Hogyan legyél blockchain fejlesztő?


Hogy őszinte legyek, ez is olyan, mint bármi más. Csak csinálni kell, és kész. Igaz, kicsit hosszabb a folyamat, de az egész egy kis programozással kezdődik – nem kell semmi komolyra gondolni, elég ha csak Minecraftban konfigurálsz pár plugint, vagy indítasz egy saját CS:GO szervert, ilyesmi. Ezután hatalmas eltökéltségre lesz szükséged: ha Fortniteban való lövöldözés helyett jobban érdekel az, hogy indíts egy saját blogot, akkor már rajta vagy a szeren. Innen nincs visszaút, jön a Youtube csatorna, Facebook viccoldal, majd rájössz, hogy szeretnél csinálni egy saját 3D böngészős játékot, ami a World of Warcraftot és a Red Ball-t ötvözi, persze sokkal jobb grafikával. Hamar rájössz, ez lehetetlen.

Ideje feladni. Vigyázz, a blogon, amit éppen írsz, nehogy megnyomd a <> gombot. A <> gomb nagyon veszélyes. Egy olyan új világba visz, ahonnan talán soha nem jutsz vissza. Ugyan, ki tudna ellenállni a csábításnak?

<a href="https://bitcoinbazis.hu" title="Bitcoin Bázis">Bitcoin Bázis</a>

Ez az első kód. Nem, még nem programkód, de valami olyasmi. HTML. Ezután jön a CSS, a JavaScript, és még sorolhatnám. Aztán jönnek az igazi kódnyelvek is, mint a Python (ezért páran meg fognak kövezni), a C, a C#, vagy a PHP (ezért is mondjuk, mindegy).

Találj egy problémát

Szerintem ezen nincs mit magyarázni, annyi van belőlük, mint ahány homokszem a sivatagban, vagy létrehozható Bitcoin tárca. Válassz ki egyet, és oldd meg. Ennyi az egész.

Jókor jó helyen

Akárhogy próbáltam elkerülni a szerencsét, előbb utóbb megkerülhetetlenné vált. Ha egész nap ezt csinálod, nincs más választásod, néha bejön.

Épp a Siacoin körül ólálkodtam, amikor rájöttem, hogy sehogy sem tudom megmérni a veszteségemet. A Sia hálózatán tárhelyet lehet bérelni és bérbe adni, amolyan blokklánc adatfelhő ez (mint a Filecoin, Storj, vagy Swarm, csak ez már működik is). 2-300 GB-ot béreltem, csakhogy egyelőre van egy kis bökkenő.

Jelenleg minden fájl 40 MB-os darabokra lesz kerekítve. Hiába 1 MB a fájlod, az 40 MB-ot fog elfoglalni, mert ez a minimum méret (3-6 hónapon belül ez javítva lesz, mindegy, csak szólok). Szerettem volna tudni, hogy pontosan mennyit vesztek ezzel a kerekítéssel, úgyhogy írtam rá egy gyors Python szkriptet, ami szépen kiszámolta nekem ezt. Természetesen nyílt forráskódúvá tettem, hogy bárki használhassa, és hát a Sia core fejlesztőinek annyira megtetszett a dolog, hogy felkértek rá, hogy építsem már bele a Sia core tárcába. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy ők az egészet Go-ban írták, úgyhogy gyorsan meg kellett tanulnom azt is. A beküldés után rengeteg észrevételt kaptam, ebből aztán még többet tanultam, és még a Sia TV-ben is benne volt a kódom. Tiszta haszon.

Ilyen egyszerű az egész, most pedig megyek alszok, mert valamiért megint hajnali 2 lett.

Ja és még valami: nem kell ám megvárni, amíg megkérnek valamire, kérés nélkül is lehet hozzájárulni, már egy hibajelentés is óriási segítség lehet. Sok sikert!


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.