A Brave böngésző IPFS integrációjával a felhasználók a decentralizált neten böngészhetnek

Az IPFS, a web gyorsabbá, biztonságosabbá és nyitottabbá tételére szolgáló peer-to-peer protokoll integrálódott a Brave-be. Ezzel a Brave, egy a személyes adatok védelmére orientált böngésző, új kaput nyitott meg a felhasználók, a kiadók és a hirdetők számára is.

A mai Brave asztali böngésző frissítésébe (1.19-es verzió) beépítve a Brave havi 24 millió aktív felhasználója most már közvetlenül az IPFS-ből férhet hozzá az internetes tartalomhoz. Ehhez csak annyit kell tenni a felhasználóknak, hogy egy gateway-en keresztül feloldják az ipfs: // URI-kat. Egy másik megoldás, hogy egy kattintással telepítenek egy teljes IPFS node-ot. A full node telepítésével lehetővé válik a Brave felhasználók számára, hogy az IPFS p2p hálózatán keresztül töltsenek be tartalmat a saját node-jukon hosztolva azt.

Molly Mackinlay, az IPFS projektvezetője elmondta: „Ezzel a lépéssel lehetővé tettük a dWeb előnyeinek átadását a Brave felhasználók számára. Az IPFS erőfeszítései a vállalatok és a nemzetállamok rendszerszintű adatcenzúrájának megszüntetésére a Brave-vel való integráció révén megerősödtek. Ma a világ minden tájáról a webfelhasználók nem férhetnek hozzá bizonyos korlátozott tartalomhoz. Ilyen például a thaiföldi Wikipedia egyes részei, több mint 100 000 letiltott webhely Törökországban. De ide sorolhatjuk a kritikus a hozzáférést a COVID-19-cel kapcsolatos információkhoz Kínában is. Most bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, hozzáférhet ezekhez a kritikus információkhoz az IPFS-en keresztül a Brave böngészőben.”

Az integráció további aspektusaként az IPFS-re épülő projektek, például az alkalmazásfejlesztő platformok, mint a Textile és a Fleek, automatikusan lehetővé teszik bárki számára a Brave-n elérhető weboldal vagy dApp telepítését.

Brave

További Brave IPFS fejlesztések várhatók

Brian Bondy, a Brave társalapítója és CTO-ja elmondta: “Nagy örömünkre szolgál, hogy első böngészőként natív IPFS-integrációt kínálunk a ma megjelent Brave asztali böngésző frissítés által. Az IPFS a Brave több mint egymillió ellenőrzött tartalom-alkotójának egy új és biztonságos protokoll segítségével biztosítja a tartalom zökkenőmentes kiszolgálását világszerte. Az IPFS a felhasználók számára megoldást kínál a központosított szerverek problémájára, ami megakadályozza a tartalomhoz való hozzáférést. Az protokoll innovatív tartalomcímzése a tartalomazonosítók (Content Identifiers – CID) segítségével maga a tartalom alapján alakít ki címet. Nem pedig a kiszolgáló címe alapján történő adatok felkutatásával. Az IPFS nyílt forráskódú hálózat integrálása kulcsfontosságú mérföldkő a web átláthatóbbá, decentralizáltabbá és ellenállóbbá tételében.”

A bimbózó közösség több mint négyezer IPFS-közreműködővel rendelkezik az egész világon. Ez volt az IPFS első megvalósítása a Brave-en. A társaság arra törekszik, hogy a felhasználók teljes mértékben kontrollálhassák online cselekedeteiket. Cél az is, hogy a jövőbeni együttműködések megkönnyítsék az automatikus átirányításokat a DNSLink webhelyekről a natív IPFS verzióba. Emellett szeretnék biztosítani a webhely „társhosztolásának” lehetőségét, és az IPFS-ben való egyszerű közzétételét, és még sok egyéb hasznos funkciót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.