MiCa: megszólalt a kriptoipar több nagy szereplője

Tegnap az Európai Parlament által elfogadott MiCA kriptoszabályozást az ökoszisztéma több nagy szereplője véleményezte. 

Tegnap az Európai Parlament elfogadta a kriptovaluták szabályozásáról szóló uniós rendeletet, amelyet a kriptoközösség vegyes érzelmekkel fogadott, ugyanakkor az iparág több nagy szereplője pozitív véleményének adott hangot.

A Binance európai regionális vezetője, Richard Teng azt mondta:

“Az EU mai szavazása a kriptoeszközök piacáról szóló rendelet (MiCA) bevezetéséről mérföldkövet jelentett a kriptopénz-iparág és a Web3 fejlődésében. A szabályozási környezet előrelépett, és ez jó dolog a felhasználók és az iparág számára. A MiCA szabályozási egyértelműséget teremt a világ egyik legnagyobb piacán, és még vonzóbbá teszi az EU-t a Web3 vállalatok számára az innováció és a tehetségek vonzása szempontjából. Mint minden szabályozás esetében, itt is a kis részletek lesznek a döntő fontosságúak, de összességében úgy gondoljuk, hogy ez egy pragmatikus megoldás az iparág előtt álló kihívásokra. A Binance-nél egyértelmű játékszabályokat állítunk össze az EU-ban működő kriptopénz-tőzsdék számára. A következő 12-18 hónap során elvégezzük a szükséges változtatásokat az üzletmenetünkben, hogy teljes mértékben megfeleljünk a szabályozásnak, hogy megvédjük a felhasználókat és támogassuk az innovációt”.

A Coinbase is megszólalt

A Coinbase a legnagyobb amerikai kriptotőzsde, de Európában is sok ügyfele van. Tom Duff Gordon, a Coinbase nemzetközi politikáért felelős alelnöke úgy fogalmazott:

“A MiCA mai Európai Parlament általi elfogadása kulcsfontosságú pillanat a régió kriptopénz-ágazata számára, és az európai döntéshozók munkáját példaértékűnek kell tekinteni. A régió felismeri azt a potenciált és társadalmi ígéretet, amelyet ez a feltörekvő technológia nyújthat. Az EU most lépést tart, miközben más nagy joghatóságok küszködnek azzal, hogy olyan szilárd és koherens szabályozási keretet biztosítsanak, amely egyértelművé teszi a fejlődő innovatív ágazat működését. Az EU e proaktív lépése bizonyítja elkötelezettségét az olyan technológia elfogadása mellett, amely korszerűsíti a régi rendszereket, és ezáltal új lehetőségek megteremtését teszi lehetővé.”

A Ripple válasza megérkezett

Andrew Whitworth, a Ripple EMEA politikai igazgatója elmondta:

“Most, hogy az EU teljes körűen tisztázta a kriptopénz-ágazat szabályozási kezelését, az európai felügyeleti hatóságokon és az érintett nemzeti hatóságokon múlik, hogy kidolgozzák a cégspecifikus szabályokat és követelményeket. A végrehajtás következetessége az egész EU-ban kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a kriptotársaságok számára biztosítható legyen az a működési egyértelműség, amely Európa-szerte ösztönzi az innovációt, és megvédi őket az egységes piac akaratlan széttöredezésétől. Alapvetően ez egy izgalmas fejlemény az iparág számára, és várakozással tekintünk az EU és a nemzeti hatóságok támogatása elé a szabályozás érvényesítésében, hogy biztosítsuk az európai kriptopénz-ágazat virágzását és növekedését.”

Whitworth joggal helyezi át a hangsúlyt a rendelet végrehajtására, mert bár az elméleti szabályok már világosak és véglegesek, a konkrét végrehajtásukról fogalma sincs senkinek. Ráadásul rámutat arra is, hogy az EU sok különböző országból áll, amelyeknek eltérő jogszabályai vannak, így nem biztos, hogy könnyű ugyanazt a rendeletet pontosan ugyanúgy alkalmazni. Ha ez nem sikerülne, akkor szabályozási káosz alakulna ki, ami problémákat okozhatna, ezért még korai lenne győzelmet hirdetni.