Hogyan úszhatod meg a Coinbase kiutalási díjait?

A Magyarországon is népszerű Coinbase, ahogy az összes többi váltó is, díjat számol fel kiutaláskor. Ámde a San Francisco-i vállalat esetében van egy trükk, amivel megúszhatóak a kiutalási díjak. Lévén a váltó nem csak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban hódít könnyű kezelési felületével, hanem Magyarországon is, a frekventált ki-/beutalások bizony még a hardcore traderek számára is magas pluszköltséget jelentenek. Ezen díjak kiküszöbölésére szedtünk össze néhány tippet és trükköt.

A trükkhöz szükségünk lesz egy Coinbase Pro számlára, amit korábban GDAX-nak hívtak. Mind a két platformra regisztrálni lehet Magyarországról is. Elég egyszer regelni, ha regelsz az egyikre, akkor automatikusan regisztrálásra kerülsz a másikra is.

Coinbase kontra Coinbase Pro: Mik a különbségek?

A Coinbase és a Coinbase Pro tulajdonképp két különálló, de szorosan együttműködő platform. A Coinbase még 2012-ben indult és elsődleges célja az, hogy felhasználóbarát élményt nyújtson a bankkártyás bitcoin adásvételhez. 2015-ben a növekvő népszerűség hatására a cég elkezdett kereskedési szolgáltatást nyújtani a Coinbase Exchange-n keresztül, ami egy Egyesült Államokban regisztrált bitcoin és altcoin tőzsde. Mivel a Coinbase Exchange jóval túlment a Coinbase eredeti adásvételi platformján, ezért átkeresztelték GDAX-ra, avagy Global Digital Asset Exchange-re (amit ma Coinbase Pro-nak hívnak).

Coinbase – egy hely, ahol az ügyfelek adni, venni, küldeni, tárolni és fogadni tudnak kriptovalutákat.

Coinbase Pro (korábban GDAX és Coinbase Exchange) – egy váltó a profi kereskedőknek. Amellett, hogy mindazt tudja, amit a Coinbase, a Coinbase Pro extra funkciókat is kínál:

  • különböző kriptodevizák közötti kereskedés;
  • piaci, limitáras és stopáras ügyletek kiadása, és
  • részletesebb kereskedési chart a rövid távú trendek elemzésére (pl. ügyletkönyv, volumen stb).

A legfontosabb talán, hogy a Coinbase Pro alacsonyabb díjakkal, néhány esetben tranzakciós díj nélkül hajt végre megbízásokat.

Milyen díjakkal dolgozik a Coinbase és a Coinbase Pro?

Coinbase adásvételi tranzakciós díjak

A Coinbase egyike talán a legmagasabb díjakkal dolgozó Tier 1 kriptovaluta váltóknak. A cég 1.49%-ot von le extrában a kriptodevizák adásvételekor, az azonnali vásárlásokért pedig 3.99%-kot. Emellett úgynevezett Coinbase Fee díjat is felszámol akkor, ha (1) nagyobb mint az alapdíj a megbízás volumenétől függően; vagy (2) változó %-ot a régiód és fizetési módod függvényében.

A Coinbase által felszámolt alapdíjak a következőek:

Teljes tranzakciós összeg ———> tranzakció díja (USD, EUR, GBP)

Kevesebb mint 10$ ——–> 0.99$, 0,99€, 0,99£
Több, mint 10$, de kevesebb, mint 25$ ———> 1.49$, 1,49€, 1,49£
Több, mint 25$, de kevesebb, mint 50$ ———> 1.99$, 1,99€, 1,99£
Több, mint 50$, de kevesebb, mint 200$ ——–> 2.99$, 2,99€, 2,99£

Változó díj

Itt találod a változó díjat Európára szabva:

Mit is jelent ez? Például: Magyarországról mondjuk 20 dollárért akarok bitcoint (BTC) venni bankkártyával, akkor az alapdíj 1.49€ mialatt a változó díj 1.49%. Annyit jelent, hogy a Coinbase 1.49 eurót számol fel érte, mert az alapdíj magasabb, mint a változó díj.

Coinbase kriptó <-> kriptó váltás díja

A Coinbase a kriptóról kriptóra váltásért maximálisan az árrés 2%-át számolja fel az épp aktuális piaci volatilitástól függően.

Coinbase Pro kereskedési díjak

A Coinbase Pro a Coinbase változó és alapdíjaival szemben maker és taker díjakat számol fel. A taker azt jelenti, hogy piaci áron adsz ki egy megbízást és a megbízás azonnal teljesül. A maker ezzel szemben a nem azonnal teljesülő megbízásokat jelenti. Ha viszont a maker megbízásod egy darabja azonnal teljesül, akkor azért a darabért csak taker díjat kell fizetni. A fennmaradó maker díjat akkor fizeted, mikor a teljes megbízásod teljesül.

A Coinbase Pro díjakat a szóban forgó tranzakció százalékában kell fizetni. A százalék attól függ, hogy egy hónap alatt egy felhasználó mekkora összeggel kereskedett a platformon:

Coinbase Pro maker és taker díjak
Coinbase Pro maker és taker díjak

Azok számára tehát, akik mondjuk kevesebb mint 10 000 dollár kereskedési volument bonyolítanak le egy hónap alatt, azoknak a maker és taker díja 0.50%.

Ahogy a táblázatból is kiderül, ha több, mint 10 000 dolláros forgalmat bonyolítasz le, akkor a maker és taker díjad már csak 0.35%, ami 15%-kal kevesebb.

A Coinbase-trükk: használd a Coinbase Pro-t (GDAX) a Coinbase kiutalási díjak elkerülésére

A Coinbase kiutalási díjak őrülten magasak. Amikor a felhasználó kiutalja a coinjait a Coinbase platformról, akkor a platform a hálózati díjak becsült díját számolja fel. Itt a Coinbase megjegyzi, hogy bizonyos esetekben a díj eltér a becsülttől. Ez annyit jelent, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy a Coinbase becsült díja MAGASABB, mint a Coinbase által aktuálisan fizetett hálózati díj.

Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha egyik Coinbase tárcából egy másik Coinbase tárcába utalunk kriptót. Mivel a Coinbase és a Coinbase Pro (GDAX) ugyanazon cég két terméke, a kriptód átutalása a Coinbase-ről a Coinbase Pro-ra szinte azonnali és ingyenes, mert valós blokklánc hálózati tranzakció nem történik, csak – laikusan írva – egy számcsere a cég Excel-táblázatában.

Coinbase Pro kiutalási és letételhelyezési díjak
Coinbase Pro kiutalási és letételhelyezési díjak

És itt van a csokinyuszi elrejtve a bokorban: a Coinbase Pro egyáltalán nem számol fel kiutalási díjat. Azaz, a kriptodevizádat a Coinbase Pro-ról bármilyen tárcába ingyen kiutalhatod hálózati díj nélkül, nem kell egy másik Coinbase tárcának lennie.

Kiutalás altcoinokban

A Coinbase-n a bitcoinnak van a legmagasabb utalási díja. Egy mód a díj csökkentésére, ha a BTC-t mondjuk litecoinra (LTC) vagy bitcoin cash-re (BCH) váltjuk. Ezzel olcsóbbá válik a coinok kiutalása és később ugyanúgy vissza tudjuk váltani bitcoinra.

Használj másik tőzsdét

Ha a Coinbase díjai túl magasak, akkor a piacon találsz tucatnyi más tőzsdét, amik jóval előnyösebb díjakkal dolgoznak; ilyen például a Binance vagy CEX.IO, de a magyar Coinmixed váltó és a Bitfinex is relatíve olcsó. Ezek a tőzsdék és váltók gyakran versenyképesebb kiutalási díjakat kínálnak és még a kínálatuk is nagyobb (nem az összes)

Drága a Coinbase?

Nem mondanánk, hogy kiugróan magas díjakat számolnak fel, de azt se, hogy olcsó. 2.99 eurós díj párban van a többi tőzsde 50 – 200$ egyszeri vásárlási díjaival, ám ami a nagyobb összegű tranzakciókat illeti, különösen a 10 000 dollár feletti vásárlásokhoz inkább az over-the-counter tőzsdéket ajánljuk.

Gondolkodtál már kereskedési robotok használatán? Érdekel hogyan tudod növelni jövedelmezőséged? Pillants rá a kereskedési robotokról szóló összefoglalónkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük