Hogyan tudja befolyásolni a kriptó a monetáris politikát?

Egy új akadémiai jelentés szerint a kriptovaluták sok lehetőséget rejtenek az állampolgárok jólétének a növelesében és a lokális beruházások támogatásában.

A jelentésben a New Yorki Egyetem professzorai azt a kérdést vizsgálták meg, milyen hatása van a privát digitális valutáknak a kormányzati politikára?

Konklúzióként azt fogalmazták meg, hogy a Bitcoin és többi kriptovaluta pozitív hatást fejthet ki a szélesebb gazdaságra azzal, hogy visszatartják a monetáris politikát és az erőforrások optimális elosztásához járulnak hozzá, mindezt ökonometriai és egyéb kvantitatív kutatások adataival is alá tudták támasztani.

Azonban nem mindegyik kriptovaluta egyenlő. A jelentés a SEC által készített Digitális Eszközök Elemzése nevű dokumentumban megfogalmazott klasszifikációra épül, amelyben a decentralizációt mint a privát digitális valuták meghatározó jellemzőjét azonosították be.

A digitális valutát centralizáltnak tekintjük, ha a belépésnek formális akadálya van, ami megakadályozza a résztvevőknek a szoftver írását vagy a hálózat validációs folyamatának a futtatását. A definició szerint ha a kód megváltoztatható valamilyen konszenzusos mechanizmus szerint, akkora a hálózat decentralizált, azaz egy csoportot nem akadályoz semmi, hogy részt vegyen a hálózatban”.

A központi bank digitális valutái – amelyek a monetáris szabályozás eszközeiként szolgálnak, és a vállalati stabilcoinok mint a Libra – ahol a bizalom egy vállalaton vagy konzorciumon múlik, nem tartoznak a megfogalmazott definíció alá. Azonban a privát digitális valuták mint a Bitcoin valós gazdasági előnyöket termelnek.

Nemkívánatos verseny

A jelentés azt sugallja, hogy a decentralizált kriptovaluták valós előnyöket hoznak a gazdaságba, de jelenleg korlátozva van a használatuk különféle jogi és szabályozói akadályokkal, amik védik a fiat pénzeket a nemkívánt versenytől.

Több jogi akadály is korlátozza a privát digitális valutákat, amelyek jól demonstrálják a lehetőséget a szuverén monetáris politika befolyásolására. A monopóliumi előnyökhöz hasonlóan a belépési korlátok is a jelenlegi intézmények megtérülési rátáit védik. A monetáris politika szempontjából ezek az akadályok a központi bankok fizetőeszközeit védelmezik.”

Ilyen akadályok közé tartozik a legális tenderszabályok, amik hátráltatják az előnyök megvalósítását. Ide sorolhatjuk a különféle adókat is, mint a tőkére kivetett adó, ami a Bitcoint, az aranyat és más árucikkeket nagyon megdrágítja.

A banki szabályozási rendszer is – beleértve a pénzátutalási szabályokat és a banki titoktartási törvényt – a digitális valuták ellen dolgozik, mert megkövetel nehézkes és drága pénzmosás elleni és ismerd meg az ügyfeled (KYC) programokat.

Ezek a szabályozások megnehezítik a digitális valutáknak a versenyt a fiatpénzekkel, és akadályozzák a gazdasági előnyök teljes megvalósulását.

Habár még a kriptovaluták nincsenek napi mainstream használatban, a jelentés leírja, hogy ettől függetlenül kontrollt tudnak gyakorolni a szuverén valuta inflációs monetáris tendenciái felett, és növelik a jólétet, azaz javítják a lakosság általános életfeltételeit.

Jóléti előnyök

A jelentés kiemeli, hogy egy alternatív pénzügyi rendszer kínálatával a digitális valuta fegyelmet ró ki a monetáris politikára, és csökkenti a kormányzat képességét az embereknél felhalmozott tőke leértékelésére a pénznyomtatás által.

Ez kiemelten értékes lehet olyan korrupt országokban mint Venezuela, ahol nagyon nagy a volatilitás és kormányzat a saját érdekei szerint alakítja a politikát, és nem foglalkozik az állampolgárok jólétével.

A digitális valuta egy hedge eszközként szolgálhat, és ezáltal kiegészíti a lokális gazdaságba fektetett beruházásokat. A megnövelt beruházások hatása sokkal hangsúlyosabb, ha a helyi beruházások megtérülése negatívan korrelál a privát digitális valuták megtérülésével.”

Minél több tőkét fektetnek be, annál nagyobb a megtérülés a beruházóknál, ami egy pozitív visszacsatolási ciklust képez, és egyre több befektetést generál összességében. Ez egyidejűleg egyre több adóbevételt generál a kormányoknak is, és nettó gazdasági hasznot hoz.

A feltörekvő országokban, ahol még esetlegesen a kormányzat is korrupt, a privát digitális valuták legalizálása egy optimális megoldás lehet mindenki számára, a lakosság és a kormányok szemszögéből is megfelelő, mert az egész nemzet jólétét növeli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük