A pénz ellenőrzése feletti háború: hogyan reagálnak a kriptókra a kormányok?

A kormányok sosem voltak a kriptók nagy támogatói. Habár volt néhány alkalom, amikor a pénzügyminiszterek és az elnökök magasztalták a kriptovalutákat és blokkláncot, de általában az általános vélekedés és hozzáállás gyanakvó és ellenséges.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Most pedig, hogy a Facebook belép ebbe a szektorba is a Libra stabilcoinnal, az ellenállás egyre erősödik, ami különböző formában ölt testet. Donald Trump, amerikai elnök például júliusban nyíltan ostorozta a Bitcoint és Librát, néhány kormányzati szereplő pedig már nyíltan a kriptovaluták betiltásáról és a banki digitális valuták szabályozásáról ötletelt.

Minden ilyen törekvés, ami a decentralizált vagy privát valuták előretörésének a veszélyét próbálja semlegesíteni, a kormányok pénz feletti ellenőrzésének a monopóliumát szolgálja. De ahogy a legtöbb kriptovaluta elemzési riport is kiemeli, a fiat pénzek körülményeinek a javítása nem lesz elég a veszély csökkentésére, ugyanis a kriptók legnagyobb előnye a kormányzatok, központi bankok és egyéb centralizált intézményektől való függetlenség.

A kriptók betiltásának a hiábavalósága

A kormányok imádnak betiltani dolgokat. A bitcoin és a többi kriptovaluta sem kivétel ez alól, bizonyítékul szolgálnak a teljes vagy ideiglenes tiltások a következő országokban: Afganisztán, Pakisztán, Macedónia, Szaúd-Arábia, Vietnam – teljes tiltás, és részleges tiltás vagy korlátozás: Kína, India, Ecuador, Indonézia, Marokkó, Zambia, Nepál, Egyiptom, Qatar.

Bár a fejlemények azt mutatják, hogy a tiltás és a korlátozás nem tudja csökkenteni a fenyegető veszélyt, amit a kriptók jelentenek a kormányok monopóliumára a pénzek ellenőrzése felett.

“Néhány kormány próbálta tiltani a kriptovalutát, de ez nem állította meg az embereket a használattól, és a szektor növekszik.” – nyilatkozta Iqbal V. Gandham, az eToro UK ügyvezetője.

Ez a betilthatatlanság okozza a kormányok legnagyobb félelmét. Most pedig a Facebook Libra bejelentése még tovább növelte annak esélyét, hogy a nemzeti fiat valuták egy valós riválist kapnak egy digitális magánvaluta formájában.

Glen Goodman, a The Crypto Trader szerzője azt tette hozzá: “A Facebook Libra az első kriptovaluta, ami valóban megijesztette a kormányzatot, pedig még nem is létezik. Donald Trump a Twitter üzeneteiben már gyilkolta a Bitcoint és a Librát, és kiemelte, hogy a dollár marad mindig a világ domináns valutája. Tudja, hogy az USA nagy gazdasági hasznot húz a dollár erejéből, éppen ezért Trump és az adminisztráció mindent meg fog tenni, hogy a trónfosztókat visszaverje.”

A fiat digitalizációja

Mit tehetnek tehát a kormányok a veszély csökkentésére?
Egy lehetséges lépés lehet a saját központi banki digitális valuta megalkotása vagy a meglévő fiat valuták digitalizációja.

Ez néhány esetben már meg is valósult, elég csak a balul sikerült venezuelai Petróra gondolni, de Kína, Svédország, Ukrajna és Uruguay is próbálkozik hasonlókkal, és az amerikai szankciók ellenlépéseként Oroszország és Irán is tervezi a saját kriptóját.

Ezt túlszárnyalva a Fed, az Amerikai Szövetségi Bank is bejelentette, hogy egy központi bank által vezérelt nemzeti fizetési rendszer megvalósítását tervezi, amely gyorsabb és hatékonyabb lesz, és teljesítményben is megelőzi a Bitcoint és más kriptókat.

De lehet ez jobb?

Felmerül azonban a kérdés, hogyha a nemzetek elindítják a saját centralizált kriptovalutájukat vagy a digitális pénzügyi rendszerüket, elég lesz ez a kriptók ellen a nemzeti monetáris szuverenitás megőrzésére?

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Azonban nem is biztos, hogy a központi bankok által irányított nemzeti fizetési rendszerek technológiailag jobbak lehetnek a mostani blokklánc megoldásoknál. Vagy ahogy Mark Jeffrey, kriptovaluta könyvek szerzője is kiemeli, ezek a fejlesztési projektek általában nagyon nehézkesen folynak, ugyanis az állami szektor nem mindig a hatékonyságáról és a jó projektmenedzsmentről híres.

“Nemrég a Fed egy valós idejű fizetési rendszer bevezetését jelentette be, amit ‘FedNOW‘-nak neveztek el. Azonban a rendszer nem lesz kész hamarabb mint 2023, ami nevetségesen messze van. Ez nagyon hasonlít ahhoz a helyzethez, ahogy a taxi szektor reagált az Uber megjelenésére. Sok esetben a reakció egyenesen komikus és elszomorító volt egyben. A Fed sosem volt rákényszerítve hogy versenyezzen és innováljon: fogalmuk sincs, hogyan kell ezt csinálni.”

Azonban ha el is készülnek ezek a valós idejű fizetési rendszerek és gyorsabbak lesznek mint a Bitcoin, ebből még nem következik, hogy el is verik a Bitcoint és társait. A VISA hálózata most is gyorsabb mint a blokklánc, a kriptovaluták mégis egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a fizetési tranzakciókból.

Ha a társadalom eljut oda, hogy többre értékeli a monetáris szabadságot a sebességnél (ami valóban csak megoldandó technológiai probléma), a piacok érettségével az árak volatilitása is csökken, a tradicionális fiat pénzeknek komoly kérdéseket kell majd megválaszolniuk a jövőjükkel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.