Hogyan teljesítettek idén a legjobb (és értelmes) altcoinok?

A 2021-es év több szempontból is az egyik legjobb év volt az altcoinok szempontjából. Bár már sokan vitatják, hogy egyáltalán lehet-e még altcoinnak hívni, a mára 450 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező ethereumot (bitcoin kb. 900 milliárd dollár), a DeFi alkalmazások megjelenése, az NFT iparág felvirágzása és a készülő ethereum 2.0 fejlesztés, elsősorban a (jövőbeni) PoS és a PoW algoritmusok közötti különbségekből adódóan energiahatékonyság és számítási kapacitás különbség az egekbe röpítette az ether árfolyamát. Részben ugyanezen folyamatok, részben más jelenségek, például az egyre növekvő metaverzum őrület más, kisebb piaci kapitalizációval rendelkező, de legalább ennyire népszerű és izgalmas altcoinok árfolyamát is jelentősen feltornászták.

Adott tehát a kérdés. Ha DOGE és a Shiba Inu szintű shitcoinokat magától értetődően kizárjuk a legjobb altcoinok definícióból, talán a három legjobban kiemelhető, ténylegesen értelmes koncepcióval rendelkező altcoin projekt a Solana, a Cardano és a Polkadot. De melyik ezek közül a legizgalmasabb, vagy melyik lehet a legjobb befektetés?

Cardano, Solana, Polkadot – három név amit érdemes megjegyezni mindenkinek

A Cardano hálózat natív ADA érméjének az értéke év eleje és szeptember között majdnem 120,000 százalékot nőtt. Ez messze túlszárnyalja a bitcoint és az ethereumot egyaránt. Igaz, az utóbbi hónapok negatív környezete is jobban érintette az árfolyamot, hiszen közel a harmadára csökken a szeptemberi csúcs óta, de még így is 1,2 dollár körül mozog. Ráadásul 1 dollár környékén erős támasz figyelhető meg, korábbi adatok alapján, ahonnan az érme árfolyama március és augusztus között hat alkalommal is visszafordult. A Cardano hálózaton szintén elérhetőek az NFT tokenek, valamint a fejlesztők a smart contractok bevezetését és a DeFi alkalmazások futtatását is tervezik és a metaverzummal is kacsintgatnak.

A SOL érme esetében hasonló árfolyamnövekedés figyelhető meg. Míg 1 SOL érméért 2021 januárban még 1,5 dollárt kellett fizetni, november közepén már 250-t. Jelenleg a 150 dollár körül kialakult támasz körül mozgolódik az árfolyam, azonban ez messze nem olyan erős mint a Cardano támasza, hiszen innen még csak két alkalommal tudott fordulni az érme. Ha esetleg megdőlne, az előző támasz alig 50 dollárnál volt, így akár további jelentős esésre is lehetne számítani. A Solana érme melletti egyik legfőbb érv a brutális energiahatékonysága.

A Polkadot útja ennél is izgalmasabb. Az érme értéke 10 dollárról 50 dollárig nőtt az év első 5 hónapjában, ami csupán “szerény” ötszörös árfolyamnövekedés. Ezek után érdekes hullámvasút következett, mely során az árfolyam augusztusra egészen 10 dollárig visszaesett, majd ugyanilyen gyorsan ismét 50 dollár felé került novemberre. Jelenleg leforduló tendenciát mutat és 25 dollár körül mozog.

Aki diverzifikálná a kriptoportfólióját, annak tehát mindenképp érdemes utánaolvasnia mindhárom tokennek, plusz az Ethereumnak is.