Számottevő mennyiségű bányászati pool küzd csatlakozási problémákkal

A világ legjelentősebb bányászati pooljainak súlyos nehézségekkel és zavartalan működésüket gátló kellemetlenségekkel kell szembenézniük. 

A vezető kriptó bányászpoolok, vagyis a Binance Pool, az F2pool, a Poolin és a ViaBTC is komoly kapcsolódási fennakadásokkal küszködik. Minderről az elmúlt 24 órában tájékoztatták ügyfeleiket a Telegram csatornájukon keresztül.

A Binance Pool és a Poolin kínai Telegram csatornájukon a probléma forrásaként a Domain Name System (DNS, vagyis a tartománynévrendszer) “szennyezettségét” nevezték meg. Az F2pool pedig hozzátette, hogy a pool domain neve nincs megfelelő módon meghatározva.

A DNS azt az internetes szolgáltatást takarja, amely a különböző domain neveket (például bitcoinbazis.hu) alakítja át internet protokoll (IP) címekké, amik számok hosszú sorából állnak össze. A DNS gyorsítótár-mérgezése akkor merülhet fel, amikor egy hacker áldozatát a keresett domain névről egy hamisított weboldalra irányítja át.

A ViaBTC felhasználói sorra számolnak be arról a Telegramon keresztül, hogy egyszerűen nem képesek belépni a poolba. A pool illetékesei a kriptoszolgáltatás angol Telegram csatornáján nyilatkoztak az esetről. Azonban konkrétan a DNS kapcsolódási zavarokat nem említették közleményükben.

„Látszólag a csatlakozási nehézségek elsősorban leginkább a kínai bányászokat érintik”, nyilatkozta Alejandro De La Torre, a Poolin korábbi alelnöke és a ProofOfWork.Energy weboldal alapítója. Elmondása szerint a kínai kormány állhat a rendellenes probléma mögött, ugyanis nagy valószínűséggel ők avatkoznak bele a bányászok tevékenységeibe.

Bányászati poolA Binance Pool hashrátája az elmúlt nap folyamán összesen 14%-ot zuhant. Emellett az F2pool rátája 8%-kal csökkent, míg a ViaBTC esetében ez az érték a 7%-hoz közelít.

Kína lehet a felelős a poolok fiaskójáért

A bányaszati poolok ügymeteinek súlyponti része Kínában zajlik le, ami azért is peches, mert az ország a kriptobányászat ellehetetlenítését tűzte ki céljául. Ugyan a szóban forgó vállalatok hashrátája nem csupán Kína területéről származik, a 2021-es év végére el tervezik hagyni az államot.

A Binance Pool, az F2pool és a Poolin is azt tanácsolta felhasználóinak, hogy változtassák meg DNS-üket a hiba kiküszöbölésének érdekében. A Binance Pool szerint a hosszú távú megoldást a VPN-ek használata jelentené, amely által megkerülhetnék az ország beleavatkozását bányászati ténykedésükbe.