssel, úgyhogy írtam rá egy gyors Python szkriptet, ami szépen kiszámolta nekem ezt. Természetesen nyílt forráskódúvá tettem, hogy bárki használhassa, és hát a Sia core fejlesztőinek annyira megtetszett a dolog, hogy felkértek rá, hogy építsem már bele a Sia core tárcába. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy ők az egészet Go-ban írták, úgyhogy gyorsan meg kellett tanulnom azt is. A beküldés után rengeteg észrevételt kaptam, ebből aztán még többet tanultam, és még a Sia TV-ben is benne volt a kódom. Tiszta haszon.

Ilyen egyszerű az egész, most pedig megyek alszok, mert valamiért megint hajnali 2 lett.

Ja és még valami: nem kell ám megvárni, amíg megkérnek valamire, kérés nélkül is lehet hozzájárulni, már egy hibajelentés is óriási segítség lehet. Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük