Hogyan számolható el a bányászgép üzemeltetésének költsége?

Ha magánszemélynek kriptoügyletből származik adóköteles jövedelme és akár az új, akár a régi szabályok alkalmazásával állapítja meg az adókötelezettségét, mind a két esetben költségelszámolásra van lehetősége. A költségeket tételesen, a magánszemély nevére szóló számlával szükséges alátámasztania.

Ha a bányászat olyan ingatlanban történik, amely nem kizárólag ezt a tevékenységet szolgálja, hanem pl. a magánszemély lakóhelye, a vállalkozásának a székhelye, akkor az adott ingatlanban felhasznált árammennyiséget meg kell osztani.

Felmerül a kérdés, hogy a bányászgép üzemeltetésének a költsége milyen módon, milyen nyilvántartások vezetése mellett számolható el?

A legegyszerűbb mód az almérőóra alkalmazása, amely közvetlenül és kizárólag a bányászgép energiafogyasztását méri, így az időszak végén megkapott kimutatásból egyértelműen megállapítható a bányászathoz kapcsolódó energiafogyasztás értéke.

Abban az esetben viszont, ha az ingatlan több tevékenység helyszínéül is szolgál, és nincs lehetőség almérőóra használatára, úgy a bányászathoz kapcsolódó energiaköltség a magánszemély saját nyilvántartásai alapján számolható el. Ha az ingatlan pl. lakásként, székhelyként a bányászat előtt is már használatban volt, úgy a korábbi időszakok átlagos energiafogyasztásán felüli fogyasztás minősülhet a bányászathoz kapcsolódó költségnek, amennyiben ez az összeg arányos a bányászgép szokásos energiaszükségletével.

A szerzőről:

Az Írisz Office könyvelőiroda számviteli és adótervezési szakértők segítségével nyújt egyedülálló szolgáltatásokat már 2000 óta. Teljes körű könyveléssel, bérszámfejtéssel, TB tanácsadással, pénzügyi jelentések, kockázati tervezéssel és beszámolók összeállításával foglalkozik. Az iroda ún egypercesek címen naponta ossza meg weboldalán szakmai publikációit, mellyel bárki villámgyorsan friss információkhoz juthat az adózás világból, akár a kriptovalutákkal összefüggésben is. A vállalat célja, hogy innovatív legyen és folyamatosan fejlődjön, ezzel az ügyfelek igényeit kielégítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük