Hogyan nézne ki, ha a választások a blokkláncon zajlanának?

A blokklánc ígéretes megoldást jelenthet a demokrácia biztosítására az átlátható, biztonságos és hozzáférhető választások révén. Vizsgáljuk meg, milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, ha a választások szavazási rendszere a blokklánc technológián alapulna.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy egy olyan időszakot élünk, ahol a demokrácia világszerte egyre inkább elnyomás alá kerül. Miközben az olyan országokban, mint Brazília, Törökország és egyesek szerint az Egyesült Államok, egyre inkább felerősödik a tekintélyelvűség, a demokrácia soha nem látott kihívásokkal néz szembe. Sokan egyetértenek abban, hogy a demokratikus értékek fenntartásához elengedhetetlen egy megbízható és átlátható szavazási rendszer.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államok 2020-as elnökválasztásának eredményének hitelességében az amerikaiak 40%-a kételkedik. Ahhoz, hogy a manipuláció lehetőségét teljesen kizárjuk, egy 100%-osan megbízható szavazási rendszerre lenne szükség.

A blokklánc technológia, mint a szavazási rendszer alapja

A megbízhatóság és ellenőrizhetőség kifejezésekről egyből eszünkbe juthat a forradalmi blokklánc technológia. Azonban tényleg elképzelhető lenne, hogy a választás napján a saját otthonunkban lévő számítógépünk, illetve egyéb elektronikus készülékünk szolgálna szavazóurnaként? Nézzük, milyen előnyökkel és hátrányokkal szembesülnénk ebben az esetben.

Előnyök

A blokklánc-szavazás garantálja a választási folyamat átláthatóságát és integritását. Azáltal, hogy minden egyes szavazatot titkosított tranzakcióként rögzít egy decentralizált főkönyvben, a blokklánc biztosítja, hogy a szavazatok visszafordíthatatlanok, nyomon követhetők és ellenőrizhetők legyenek. Ez megakadályozza a manipulációt és erősíti a folyamat hitelességét. Tehát a decentralizált és titkosított főkönyvek alkalmazásával a blokklánc jelentősen csökkentené a választási csalás kockázatát.

Továbbá a virtuálisan történő szavazási lehetőség növelheti a választás részvételi arányát azáltal, hogy megszüntetik a földrajzi akadályokat és hozzáférhetőbbé teszik a folyamatot. A blokklánc technológia lehetővé teszi a biztonságos távszavazást bárhonnan, ami potenciálisan előnyös lehet a fogyatékkal élők, a távmunkát végző és a külföldön élő polgárok számára. A blokklánc a szavazatszámlálást és az eredményhirdetést is felgyorsíthatja, mivel nem lenne szükség a hagyományos, hosszadalmas kézi folyamatokra.

A blokklánc-szavazás akadályai

Az előbb felsorolt előnyök ugyan jól hangzanak, de a szavazások tényleges átvitele a blokkláncra jelenleg még túl sok gazdasági, szociális, biztonsági és technológiai problémába ütközik ahhoz, hogy megvalósuljon.

Gondoljunk csak a korlátozott internet-hozzáféréssel rendelkező vidéki vagy gazdaságilag hátrányos helyzetű területeken élő lakosokra. Számukra nehézségeket okozhat a választásokon való online részvétel. Továbbá a digitális írástudásbeli egyenlőtlenségek szintén sokakat kizárhatnak. Mivel akik nem rendelkeznek a digitális szavazási platformokon való eligazodáshoz szükséges készségekkel, egyszerűen nem tudnának szavazni.

Biztonsági problémák

Mindemellett számos biztonsági tényező is akad, amely egyelőre ellehetetleníti az átállás bekövetkezését. Például egy 51%-os támadás lehetővé tenné a szavazás manipulálását. Valamint a hálózat résztvevői közötti esetleges összejátszás is veszélyeztetheti a választási eredményeket.

A skálázhatóság egy másik kihívás a blokklánc-szavazási rendszerek számára. A szavazók és a tranzakciók számának növekedésével a rendszer kapacitása túlterheltté válhat, ami lassú tranzakciós időt és magasabb költségeket eredményezhet. A fejlesztőknek olyan rendszereket kell létrehozniuk, amelyek képesek nagy adatmennyiségek kezelésére anélkül, hogy a teljesítmény vagy a biztonság rovására mennének.

Végül, de nem utolsó sorban pedig fennállnak a szabályozási kihívások. A kormányoknak átfogó szabályozásokat és előírásokat kellene kidolgozniuk a blokklánc-szavazási rendszerek használatának szabályozásához, ami valljuk be, nem valószínű, hogy – ha megtörténne – rövid időn belül valósulna meg, gondoljunk csak az Európai Unió MiCA kriptoszabályozására. A politikai döntéshozóknak szorosan együtt kellene működniük a technológiai szakértőkkel, hogy olyan jogszabályokat dolgozzanak ki, amelyek lehetővé teszik az innovációt, ugyanakkor védik a választások sértetlenségét.

Országok, ahol már alkalmazták a blokklánc-szavazást

Nyugat-Virginia 2018-as blokklánc-szavazási kísérleti projektje a tengerentúlon állomásozó katonai személyzetet célozta meg. A Voatz alkalmazás megkönnyítette a szavazást, és bár a kezdeményezés megmutatta a blokklánc egyszerűségét, egyúttal biztonsági és skálázhatósági aggályokat is feltárt.

Utah 2020-ban követte a példát, és a republikánus előválasztás során vezette be a blokklánc-szavazást.

Később, a területileg nagy, de mindössze 56 000 lakossággal bíró Grönland fordult a blokklánc-szavazáshoz a 2021-es választásokon. Az ország ezzel a szavazáson való részvételt tette könnyebbé a lakosok számára, mivel nem kellett hatalmas távolságokat megtenniük.

Ezen államok tapasztalatai betekintést nyújtanak a technológia szélesebb körű bevezetésének kihívásaiba és lehetőségeibe.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek