Hogyan működik a Gunbot automatizált kriptokereskedési robot

A 2017-es nagy kriptopiaci összeomlás után mindenki számára világos lett, hogy a volatilitás velejárója lesz ennek a piaci környezetnek is. A befektetőknek folyamatosan résen kell lenniük, ha azonnal le akarják reagálni az örökké változó piacon végbemenő dinamikákat.

Az azóta eltelt időszakban egyre jobban emelkedett a kereslet az automatizált szoftverek és kereskedési botok iránt, amik sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudnak alkalmazkodni a piaci változásokra. Mai elemzésünkben egy ilyen kereskedési robot, a Gunbot működését próbáljuk megérteni, ami emberi beavatkozás nélkül képes megvalósítani a kitalált kereskedési stratégiát.

A Gunbot működése

Gunthar De Niro fejlesztette le a Gunbot kereskedési robotot 2016-ban, ami lényegében nem más mint számítógépes algoritmus alapján működő automatizált kriptokereskedési szoftver.

Ezek a botok arra vannak tervezve, hogy a kívánt kriptovaluta tőzsdei platformokon az adás és vételi tranzakciókat lebonyolítsák helyettünk. A szoftver a következő 10 tőzsdét támogatja: Poloniex, BitMEX, Bittrex, Cex.io, Binance, Bitfinex, Kraken, Coinbase Pro, KuCoin és Huobi. Egy kivétel van a felsoroltak közül, a Cryptopia, ami a szoftver csak 4-es vagy annál magasabb verziójú változataival kompatibilis.

A Gunbot többféle kereskedési stratégia megvalósítására is képes attól függően, hogy milyen inputot adunk meg neki. Ha összetett ismeretekkel rendelkezel a kriptovaluta piacok működéséről, akkor saját magad is kreálhatsz egyedi stratégiákat, vagy ha kevésbé vagy jártas ezen a téren, akkor lemásolhatod a legjobban működő stratégiákat, amikkel a nagy befektetők is hatalmas profitot tudnak zsebre tenni. Ahhoz tehát, hogy a nyereségedet maximalizáld, a veszteséget pedig minimalizált, felhasználhatod a jól ismert és elérhető stratégiákat, amik működnek a Gunboton: Gain, Bollinger-szalagok, Step Gain, 1000Trades, Ping Pong és Supergun.

Az automatizált kereskedési rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy nem vagy rákényszerítve csak egy kereskedési stratégia alkalmazására, egyszerre akár többnek a kombinációját is alkalmazhatod. Illetve igény szerint módosíthatod ezeket saját belátásod szerint.

A Gunbot működési módja nagyon egyszerű, mindössze csatlakoztatni kell a kiválasztott tőzsde API kulcsait, be kell állítanod a kereskedési stratégiát, kiválasztani a kereskedési valutapárokat, és a robot helyett végzi is a munkát.

A Gunbot egyedi funkció

Maga a szoftver nagyon sok izgalmas extra funkcionalitást kínál:

1. A robot prémium verziója korlátlan kereskedési pár beállítását engedi meg, és bármivel lehet kereskedni az adott kriptotőzsdén

2. Korlátlan robotpéldány egyidejű működését teszi lehetővé

3. Az interfészek működése egyszerű és gyors, így a tranzakciók végrehajtása nagy sebességgel megy végbe

4. Mivel egy alkalmazásban több kriptotőzsdét is be lehet állítani egyidejűleg, így nem kell az alkalmazást több példányban telepíteni a gépedre

5. Ha kifizetted az alkalmazás után a kezdeti díját, az utána jövő szoftverfrissítések már mind ingyenesek, tehát nincs több felmerülő díj a jövőben

6. Az alkalmazás számítógépre és mobiltelefonra is optimalizált, így bárhonnan és bármikor egyszerűen elérheted azt.

7. Ahogy említettük, saját magad is összeállíthatsz kereskedési stratégiákat, de maga a platform is alapból ismer 14 különféle kereskedési opciót, közte van a marginkereskedés és az on-spot kereskedés is. A robot támogatja a reverse kereskedési opciót is, ami a medvepiacok esetén lehet hasznos opció.

8. A platform beépített natív grafikonokat és kimutatásokat is kínál, így folyamatosan monitorozni tudod a kereskedési stratégiák teljesítményét.

