Hogyan működik a szóló bányász rendszer a Blockstream szatelliten keresztül

Ez az útmutató összefoglalja, hogyan bányászhatsz Bitcoint egyedül a Blockstream szatellit rendszer segítségével anélkül, hogy egy bányász pool-hoz csatlakoznál. A leírás eredeti változatát a ‘grubles’ nevű író hozta létre a Medium portálon.

A Bitcoin bányászatban a közelmúltban történt néhány fantasztikus esemény. Több szóló bányásznak is sikerült kigenerálnia egy új blokkot, és így egyedül vitte el a 6.25 BTC értékű blokkjutalmat. Ennek fényében grubles ihletet kapott arra, hogy felállítsa a saját kis, másodpercenként négymillió hash teljesítményű (MH/s) szóló bányász rendszerét.

Először azonban utána kellett járni, hogy pontosan hogyan is működik ma a szóló bányászat a rendkívül iparosodott bányászvilágban. Elvetette a pay-per-share pool bányászat lehetőségét, mivel az elveszi a szóló bányász minden élvezetét, és némi bizalmat is megkövetel a bányászati pool-ok irányában. A szerző közvetlenül szeretne hozzájárulni a hamisítatlan hashráta biztonsághoz, amit a Bitcoin-hálózat kínál.

Grubles már az elején kiemelni, hogy mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy a szóló bányász esetében nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki valaha is egyedül képes kigenerálni a blokkot.

Mik a szóló bányász rendszer feltételei?

Évekkel ezelőtt a szóló bányászathoz egy teljes, ipari méretű bányászati pool létrehozására volt szükség, amelyet úgy terveztek meg, hogy több ezer távoli bányász együttesen adták össze a hashráta teljesítményt. Viszont a teljes rendszer működésre bírása a GitHubon található leírások alapján már akkor is nagyon nehéz és bonyolult volt, így valószínűleg a szóló bányász hardver konfigurációja sem lehet egyszerű.

A CK Pool bányászpool-nak is van egy saját “szóló bányász” működési módja. Ez egy egyfajta pszeudo-szóló bányászati pool, ahol a szóló bányászok a blokk jutalmának 98%-át kapják, és 2%-os pool díjat fizetnek, amikor egy blokkot generálnak. Ekkor a többi pool résztvevő semmit sem kap. Ezzel szemben a tipikus pool bányászat úgy működik, hogy a teljes hashráta hozzájárulás alapján kapnak jutalmat a tagok a blokkjutalmából.

Grubles végül a GitHub-on keresgetve talált rá a BFGMiner megoldására. Korábban a BFGMiner arról volt ismert, hogy csak a GPU- és ASIC-bányászgépekhez fejlesztett interfészeket.

Ez az új BFGMiner lehetővé teszi tehát, hogy kiiktathatunk minden nehezen konfigurálható pool-szoftvert, és csak a BFGMinerre és egy teljes Bitcoin Core node-ra támaszkodva elindítsuk a bányászatot.

Így már csak a csatlakozási kérdések megoldása maradt. Az internetszolgáltató biztosítja az elsődleges internetkapcsolatot, viszont meghibásodás vagy internetkapcsolat megszakadás esetén hasznos, ha van egy másodlagos tartalékmegoldásunk. Tehát Grubles a Blockstream szatellithez kapcsolódva építette ki a backup megoldást. Így a bányászhardver mindig tudja, hogy melyik blokk a legújabb blokk, amire építhet, és nem veszik kárba a hardver által elvégzett munka, ha internetkapcsolati hiba nem lenne aktualizálva a letöltött blokklánc.

BFGMiner

Hogyan konfigurálható a szóló bányász hardver?

A konfigurációs leírás az Ubuntu 20.04 operációs rendszerre épít, amihez néhány service pack letöltése még szükséges lehet. A telepítések és a beállítások innentől kezdve viszonylag egyszerűek, mert a BFGMiner minden szükséges lépést elvégez.

Állítsuk be a Blockstream szatellitet

Először is kövessük a Blockstream részletes útmutatóját a műholdas antenna beállításához, és az összes szükséges szoftver telepítéséhez, hogy elkezdhessük a Bitcoin blokklánc adatok fogadását a geoszinkron műholdon keresztül.

Telepítsük a blocksat-cli-t és a Bitcoin szatellitet, és a Blockstream által a műholdas kapcsolathoz karbantartott Bitcoin Core node-ot.

Állítsuk be a BFGMiner-t

A BFGMiner egy GPU/ASIC bányászati szoftver, amely támogatja a lokális bitcoind segítségével történő szóló bányászokat is. Ez a szoftver egy hidat képez a bányász hardverünk és a helyi műholdas Bitcoin node között.

$ git clone https://github.com/luke-jr/bfgminer && cd bfgminer

Az Ubuntu esetében csak telepíteni kell a kiegészítőket, majd normálisan le kell futtatni a build-et.

$ sudo apt install automake autoconf libtool pkg-config libcurl4-gnutls-dev libjansson-dev uthash-dev
$ ./autogen.sh
$ ./configure
$ make

Ha a bitcoind szinkronizálva van, és műholdon keresztül fogadja az adatokat (a debug.log-nak bitrátát kell kiadnia, ha a fogadás sikeres), irányítsuk a BFGMiner-t a helyi node-ra. Győződjünk meg róla, hogy a bitcoin.conf fájlban a server=1 és az rpcuser=user rpcpassword=pass értékek vannak beállítva.

$ ./bfgminer -T -D -P -o ‘127.0.0.1:8332’ -O user:pass –stratum-port 3334 –generate-to <your address>

Ez megmondja a BFGMiner-nek, hogy a node-ról adatokat kérjen, és hogy melyik porton figyeljen a stratum bányászokra (alapvetően minden modern ASIC stratumot használ).

Miután a BFGminer fut, egyszerűen irányítsuk az ASIC hardveredt arra az IP-címre, amelyen a bitcoind és a BFGMiner fut (3334-es port-on). A BFGminer konzol kimenetén látni kell, hogy a bányászhardver alacsony nehézségű blokkrészvényeket küld be. Ezzel elindult szóló bányász rendszer, és van egy tartalék blokklánc adatforrásunk is a geoszinkron műholdon keresztül. Sok sikert a bányászathoz!