Hogyan válassz kriptotőzsdét magadnak? Fontos tudnivalók tőzsdeválasztáshoz

Egy megbízható kriptotőzsde választása, amely támogatja a magyarországi ügyfeleket, van rajt elegendő likviditás, kereskedési pár, extra funkció stb. nem könnyű feladat. Ebben próbálunk néhány mondatban segítséget nyújtani.

Mire figyeljünk kriptotőzsde választáskor?

Mielőtt elkezdenél regelni a legelső jöttment tőzsdére amit egy hirdetésben meglátsz, vagy egy ismerősöd ajánl, érdemes a következőket figyelembe venni:

A legfontosabb átgondolásra váró tényezők kriptotőzsde választáskor az adott exchange biztonságossága, likviditása, kereskedési díjai, története, elérhető párjai és a felhasználók véleménye. Ez bizony nem megy kutakodás nélkül és mindenkinek javasolt, szánja rá azt az 5 percet, hogy egy magának ideális kriptotőzsdét találjon.

Hallgathatunk a véleményezők írásaira is, de a bértrollok, direkt lehúzások, online rágalmazások világában a vélemények megbízhatóságával is csínján kell bánni. Hüvelykujjszabályként azonban kijelenthető, ha kritikusan nagy tömegű pozitív vélemény van fenn egy adott kriptotőzsdékről, akkor azt megbízhatónak tekinthetjük.

Fontos határvonalat húzni a kizárólag kriptovaluta párokat listázó tőzsdék és a kezdőknek inkább ajánlott hagyományos deviza – kriptó párokat listázók között. Az utóbbin forintért, euróért, dollárért stb. vásárolhatunk bitcoint, ethereumot és más egzotikusokat.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kriptotőzsdét?

Kezdetben azt kell eldönteni, hogy mire is szeretnénk használni a tőzsdét. Napi kereskedésre, változatos altcoinok vásárlására, az extra funkciók kiaknázására, vagy éppen csak az első bitcoinunk megvásárlására? Miután ezt eldöntöttük, rá lehet térni a tőzsde vagy tőzsdék fundamentálisainak kielemzésére:

Biztonság:

A biztonság mindenek felett áll mikor digitális eszközkereskedésre kerül sor. Ha egy tőzsde nem elég biztonságos, akkor könnyen feltörhetik ellopva az összes kriptónk. Senki se akarja elveszteni a pénzét és ebben az értelemben fontos, hogy makulátlan háttérrel rendelkezzen a tőzsde.

Technológia:

 — a tőzsde címe minden esetben HTTPS-el kezdődjön. A HTTP-n futó oldalakat kerüljük;
— a belépéskor legyen két tényezős hitelesítés (felhasználónév és jelszó mellett egy extra tőled kért információ);
— az ügyfélletéteket hidegtárcán, azaz internetkapcsolat nélküli eszközökön tárolják;
— fontos, hogy legyen a tőzsdei aktivitást felügyelő 24 órás megfigyelőrendszer, SMS, e-mail értesítések az ügyfelek tájékoztatása érdekében;
— érdemes lehet fehérlistázni az IP-címet vagy a kiutalásra használt tárca címét a maximális biztonság érdekében.

Jogi feltételek:

— fontos, hogy onnan tudd használni a tőzsdét ahol éppen tartózkodsz, sokat segíthet a jogi keretrendszer változásakor. Mindig csak olyan tőzsdét válasszunk, amely támogatja az országodat.
— vannak tőzsdék, amelyek biztosítást kötnek az ügyfélletétekre, ami azt jelenti, ha elvesztik, meghackelik azokat, akkor kártérítésben részesülsz. Érdemes ilyen tőzsdét keresni.

Átláthatóság:

— tudni kik állnak a tőzsde mögött? Fel van tüntetve az oldalon a székhelye, pontos címe és a csapat tagjai?
— az átlátható tőzsdék kirakják a saját oldalukra, hogy milyen cím alatt tárolják az ügyfelek letétjeit, hogy a blokkláncfelfedezőkön élőben követhetőek legyenek a ki- és bemenő tranzakciók.

Egy nagyon fontos alapszabály. Soha, semmilyen esetben se tárolj nagy összegeket kriptotőzsdéken. Legyen annyi, amivel kereskedsz, de a befektetési céllal vásárolt kriptóidat tárold a saját tárcáidban. A tőzsdék vonzzák a hackereket. Mivel több tucat digitális eszközt kell egy helyen tárolniuk, a hackerek folyamatosan azon dolgoznak, hogy feltörjék a biztonsági rendszereiket és ellopják az ügyfelek letétjeit. Azt a bitcoint, ripplét, tront stb. ami csak a tőzsde számláján áll, azt érdemes egy hidegtárcára kiutalni és jól elzárni.