9. Automatikus értesítési szolgáltatást is kínál az alkalmazás a Telegramon keresztül, így mindennel kapcsolatban első kézben értesülsz.

10. A robot leghasznosabb addonjai közé tartozik a TradingView, amely emailes értesítések alapján képes elvégezni kereskedési tranzakciókat. A másik kiváló addon a Backtesting, ami képes emulálni az összes elérhető kereskedési opciót, így valós kereskedési adatokhoz juthatsz anélkül, hogy a saját kriptóidat befektetted volna.

11. A szoftver konfigurálása és frissítése is nagyon egyszerű művelet, és egy egyszerű JSON konfigurációs fájl segít ennek megvalósításában.

A Gunbot árazása

A termék legolcsóbb változata a Gunbot Starter, ami 0.02 BTC-be kerül. Ez a verzió csak egy kriptotőzsde kapcsolatot támogat, és kereskedési opciók közül csak az Emotionless, BBTA és a Gain érhető el. Egy magasabb verzió a Gunbot Standard, amit 0.05 BTC-ért kínálnak. Ez még ugyanúgy csak 1 tőzsdét támogat, viszont már nincsenek limitálva a kereskedési opciók, de még nem kínál egy addont sem, és a támogatás is csak Telegramon keresztül él.

Az egyik legdrágább verzió a Gunbot Ultimate 0.125 BTC-ért, amely által már 5 tőzsdén is lehet egyszerre kereskedni, megkapjuk a Trading View és Backtesting addont, és prémium támogatást kínál elő ügyfélszolgálattal. A felsoroltakon kívül még 11-féle csomagajánlat közül választhatunk. Azonban érdemes még egyszer kiemelni, hogy bármelyik verziót is választjuk, csak egyszer kell fizetnünk, nincs semmilyen havidíj, és a szoftverfrissítések is ingyenesek.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a robot?

A platformnak a hasonló automatikus kereskedési robotokhoz képest nagy előnye, hogy 10 kriptotőzsdét is támogat, és nincs korlátozás arra vonatkozóan, hogy mennyi aktív kereskedési valutapárt tudunk beállítani. Szintén egyedi előnye, hogy a beépített 15 kereskedési stratégiai opciót saját magunk módosíthatjuk egyedi elképzelésünk alapján, és kombinálhatjuk is azokat.

Az alkalmazásnak mobil és asztali gépes verziója is van, és támogatja a Windows, Mac és Linux operációs rendszereket is.

A platform hátrányai közé tartozik, hogy úgy mint minden automatizált kereskedési robot, a Gunbotot is állandóan felügyelni kell, mert a piaci körülmények változásait nekünk kell lekövetni, és annak megfelelően kell módosítani a kereskedési stratégiát. A platform nem támogatja az USD és az USDT hedgelését, azonban ez a képesség is tesztelés alatt van már, így hamarosan elérhetővé válik a platform újabb verzióiban.

Mivel a robot elég erős és nagy teljesítményre képes, ezért a hardver követelményei is elég magasak, 4 magos processzorra és 4 GB RAM-ra van szükség a működtetésére. Azonban ha nem szeretnénk mégsem a saját gépünkön futtatni, akkor  virtuális privát szerver bérlésére is van lehetőség.

Megéri az árát?

A Gunbot alapvetően nem kezdő felhasználóknak ajánlott, akik nem ismerik a kriptokereskedés rendszerét és a kereskedési botok működését. Ha azonban megfelelő időt és energiát fektetsz a tanulásba, elég jó nyereséget tudsz elérni vele. Van egy jó pár ok, ami támogatja ezt az véleményt.

A Gunbotnak elég aktív és nagy közössége van több mint 2000 aktív felhasználóval, akik nagyon sok hasznos stratégiát és tippet osztanak meg maguk között, de a kezdőkkel is. Természetesen nem mindenki számára működik minden stratégia, de a beépített 15 stratégiai opció és azok kombinációja eléggé megkönnyíti a pénzszerzést. A Gunbot egy nagyon stabil és megbízhatóan működő platformot kínál, és a lejelentett hibákat is nagyon hamar javítja a cég mögött álló fejlesztési csapat.

Ha tehát érzel elszántságot magadban, hogy megtanuld a kriptokereskedés szabályait, belefektetsz időt és energiát a robot működtetésének az elsajátításába, akkor a Gunbot egy nagyon jó platformot kínál a kereskedésből elérhető nyereség maximalizálására.