Hogyan változtatja meg a blokklánc technológia a művészetet

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A történelem folyamán a művészet és a technológia mindig is egy komplex, de kölcsönösen előnyös kapcsolatban élt együtt. Mind a két terület az emberi képzeletet a végletek felé tolja ki. Ha kapcsolatba kerülünk a művészettel vagy a technológiával, annak eredményeképpen mindig valami újat tanulunk vagy új megközelítésben látjuk a minket körülvevő világot. A technológia-művészet kapcsolata mindig is nagyon fontos volt az emberiség kultúrájában.

Az elmúlt évtizedekben azonban a művészet és a technológia kapcsolata egy ‘szeretlek is meg nem is’ kapcsolattá fejlődött az internet elterjedésével. Ma már nagyon könnyű egy Google keresés által megnézni bármilyen műalkotást, és arról egy digitális másolatot készíteni. Ez egyben nagyobb mértékű hozzáférést biztosít a művészeti ágakhoz, másrészről azonban a valódi művészet értéke csökkent a rengeteg másolat miatt, ami eláraszt minket.

A blokklánc technológia pont ezt tudja megváltoztatni. Ebben a cikkünkben azt szedjük össze, hogyan segíthet a blokklánc megváltoztatni a művészeti ágakat.

A művészet is változik

Nagyon nehéz meghatározni pontosan a vizuális művészet fogalmát, mert állandóan változik. A művészek állandóan kitolják a megvalósíthatóság korlátjait. Ma már ezek a korlátok átlépték a digitális művészet térfelét is. Ez a digitális művészet egy fájlként létezik a számítógépen, nem pedig a valós világban. Ez az átmenet pedig csökkenti a technológia és művészet közötti különbséget.

1. Digitálisan készülő művészet

A digitális művészet egyik szegmense arra fókuszál, hogy művészeti dolgokat készítsen a számítógépen. Ez lehet valami, ami digitális rajzolással született vagy egy meglévő kép photoshoppolásával, vagy egy GIF fájl készítésével. A művészetnek ez a formája egy számítógépes kód által jött létre.

A blokklánc technológia ezt a művészeti stílust egyszerűbbé és hitelesebbé teszi. Sokan a blokklánc játékokat vagy a blokklánc gyűjteményeket is digitálisan előállított művészeti terméknek tartják. A Rare Pepes például kultikus státuszt ért el digitális művészként. Végül is minden művész annyit ér, amennyit hajlandóak érte fizetni.

2. Digitálisan bemutatott művészet

A digitális művészeti világ egy másik ága azok a termékek, amik a való világban lettek létrehozva, viszont digitálisan lehet csak azokat megjeleníteni. Létezik egy olyan mondás is a digitális világban, hogy ‘ a képernyők az új falak’. A nagyfelbontású képernyők elterjedésével ezek a digitális termékek kiváló minőségű leképezését adják az eredeti alkotásról.

De honnan tudhatod, hogy az a fájl, amit megjelenítesz eredeti és a lehető legjobb minőségű? A blokklánc technológia segíthet ebben, ugyanis igazolhatja a magas minőségű képfájlokat.

3. Digitálisan előállított és megjelenített termékek

Egyre jobban előtérbe kerülnek a digitálisan készített és megjelenített művészeti termékek, amik lehetőséget kínálnak a blokkláncnak ahhoz, hogy a művészeti termék egész értékláncát biztosítani tudja. A technológia integrált része lesz a műalkotások készítésének, megjelenítésének, aláírásának és értékesítésének.

4. Kriptovalutával vásárolt művészet

Egyre jobban virágzik a kriptovalutával vásárolt művészet is (árverésre bocsátottak már Warhol képet is Bitcoinért). A kriptovaluták megfelelő fizetési módot kínálnak ehhez a tranzakciótípushoz, ugyanis nagy értéket lehet velük átutalni relatíve gyorsan és könnyedén a világon bárkinek. Nem kell megvárni, amíg a bank engedélyezi az átutalást, és nincs tranzakciós díj, amit a szolgáltatók kiszámláznak a folyamat során.

5. Blokklánc eredetiségi bizonyítvány

A blokklánc technológia alkalmazása nem csak a digitális művészetet támogatja. A fizikai művészet is profitálhat a blokklánc nyújtotta előnyökből, ami a verifikációból és a decentralizált piacterekből származik.

Nagyon fontos alkalmazás lehet a blokklánc eredetiség bizonyítvány. Ez segíti a műtárgyakat vásárlókat abban, hogy kiderítsék, kik voltak az előző tulajdonosok egészen az eredeti szerzőig. A blokklánc előnye, hogy a főkönyvet nem lehet megváltoztatni, csak hozzáfűzni lehet hozzá. Szinte lehetetlen lenne hamisítani, módosítani, lecserélni egy műtárgy eredetiségét, ha egyszer felkerült a blokkláncra. Ha a blokklánc piacok megnyílnának a régi típusú művészeti tárgyak számára is, akkor a technológia-művészet közötti különbség még inkább eltűnne. Az analóg művészet a digitális korba lépne ezzel.

6. Kibővíteni a művészet határait

A digitális művészet térnyerésének és a technológia-művészet csökkenő különbözőségének egyik mellékhatása lenne az, hogy kibővülne, hogy mi is valóban a művészet. Nemcsak a Rare Pepes és a Cryptokitties jelenhetne meg mint a művészet új formája. Ma már Anime Coin (ANI) kriptókat és MS Paint alkotásokat is értékesíteni lehet a digitális piactereken. Ha valaki hajlandó fizetni ezért, akkor annak van valamilyen értéke.

7. Tegyük a művészetet megfizethetővé

A blokklánc alkalmazásával lehetőség van rá, hogy a digitális terméket közvetlenül a művésztől vásároljuk meg, kihagyva minden disztribútort. Ennek megfelelően, még sohasem volt olcsóbb a történelemben műtárgy gyűjtővé válni. Ma már elég sok műalkotás vásárolható online kevesebb mint 10 dollárért. A fájl, amit kapsz, nem az eredeti egy másolata lenne. Helyette az lenne az eredeti, ellenőrzött másolat, ami egy limitált széria része lenne (vagy akár teljesen egyedi termék a világon.)

8. Tegyük a művészetet elérhetőbbé

A tradicionális művészeti piacok az elit számára elérhetők csak. Nagyon gyakran ezek a felső tízezer kénye és ízlése szerint vannak kialakítva. Ha azonban digitalizálod a művészetet és létrehozod a blokklánc művészeti piactereket, mindenki könnyen hozzáférhet ehhez a piacterekhez. Bármilyen szerző bárkinek eladja a világon a műalkotását anélkül hogy valamilyen kapuőr vagy galéria kurátora akadályt állítani számára.

9. Decentralizált mediátor az értékesítésnél

A decentralizált műalkotások értékesítése felé mutató trend a szerzőknek és a tulajdonosoknak is hatalmat ad ahhoz, hogy azt tegyenek a műalkotásokkal, amit szeretnének. A műalkotások adásvétele a peer-to-peer piacokon sokkal gyorsabb lezajlik mint a hagyományos piactereken.

Felmerülhet olyan igény, hogy egy műalkotást csak azért akarsz megvenni, hogy kiállítsd egy héten keresztül, aztán a következő héten túl is akarnál adni rajta. A decentralizált blokklánc alapú művészeti piacterek erre nagyon jó lehetőséget biztosítanak.

Hamarosan az okosszerződések facilitálhatják ezeket a tranzakciókat. Ezek fogják biztosítani, hogy megkapd a termék ellenértékét, a fájl eljusson a címzettnek, és az eredeti termék törlődjön a számítógépről.

10. Digitális galériák

A művészgalériák eddig csak a fizikai térben léteztek, és nem is valószínű, hogy egyhamar el is fognak tűnni. Azonban a technológia nyújtotta előnyök lehetővé teszik, hogy ezek a galériák egyre jobban digitálissá váljanak. A blokklánc segítségével minden lehetőség adott, hogy egy digitális művészeti piacot hozzunk létre, amely decentralizált, senkinek nincs a tulajdonában, és a kereskedéseket okosszerződések irányítják.


 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Életrajzi információ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.