Hol tároljuk az NFT-t biztonságosan?

Bitcoin Ordinals vs láncon kívüli NFT tárolás. A szakértők elmagyarázzák, hogyan válassz biztonságos tárolást az NFT-knek.

Az Atlas Development társalapítója, Witek Radomski kifejtette, hogy a hibrid tárolási lehetőségek, például a Filecoin vagy az IPFS jelenthetik a legjobb megoldást az alkotók számára.

Bitcoin NFT tárolás

A nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) láncon belüli és láncon kívüli tárolásának megvannak a maga egyedi előnyei és hátrányai. Ezért a Web3 szakértők arra kérték az alkotókat, hogy fontolják meg, milyen típusú NFT-k érdemlik meg, hogy a blokkláncon keressünk nekik tárolási helyet, és melyiknek kellene a láncon kívül élnie.

2022-ben az NFT-ket még nem tárolták a blokkláncon. Akkoriban az volt a norma, hogy a blokkláncon rögzített NFT-k egy láncon kívüli adattároló helyre mutattak. Jana Bertram, a Rari Foundation stratégiai vezetője elmondta, hogy az ilyen típusú NFT tárolással kapcsolatos problémák már az FTX csőd elején gyorsan kiderültek. Abban az időben az FTX-en tárolt NFT-k egy pillanat alatt megszűntek, tönkrementek, és üres képeket mutattak az eredeti műalkotások helyett. Bertram elmagyarázta:

„A láncon kívüli tárolás a hálózat hozzáférhetőségétől és a tárolóréteg elérhetőségétől függ. Ez azt jelenti, hogy az NFT biztonsága több potenciális kompromisszumnak van kitéve, ami befolyásolja az állandóságát, és ezáltal az értékét is.”

Bitcoin Ordinals – NFT tárolás a Bitcoin blokkláncán

A Bitcoin Ordinals megjelenése azonban megváltoztatta ezt a helyzetet. Az Ordinals feliratok segítségével az NFT-adatokat már közvetlenül a láncon belül tárolják. Ez azonban más kompromisszumot eredményez. Míg a Bitcoin-alapú NFT-k a blokkláncon éltek, és olyan előnyöket biztosítottak számukra, mint az állandóság, ez vitát váltott ki arról is, hogy az NFT-knek valóban szerepelniük kellene-e a Bitcoin hálózatában. Sokan továbbra is azzal érvelnek, hogy az Ordinals eltömíti a Bitcoin hálózatát. Míg egy másik csoport támogatja az NFT-k tovább létezését a Bitcoinban.

A rendelkezésre álló különféle tárolási lehetőségek miatt a Web3 alkotóinak most el kell dönteniük, hova helyezzék el NFT-jüket. Bár ez nehéz dilemma lehet, az NFT szakemberek elmagyarázták, hogyan dönthetik el az alkotók, hogy hol tárolják az NFT-ket.

Witek Radomski, az Atlas Development (Enjin) társalapítója és technológiai igazgatója a Cointelegraph-nak elmondta, hogy a sok adat kezeléséhez a láncon kívüli tárolás a legköltséghatékonyabb. Másrészt a láncon belüli tárolás olyan lehet, mint egy állandó, hamisítás-biztos tároló. Radomski hozzátette:

„Szerintem az alkotóknak kellene eldönteniük, mi érdemli meg a trezorkezelést, és mi élhet tovább a felhőben.”

Radomski azt is elmagyarázta, hogy egy hibrid opció, mint például a Filecoin és az InterPlanetary File System (IPFS), decentralizált tárolási lehetősége jó megoldást biztosít. Az ügyvezető elmondta, hogy a Bitcoinnal ellentétben ezeket a megoldásokat kifejezetten tárolásra tervezték. A képek IPFS-ben való tárolása továbbra is biztosítja a decentralizáció előnyeit, de sokkal alacsonyabb költségekkel.

Eközben mások szerint az NFT-nek láncon belüli vagy azon kívüli helye a tervezett céltól függ. Bertram azt mondta:

„Például egy háztulajdont képviselő NFT részére megéri a láncon belüli tárolást választani, míg a márkahűséghez tartozó NFT tárolása bőven elég a láncon kívül is.”

A projekteknek a biztonság és a méretezhetőség közötti kompromisszumban kell kiegyezniük. Gondosan értékelni kell tehát az NFT-k konkrét felhasználási eseteit, mielőtt eldöntenének az alkotók, hol tárolják majd az eszközöket.