Újabb YouTube influenszerről derül ki, hogy kriptovaluta csalásokkal húzza le a követőit

Blokklánc hálózati adatok segítségével leleplező-kampányt folytató Zachxbt-nek ezúttal Logan Paul került a célkeresztjébe, akit illegális pénzpiaci tevékenységgel és manipulációval gyanúsít. Zachxbt állítása szerint a 27 millió YT-követővel rendelkező Logan Paul – ahogy az influenszerek körében bevált szokás – a saját követőit úgynevezett pump & dump vásárlásokba vitte bele. A Twitteren aktív blokklánc-detektív mindezt Logan Paulhoz köthető kriptovaluta tárcák feltérképezésével bizonyítja.

Milliókat keresett Logan Paul a követői lehúzásával

Logan Paul nyilvános címének, a 0xfF0-nak a visszafejtésével és feltérképezésével kiderült, miként mozogtak ki és be a digitális eszközök számos pump & dump típusú token tárcájából az influenszerébe. Például a 0xb74 címről több NFT-t, köztük 3 CryptoPunks-ot is átutalt a nyilvános ETH címére.

Paul ezekkel az átverés tokenekkel átlag 100,000 dollárt zsebelt be úgy, hogy bevásárolt még a nyilvános bejelentés előtt belőlük (vagy a token projekt kitalálói hívták meg rá ingyenes promóért cserébe). Az első ilyen projekt az ELON tokené volt, amelyet egy belső közösségi használatra kiszivárgott videó alapján hájpolt.

A videó 2021. május 10-én szivárgott ki, és május 17-re a blokklánc tranzakciók alapján Logan Paul megszabadult az ELON ráeső részétől, amivel 112 ezer dollárt kasszírozott.

Úgy tűnik, hogy a Tesla vezérigazgatójának népszerűségét parazitaként rátapadva újra meg kellett lovagolnia a nézettségprostinak, mert a következő általa hájpolt token a $FUCKELON volt. Megint csak a blokklánc adatok alapján: közvetlenül azelőtt vásárolt be belőle, hogy világgá tweetelte volna, hogy az érme holdra szállás előtt áll. Aztán fogta és dömpingáron értékesítve 116 ezer dollárt keresett rajta akkor, amikor a naiv követői még nagyban vásárolták.

Ezek után Paul az Ethereum Max tokent is népszerűsítette a Floyd Mayweatherrel vívott bokszmeccsét megelőzően. Itt is ingyen tokeneket kapott a projekt genezis tárcájából, majd miután felhájpolta, a tokenjeit 71,8 ezer dollárért váltotta át likvidebb érmékre. Egyébként az Ethereum Max tokent Kim Kardashian és a visszaeső Floyd Mayweather is hirdette a saját közösségi csatornáin. És az ügynek még nincs vége, ugyanis azok, akik durván megégették magukat a sikertelen projekttel, perlik a fejlesztőket és az influenszereket.

Megint másik pump & dump, amiben részt vett, a DinkDoink token volt, szinte írnunk se kell mi lett a végeredménye. Itt megint csak videókban és tweetekben próbálta meggyőzni követőit, hogy fektessenek be. Később még az is kiderült, hogy az egész DinkDoink a saját agyszüleménye.

Logan Paul az NFT-k terén is megpróbált hasonlóan maradandót alkotni: egyik ilyen megkopasztásra tervezett token a CryptoZoo volt, ami nem volt más, mint Adobe Acrobat stock képek lenyúlása. Ez is csúnyát bukott, de nem úgy Logan Paul. A teljes tweetfolyamot Logan Paul kétes ügyleteiről itt találjátok.

Floyd Mayweather, Kim Kardashian, Kanye West, Logan Paul, BitBoy Crypto, hogy csak pár olyan népszerű influenszert említsünk, akik a múltban bizonyítottan visszaéltek a rajongóik és követőik bizalmával.

Vegyük még hirtelenjében az 1.75 millió követővel rendelkező BitBoy Crypto-t, akinek nevéhez 7(!) blokklánc tranzakciós adatokkal bizonyított token átverésben való aktív részvétel és saját követőinek megkárosítása fűződik. Őt mintha láttuk volna vigyorogni a napokban egy magyar influenszer csatornáján is.