Hogyan tárolj fájlokat a Siacoin hálózatán?

A blokkláncnak köszönhetően teljesen átalakul a tárhely-szolgáltatók és a bérlők kapcsolata is. Azzal, hogy bárki lehet bérbeadó, sokkal olcsóbbá válik majd a szolgáltatás, terrabájtokat pár száz forintért bérelhetünk majd. Van egy másik probléma is: a centralizált cégeknél az adataink legtöbbször titkosítás nélkül kerülnek tárolásra, míg a decentralizált (elosztott) hálózaton ez alap kell hogy legyen – hiszen amúgy bárki ellophatná az adatainkat.

Több projekt is fut párhuzamosan, a Filecoin és a Storj fejlesztői is gőzerővel dolgoznak, de egyenlőre csak a Siacoinnak van letölthető kliense – sajnos ez sem tökéletes. Az alábbiakban mutatjuk, hogyan működik.

Szükséges:

  • 4-500 Siacoin
  • 16 GB tárhely (2019), lehetőleg SSD
  • Pár óra (inkább több, HDD-vel akár pár nap)

Ha nem szeretnénk Sia node-ot futtatni, akkor a Sia alapon működő képmegosztót is kipróbálhatjuk ezen a linken.

Első lépés: Sia kliens letöltés

A Sia klienst ezen az oldalon tudjuk letölteni. Ha nem vagyunk programozók, valószínűleg a UI-ra lesz szükségünk.

Második lépés: Blokklánc szinkronizálása

A Bitcoinhoz hasonlóan itt is le kell töltenünk az egész blokkláncot. Ez adja a hálózat biztonságát, hiszen így nem kell megbíznunk senkiben: az összes eddigi tranzakciót mi magunk ellenőrizhetjük le. A szinkronizáció a Sia UI megnyitásával elkezdődik, de ha ez túl lassú lenne, erről az oldalról letölthetjük 20 perc alatt az egészet: állítsuk le a Sia klienst, a Windows start menüben nyissük meg a %appdata% mappát, és cseréljük le a C:\Users\felhasználónév\AppData\Roaming\Sia-UI\sia\consensus\consensus.db fájlt. Ezután nyissuk meg újból a Sia UI-t, és hagyjuk, hagy dolgozzon – ez eltart majd egy darabig (SSD-vel több óra, HDD-vel több nap is lehet. Nekem 2 éjszaka volt SSD-vel).

Kapcsolódó hír -> A Monero után a Siacoin is blokkolja a Bitmain bányászhardvereit

Harmadik lépés: Szerezz Siacoint

A tárhelyért Siacoinnal fogsz fizetni, ezért feltétlenül kell szerezni belőle párat. 400 SC bőven elég, ezért pár 10-100 GB tárhelyet kapunk (ez az oldal segíthet pontosabban meghatározni).

Siacoint váltók: Shapeshift, Binance, Bittrex, Poloniex, HitBTC.

Negyedik lépés: Szerződések létrehozása

Adatainkat 30 blokkra bontva fogjuk tároltatni. A szép ebben az, hogy a Reed-Solomon eljárásnak köszönhetően fájljaink akkor sem vesznek el, ha a 30-ből 20 szolgáltató egy időben elérhetetlen – csupán 10 darabból visszaállítható az összes adat. Ha valamelyik  bérbeadó lelép, a Sia UI keres egy másikat, a hiányzó részt visszaállítja és feltölti az új helyre.

Mindehhez viszont előzőleg meg kell állapodni pár szolgáltatóval (alapértelmezett: 50), és zárolni kell pár Siacoint. Ez valójában egy okos-szerződés lesz – amennyit elhasználunk a tárhelyből, annyit kap a bérbeadó, a többit pedig visszakapja a bérlő. (Illetve a Sia blokkláncon is van tranzakciós díj, ezt a bányászok kapják meg minden egyes tranzakciónál, ezzel is számolni kell.)

A Create Allowance gombra kattintva meg kell adnunk egy maximum összeget, amennyit el szeretnénk költeni 3 hónapnyi tárhelybérlésre. 3-400 Siacoin jelenleg az ajánlott minimum, de ha túl keveset adtunk meg, később növelhetjük. Ezután a kliensünk automatikusan köt 50 szerződést, ami eltarthat egy darabig. Amíg nincs meg a 30, nem is tudunk feltölteni.

Ötödik lépés: Fájlok feltöltése

Ha már van elég contractunk, akkor feltölthetünk pár fájlt, vagy akár mappát. Jelenleg sajnos minden fájl minimum 40 MB méretűre lesz felskálázva, vagyis ha egy 100 KB-os fájlt töltesz fel, az is 40 MB helyet fog foglalni. Érdemes a kis fájlokat egy nagyobba tömöríteni, amíg a fejlesztők nem változtatnak ezen. A folyamat a megszokottnál hosszabb időbe telhet, mivel háromszor is fel kell tölteni a fájlt – ezt a Redundancy oszlop jelzi is. Ha a Redundancia eléri a 3-at (vagyis a 30 csomag fel lett töltve különböző helyekre), a feltöltés befejeződött – ellenkező esetben érdemes nyitva hagyni klienst, hogy új hosztokat keressen.

Hatodik lépés: Fájlok megőrzése

Ajánlott havonta legalább egy éjszakán át futtatni a Sia UI-t, hiszen lehetséges, hogy a tárhelyszolgáltatóink egy része idővel megszűnik. Ilyenkor újakat kell keresni, hiszen ha nincs meg legalább 10 csomag a 30-ból, a fájlunk elveszik. Nem kell aggódni, ha a bérbeadó hosztok csak 90%-ban érhetőek el, adataink elérhetőségének esélye akkor is 99.999999999999999%. A fájlok javításához viszont a mi kliensünkre van szükség, a titkosítási kulcs nélkül ugyanis olvashatatlanok.

A szerződések alapértelmezés szerint csak 3 hónapig élnek! Az adatvesztés elkerülése érdekében ezeket meg kell újítani, szóval már csak emiatt is érdemes havonta megnyitni a Sia UI-t. Ha nem újítod meg, az adataid törlődnek – hiszen már senki nem fizet a bérbeadónak azért, hogy megőrizze azokat. A Siacoin kliens automatikusan megújítja a szerődést, 6 héttel a lejárat előtt, ehhez viszont futtatni és unlockolni (jelszóval feloldani) kell (alapértelmezetten a hosszú Seed a jelszavunk).

A Seed megőrzése nem elég! Ha véletlenül tönkre megy a számítógépünk, nem csak a seedre (kódmondat) lesz szükségünk! Minden fájl külön titkosítási kulccsal rendelkezik, ezek pedig a C:\Users\felhasználónév\AppData\Roaming\Sia-UI\sia\renter mappában találhatóak – a contractokkal együtt (mindkettő nagyon fontos, ezek nélkül egyelőre nem állíthatóak vissza az adataink, a seed mellé mentsük el több biztonságos helyre)!

Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed van, írj bátran hozzászólást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük