A kriptovaluták világa a művészet tükrében

A kriptovaluták körüli felbolydulás már a művészvilágot is megihlette: az alkotók sokrétű és egyedi módon igyekeznek megragadni a kriptovaluták digitális természetét.

A művészetek világa sokak szemében egy olyan elavult intézményrendszer, amelyhez csak a tehetős embereknek van hozzáférése. A technológia világában tapasztalt gyors változások hatására viszont egyre többen gondolkoznak el azon, hogy mi is játszódik le a két világ találkozásakor.

Egyre több művész lát kísérletezési lehetőséget a kriptovaluta és a blokklánc-technológia jelenségeiben, amelyek kapcsán alaposabban elgondolkozhatnak az értékkel, a digitális világgal és az elvont gondolkodással összefüggő fogalmakról.

Az így létrejött művészeti alkotások egy olyan új művészeti kultúra alapját jelenthetik, amely a bitcoinból és egyéb népszerű digitális valutákból merítkezik.

Népszerű a kripto-művészet

A “kripto-művészet” ismertebb példái közé tartozik Kevin Abosch E-pénztárca tartalmát ellopni bűncselekmény című műve.

Ez az alkotás az “ÉRME VAGYOK” elnevezésű projekt részeként született meg, melynek keretében Abosch és Ai Weiwei 10 millió ERC-20 ‘IAMA’ érmét hozott létre. Abosch a tokenekből százat egészen addig a kiállított “alkotásában” tárolt, amíg el nem lopták őket.

Vannak olyan kriptoihletésű alkotások is, amelyek egész magas áron keltek el árveréseken. Cryptograffiti például Robert Indiana Love című művének nyomán egy olyan sorozatot készített, amelyben a központi bank használt pénzeszsákjaira nyomta rá szitanyomással a HODL szót.

Később az egyik szitanyomott zsákot 8000 dollárért vásárolta meg Mike Novogratz kriptoszakértő, befektető, trader. Egy másik árverésen cryptograffiti egy másik, “Szörnyű értéktároló” című műve 33 000 dollárért kelt el.

Ez a mű Jamie Dimon JP Morgan-vezér szavaira reflektál, aki 2014 januárjában mondta azt a bitcoinról, hogy “szörnyű értéktároló“.

Cryptograffiti weboldala szerint a képen Dimont láthatjuk “szétmálló félben, ami a nagyközönség hagyományos bankintézetekkel szembeni bizalomvesztését tükrözi“.

A HODL című mű egy 2018 májusban tartott kriptovaluta tematikájú árverésen kelt el.
Ugyanezen az árverésen szerepelt az egyesült királyságbeli Terry Cook festménye is, aki egyszerű kriptovaluta-jelképeket fest. Cook Ethereum című képe 2800 dollárért kelt el. Ő egyébként úgy véli, hogy “a művészet és a blokklánc-technológia összetalálkozása természetes“.

Egyre népszerűbb a kriptovaluta-graffiti

Míg több kriptotematikájú művészeti alkotás is jó áron kelt el árveréseken, vannak olyan művészek, akik örömmel bocsátják közszemlére kreativitásukat és tehetségüket ingyen és bérmentve.

Februárban a ‘thisisludo’ nevű Instagram-felhasználó kiposztolt egy utcai művészeti alkotást, amely szerint a bitcoin a bankrendszer halálát jelenti és ezáltal “hatalmat ad a nép kezébe“.
Egy másik művész, bizonyos Pascal ‘PBOY’ Boyart QR kóddal látja el utcai freskóit, amellyel csodálói bitcoint küldhetnek neki. A The Next Web szerint Boyart már több mint 1000 dollárnyi digitális valutát kapott rajongóitól.

Boyart egyike azon feltörekvő művészeknek, akik a bitcoin 10. születésnapját ünneplő Art (r)evolution című eseményen fognak részt venni.

A kiállítókat arra kérték, figyeljék meg, milyen hatással vannak a digitális valuták a közönséggel való kapcsolatukra. A látogatóknak lehetősége lesz virtuális valutákkal, így például bitcoinnal, litecoinnal, ethereummal és moneróval műveket vásárolniuk.

A cikk a Bitcoinist cikke alapján íródott.

Borítókép: Retro Monero (https://terrycookpaintings.com/)

Ahogy a művészet, úgy az alternatív média is támogatásra szorul. Dobj nekünk egy kis kriptót.

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük