Hogyan tévesztette meg a Binance az amerikai szabályozókat? A kiszivárogtatott Tai Chi dokumentum állítólagosan mindent kitálal

A Forbes által meg nem nevezett forrásból megszerzett ’Tai Chi’ dokumentum részletesen leírja, miként tervezte meg a Binance az amerikai szabályozószervek megtévesztését, hogy a hatóságok tudta nélkül profitáljon az amerikai befektetőkből. A most kiszivárogtatott terveket állítólag a teljes Binance felsővezetés jól ismerte.

Törvénytisztelő tőzsde a Binance.US, és szinte köze sincs a Binance-hez – legalábbis papíron

A ’Tai Chi’ kínai harcművészet egy nagyon fontos elv köré épül: miként győzhetjük le az ellenfelet úgy, hogy közben saját súlyát játsszuk ki ellene? Ezzel a gondolattal kezdi a Forbes a Binance leleplező cikket, az ezt követő tartalom pedig súlyos vádakat emel a Binance vezetőségével szemben – beleértve a CEO-ját és alapítóját, Changpeng “CZ” Zhaót.

A kiszivárogtatott prezentáció (melynek forrását a Forbes nem nevezte meg) azt részletezi, miként tervezte meg a Binance egy olyan amerikai leányvállalat alapítását, amely a felszínen tökéletes törvénytisztelő tőzsdeként mosolyog az amerikai szabályozószervekre – miközben a kiskapukon és átveréseken keresztül szépen úgy profitáltak az amerikai befektetőkből, hogy arról nagyjából senki nem tudott. Főleg nem a hatóságok.

„Minimalizálni kell az amerikai szabályok hatását” a Tai Chi vállalattal

A dokumentum alapkoncepciója szerint az akkor még meg nem nevezett ’Tai Chi’ vállalat úgy állt volna nyitva az amerikai befektetők előtt, hogy közben elméleti síkon ők a nagy tőkeáttételű derivatíva kereskedéshez nem férhettek volna hozzá. Ezt a kereskedési fajtát ugyanis az amerikai pénzügyi szabályozószervek nagyon szigorúan korlátozzák. A leányvállalatnál a terv meg is valósult, hiszen papíron ők nagyon távol tartották magukat az olyan kereskedési formáktól, amikhez a tőzsdefelügyeletek engedélye kellett volna. Csak éppen mindezt úgy tették, hogy a felhasználókat csendben az anyavállalt platformja felé terelgették pl. VPN használatával, és közben rafinált licenc díjak rendszerén keresztül juttatták el a kereskedésből valójában befolyt profitot az anyavállalathoz.

Hogyan tévesztette meg a Binance az amerikai szabályozókat? A kiszivárogtatott Tai Chi dokumentum állítólagosan mindent kitálal

Forrás: Forbes

Maga a dokumentum egyébként több fő célt is megnevez a folyamatban, az egyik legfontosabb azonban az „amerikai szabályok hatásának minimalizálása” volt. Itt jött képbe a Binance.US törvénytisztelő álcája, amellyel a Binance tervei alapján a hatóságok figyelmét terelték el. A Binance.US például részt vett a US Department of Homeland Security ún. Cornerstone programjában, amelynek célja a pénzügyi rendszerek gyengeségeinek feltérképezése volt – ezzel is mutatván, hogy mennyire együttműködő a vállalat a hatóságokkal. Szintén fontos része volt a tervnek a VPN-ek szerepének kihangsúlyozása, mellyel a kereskedők valódi tartózkodási helyének megadását tudták kikerülni.

A ’Tai Chi’ dokumentum állítólagos készítője, Harry Zhou, egy volt Binance alkalmazott, a prezentáció során a vállalati struktúra kialakítására is számos javaslatot tett. Egyik diája ezzel a mondattal kezdődött: „A legfőbb Binance alkalmazottak továbbra is Amerikán kívüli helyekről dolgoznak, hogy ezzel is kerüljük a végrehajtás veszélyét.” Ez egyébként tipikusan meg is valósul a Binance anyavállalatnál is, ami központját már többször mozgatta az évek során. Maga CZ egyszer azt nyilatkozta, hogy a „Binance központja ott van, ahol ő”.

A diasor itt még arra is kitért, hogy pontosan milyen csatornákon tudják visszajuttatni a bevételeket úgy, hogy ezt ne kelljen a hatóságok tudomására hozni.

CZ tagad, a Forbes nem nevezte meg forrását

A prezentációt a Forbes értesülései szerint CZ 2018 utolsó negyedévében látta. Érdekes módon pedig a 2019-ben alapított delaware-i BAM (Binance America) Trading Services pontosan azokat a licencszerződés sémákat alkalmazza, amiket a tervben leírtak szerint a „bábvállalatnak” kell. Maga CZ Twitteren tagadta, hogy a dokumentumot egy volt vagy jelenlegi Binance alkalmazott készítette volna. Azt is hozzátette, hogy „a Binance mindig is a törvények határain belül működött”.

A Forbes a cikkben megjelenített dián kívül mást nem osztott meg a dokumentumból.

Az biztos, hogy a Binance számára kifejezetten rossz időben következett be a kényes dokumentum állítólagos kiszivárogtatása. A bitcoin ralli közepette nem biztos, hogy igazán előnyös az amerikai hatóságok magukra haragítása. Ez viszont jelenleg már nem tűnik kérdésesnek: szintén a Forbes értesülései szerint esélyes, hogy már az FBI és az IRS, a Szövetségi Nyomozó Iroda és az amerikai adóhatóság is nyomoz az ügyben – bár erre megint nem volt konkrét bizonyítékuk.