Hol kezdődik a decentralizáció? Már a Coinbase PRO-n a Ripple (XRP) token

Egy újabb megrökönyödésre okot adó esemény történt a kriptovilágban: a népszerű Coinbase kriptotőzsde PRO verziója hamarosan listázni fogja a Ripple XRP tokent. A kriptoközösség imád azon vitatkozni, hogy milyen fokon decentralizált a Ripple, szóval a listázás egy újabb apropót szolgáltat rá.

A Coinbase – Ripple frigyet közel egyéves udvarlás előzte meg, ami azzal kezdődött, hogy a Ripple szabályosan le kívánta fizetni a tőzsdét, hogy listázza a tokenjét. Állítólag a Ripple 100 millió dollárt (27 milliárd forint) hitelt is felajánlott a Coinbase-nek XRP-ban, amit majd később csak dollárban kellett volna visszafizetnie. A tőzsde jót nyert volna, de akkor még nem ment bele az üzletbe. Sőt, egészen tegnap estéig úgy nézett ki, az XRP listázásból nem lesz semmi. És mégis lett. A bejelentés kisebbfajta sokkot és megvetést váltott ki a kriptoközösség tagjaiban és akkurátosan jellemzi a tőzsde, és egyben az iparág, ellentmondásos állapotát.

Az ellentmondás több szinten is tetten érhető a kriptoszektorban, de főképp ideológia terén. A Ripple köztudottan egy centralizált kriptopénz, melynek kibocsátója egy magánkézben lévő vállalat. A SEC ennek hatására egy napon akár értékpapír-tokennek is nyilváníthatja az XRP tokent ami szigorú szabályozási feltételeket vonna magával, méghozzá visszamenőlegesen. Ez egyben az XRP-t listázó kriptotőzsdékre (különösen az amerikaiakra mint a Coinbase) is kihatással lenne. Ennek tükrében ránézve a Coinbase XRP listázási döntésére, mondhatnánk azt, hogy meggondolatlan, de minimum ellentmondásos lépés. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük a Coinbaseről kialakult képet: egy olyan tőzsdeimázst épített fel az évek során, mint ami óvatosan jár el listázáskor és minden esetben próbál megfelelni a szabályozási követelményeknek.

A Coinbase – Ripple frigy ideológiai aspektusa pedig itt következik. A bitcoin maximalistáknak és a decentralizáltság eszméjét magasra értékelő közösségi tagoknak az álkriptó XRP listázása egyenlő a szentségtöréssel. Ugyanakkor ezek az idealisták mindent megtennének, hogy a saját coinjaikat listázza a Coinbase, mivel egyfajta szintlépést jelentene coinjuk elfogadottsága tekintetében. A Coinbase viszont, melyen már 17 kriptóval lehet kereskedni, egy hagyományosan centralizált technológiai startupnak számít. Kockázati tőkebefektetőktől szerezte az induláshoz szükséges milliókat, és Brian Armstrong is a hagyomány tech kultúrában kezdte: az AirBnB-nél dolgozott. Az ellentmondás itt már kiolvasható: egy centralizált kriptotőzsde listázza a magánkézben lévő banki tokent? Nem az lenne az egész mozgalomnak a lényege, hogy megszabadulunk a központi szereplőktől?

Egyrészt sajnálatos hogy ilyen formában zárul a Coinbase/XRP frigy, mert sokáig kiválóan illusztrálta a szektor ellentmondásosságát és a nyilvánvaló szabályozói bizonytalanságot amivel a blokklánc technológiát és a szektort kezeli. De az élet nem áll meg és a kriptoszektorban, és mindig lesz valami ami miatt egymás torkának lehet esni. Ilyen a decentralizáció.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!