Hogyan védd a személyiségi jogaidat offline – praktikus eszközök

Egy olyan világban, ahol a központi állami megfigyelés komoly kérdéssé vált, olyan eszközökre van szükségünk, amelyek lehetővé teszik, hogy megvédjük személyiségi jogainkat. Íme néhány eszköz és készülék, amelyek segíthetnek e cél elérésében.

Számos olyan eszköz létezik, amelyek hasznosak lehetnek a magánélet védelme és a körülötted zajló események rögzítése érdekében. Most bemutatunk néhány eszközt, alkalmazást és készüléket, amelyek segíthetnek az aktivistáknak, a tüntetőknek és az adatvédelem proponenseinek egyaránt.

Az eszközökre találtok más márkát, fejlesztőt is, a piacon egyre több ilyen termék létezik különböző gyártóktól.

Tüntetők megfigyelése

A Backslash készlet nagyon népszerűvé vált az interneten az elmúlt években. Ez a hatékony csomag számos eszközből áll. Két tervező készítette a tüntetők biztonságának és kommunikációjának megkönnyítése érdekében, miközben a tüntetéseken vesznek részt.

A készlet tele van olyan hasznos eszközökkel, amik a szokásos használati tárgyak látszatát keltik, bár néhány tárgyat a kis méretű katonai fegyverek inspiráltak, mint például a kézigránát formájú router. A készlet egyik eleme egy fekete-fehér színű, digitális mintázatú kockás kendő, amelyet valószínűleg az arab Keffiyeh védjegy ihletett.

Backlash kendő

Backslash kendő

Ez azonban nem egy szokásos kendő, mivel a kockás minta üzenet tárolására alkalmas, és a Backlash alkalmazás segítségével a felhasználó később hozzáférhet az üzenetekhez.

Nem titok, hogy a karhatalmi szervek mindig egyre több, egyre fejlettebb csúcstechnológiai eszközzel vannak felszerelve a tüntetők feloszlatására. Például ilyen a nagy hatótávolságú akusztikus eszköz (LRAD) mely egy hangfegyver és elsősorban a tömeg eloszlatására szolgál. Na nem Magyarországon, itt elég a jól bevált vízágyú.

A tüntetők megakadályozására használt másik általános eszköz a Stingray, amelyet az Egyesült Államok haditengerészetének fejlesztettek ki, de széles körben használják titkos tömegmegfigyelés és mobiltelefonok nyomon követése céljából. A polgárok magánéletének tiszteletben tartása nem fontos a bűnüldöző szervek számára az egész világon.

Az FBI korábban elismerte, hogy titkos megfigyelési programot hajtott végre több mint 30 amerikai nagyvárosban, és ehhez Hi-Res kamerákkal felszerelt speciális repülőgépeket használt. Ilyen kamerákat vetettek be a Black Lives Matter tüntetéseken is Fergusonban és Baltimoreban (Maryland).

Az is tudott, hogy a NYPD-nek fejlett röntgen-technológiával felszerelt, jelöletlen, fehér furgonjai vannak, amelyek az emberek ruházatán és falon keresztül is átlátnak. Ezért a tüntetőknek, bármilyen okból is tüntessenek, fontos, hogy megfelelő önvédelmi eszközökkel legyenek felszerelve. Ez sokak számára kezd fontos kutatási témává válni, így nem szabad elmenni az elért eredmények mellett.

A Backlash nevű készlet egy komplett csomag, amely különféle eszközöket tartalmaz, kizárólag a tüntetők biztonsága és másokkal való kommunikáció elősegítése érdekében.

Pár cucc a készletből

A készlet számos egyedi eszközt tartalmaz. Ilyen például a hordozható router, amely lehetővé teszi a továbbfejlesztett kommunikációs hálózat kialakítását abban az esetben, ha az internet nem működik. A rádiójelek blokkolásával megakadályozhatja a mobiltelefonok megfigyelését is.

Gránát router

Az eszközök nagy részét azután készítették, hogy megvizsgálták a barátok első kézből származó tapasztalatait, akik részt vettek 2013-as Gezi parki tüntetésen Isztambulban és az  Esernyő-forradalmon is Hongkongban.

A tervezők azt állították, hogy rájöttek, hogy a bűnüldöző szervek rendkívül általános gyakorlata a „szűk keresztmetszet”. Ennek során blokádot hoznak létre azért, hogy korlátozzák a tüntetők mozgásterét olyan területekre, ahol televíziók vagy nyomtatott média kameráik nem láthatják őket.

Ez a taktika a rendőrségnek segít abban, hogy a tiltakozó tömeget arra kényszerítse, hogy egy félreeső helyen gyülekezzen, ahol könnyen meg lehet őket verni, vagy le lehet őket tartóztatni. A “szűk keresztmetszet” stratégia ellen hozták létre a Backlash készletben lévő „pánik gomb” karkötőt. Egy gomb megnyomásával aktiválódik és az összes karkötő rezgéssel és villogó fénnyel figyelmeztet a közeledő veszélyre.

A készlet tartalmaz egy kis méretű „személyes fekete dobozt”, amely Wi-Fi hotspotként szolgál, és segít a tüntetőknek képek és videofelvételek rögzítésében, majd azok automatikus tárolásában egy SD kártyán. Ez biztosítja, hogy a bizonyítékok biztonságban vannak még akkor is, ha az eszközöket (mobiltelefon, kamerák) a rendőrség elkobozta vagy megsemmisítette.

A gránátnak kinéző fekete eszköz szintén a készlet része. Amikor a tűt lefelé húzzuk, akkor az eszköz egy hordozható routerré változik.

Mi lehet még érdekes a tüntetők, aktivisták és a magánélet védelmezőinek?

Ha úgy érzed, hogy a fenti három kategóriába tartozol, akkor itt van néhány eszköz, amelyek segíthetnek a jövőben.

Felismerést gátló maszk

Arcfelismerést gátló maszk

2014. szeptember 16-án Leo Selvaggio egy egyedülálló ötlettel állt elő. Egy felismerést gátló arcmaszkot tervezett, amelyet ha felhúzol, teljesen más emberré változhatsz. Néhányan kritizálták, de sokan imádták az ötletet. A kritikusok úgy gondoltak rá, mint ami lehetővé teszi a bűnözőknek, hogy elrejtsék személyazonosságukat, míg az aktivisták egy pozitív eszközként tekintenek rá, ami segít megvédeni identitásukat a rendőrség elől.

Rendőrséget megfigyelő és rögzítő alkalmazás

A rendőröket megfigyelő alkalmazás

A rendőrfigyelő alkalmazás, Magyarországra is kellene egy

2015. májusában a kaliforniai ACLU bemutatott egy ingyenes okostelefon-alkalmazást, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy videókat küldjenek megkérdőjelezhető rendőri tevékenységekről egyenesen a szervezethez. Mindezt oly módon, hogy a felvételek még akkor is elérjék az ACLU-t, ha a tisztviselők megpróbálják megváltoztatni vagy eltávolítani azokat. Az alkalmazást az Egyesült Államokban kialakuló fokozott rendőri erőszak miatt fejlesztették ki.

Ez mind szép és jó Egyesült Államokban, érdemes lenne Magyarországra is tervezni egyet, már ha nem lehetetlen.

Adatvédő szemüveg

Adatvédő szemüveg

A japán Nemzeti Informatikai Intézet kutatói, akik a magánélet védelmével foglalkoznak, olyan ‘adatvédő szemüveget’ fejlesztettek ki, amely az emberek arcát a gépek számára felismerhetetlenné teszi. A szemüveg pajzsként szolgál az Iris szkennelő szoftver és a szemed között.

SnoopSnitch – egy alkalmazás, amely felismeri a Stingray mobilkövetőket

SnoopSnitch

SnoopSnitch

A németországi székhelyű „Security Research Labs” kifejlesztette a SnoopSnitch nevű Android alkalmazást. A felhasználók számára lehetővé teszik, hogy észleljék a kormány és a biztonsági ügynökségek által telepített Stingray nyomkövetőket, mellyel az emberek hívásait lehallgathatják és tevékenységeiket figyelemmel kísérhetik. Noha az alkalmazást sokaknak nehéz telepíteni, de ha megvan, akkor profin működik.

A bemutatott megoldások nem feltétlenül jelentenek referenciapontot. Változatos forrásokból be lehet szerezni hasonló eszközöket és alkalmazásokat.