Likviditás:

Minél nagyobb a kereskedési volumen, annál nagyobb egy tőzsde likviditása és könnyebb összeegyeztetni a vételi és eladási megbízásokat. Segítségével gyorsan lehet adni és venni és könnyebb a kriptók akut betegségével, az árfolyam ingadozással is megküzdeni. Hasznos, ha egy tőzsde képes zárolt átváltási árfolyamú tranzakciókat is kezelni, azaz, ha nem tudja azonnal eladni vagy megvenni az adott digitális eszközt, akkor zárolja a megbízás során kiadott átváltási árfolyamot egy adott 10-20 perces időszakra.

FONTOS! Rengeteg tőzsde manipulálja a kereskedési volumenadatait és ezért az összehasonlító oldalak, mint a CoinMarketCap tőzsdei volumenadatokat érdemes kellő óvatossággal kezelni és semmilyen esetben se döntsünk kizárólag a volumenadatok alapján egy tőzsde mellett.

A likviditás kereskedési páronként változhat. Például a BTC/USD páron nagyságrenddel nagyobb az aktivitás mint például a BTC/EUR páron. A kereskedési volumenek ellenőrzésére a következő oldalt ajánljuk: bravenewcoin.com

Díjak:

— hasonlítsd össze a tőzsdék kereskedési díjait. Ideális esetben kevesebb mint 1% tranzakciónként és fokozatosan csökken, ha nagyobb volumenben kereskedsz.
— ellenőrizd a kiutalási díjakat. Vannak tőzsdék, melyek pofátlanul magas kiutalási díjakat számolnak fel csak azért, hogy ott tartsd a kriptód.
— a letétdíjakra is ügyelni kell. Bizonyos tőzsdék bankkártyát is adnak, de cserébe akár 5%-ot is felszámolhatnak a tranzakciókért.

Felhasználói élmény:

— ha fontos a névtelenség, akkor még csak közelébe se menj a hitelesítéshez kötött tőzsdéknek;
— könnyen használható és áttekinthető a tőzsde webes és mobilos oldala?
— mit mondanak a felhasználók a tőzsdéről? Mik az előnyei, hátrányai, milyen az ügyfélszolgálatuk? A bitcointalk, bitcoin reddit közösségi fórumokon percek alatt kideríthető mennyire megbízható egy tőzsde.

A Binance vezető kriptotőzsde kezelőfelülete

Általunk javasolt kriptotőzsdék

A tőzsdék többsége egy kaptafára készül és csak a fent említett paraméterekben térnek el egymástól. Vannak kezdőkre tervezett tőzsdék, vannak profikra.

A legjobbaknak a piacon jelenleg a következőket sorolhatjuk:

Binance — a világ legnagyobb és legaktívabb kriptotőzsdéje több mint 400 kereskedési párral.
Bitfinex — elsősorban tapasztalt és nagy pénztárcájú kereskedőkre tervezett tőzsde. A teljes képhez tartozik, hogy korábban egyszer már meghackelték és furcsa viszony fűzi az USDT tether stabilcoin kibocsátójához.
Coinbase — kezdőkre tervezett amerikai kaputőzsde az egyik leggyorsabb vásárlási opcióval.
CoinMixed — Magyarország első kriptotőzsdéje (azaz, nem bróker, mint a MrCoin vagy a CoinCash) aktív ügyfélszolgálattal és EUR/HUF bitcoin, ethereum és litecoin párokkal. Kezdőknek ajánlott.
CEX.IO — közepes méretű, korlátozott számú párokat felvonultató tőzsde, kezdők euróért, dollárért, fontért és rubelért vásárolhatnak kriptókat.
Crypto.com — inkább egy kriptós Revolutnak neveznénk. Mobiltárca és váltó egyben. Saját VISA bankkártyával, kiváló ajánlóprogrammal, Supercharger akciókkal, saját natív CRO tokennel és 10-20%-os stake jutalmakkal jön. Van saját magyar Telegram közösségi csatornájuk is.
Kraken — kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott megbízható és könnyen átlátható tőzsde
Kriptomat — új felhasználók anélkül jutnak a kriptovaluta befektetés összes előnyéhez, hogy el kellene mélyedniük az elosztott főkönyvi technológiákban, nyilvános kulcs titkosításban vagy az opciós és határidős ügyletek közötti különbségben. Pillanatok alatt lehet számlát létrehozni és perceken belül kereskedni. A Kriptomat egyike a kezdőknek szóló kriptováltóknak, ahol bárki kereskedhet anélkül, hogy blokklánc szakértő lenne.
Bitstamp — fiatpénz – kriptó kereskedés számos Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) és Bitcoin Cash (BCH) párral.
Bitpanda — Ausztria legkedveltebb kriptotőzsdéje, kezdőkre tervezve. Európában nagyon ott vannak.
Poloniex — kényelmes digitális eszköz-bazár több mint 60 kereskedhető coinnal. Megvette a TRON feje, Justin Sun.
BitMEX — bitcoin határidős kereskedési platform, az egyik legnagyobb és leglikvidebb, kizárólag profiknak!

Fontos megjegyezni, hogy az árfolyamok eltérhetnek egymástól, ami az élelmesebb kereskedőket arbitrázsügyletek lebonyolítására késztetheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük