Hollandia akár 6 évig terjedő börtönnel is sújtaná a kriptocsalókat

Hollandia szigorúbb büntetések kiszabását tervezi azokra, akik banki alkalmazások illetve kriptovaluták felhasználásával csalást követnek el.

Az ország Igazságügyi és Biztonsági Minisztériumának új javaslata kimondja, hogy az új, innovatív fizetési módszereket kihasználó csalók büntetését szigorítani kell. A minisztérium összehangolná a kriptocsalásokat a hagyományos fizetéseket (például hitelkártyákat) érintő bűncselekményekkel.

A hitelkártya bűncselekmények elkövetése után már akár 6 éves szabadságvesztésre is ítélhető az elkövető, miközben az egyéb fizetési módszereket, alkalmazásokat és kriptovalutákat felhasználó csalókra maximum 1-4 év börtönbüntetés szabható ki, írta az NL Times még szerdán.

A kriptovaluta és a fizetési alkalmazások mellett a jelentés kitért az olyan számlamegosztó applikációkra is, mint például a Tikkie. A törvényjavaslaton jelenleg Ferdinand Grapperhaus igazságügyi miniszter dolgozik. A NOS legfrissebb jelentése szerint a jogszabályok az Európai Unió pénzmosás elleni irányelvére épülnek.

Grapperhaus azt állította, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy a csalók ezeket az új módszereket használják fel ahhoz, hogy pénzhez jussanak. Sajnos rengeteg embert célozhatnak meg, hiszen a kriptovaluták használata egyre népszerűbb mindenhol. A miniszter azt is hozzátette, hogy őszintén reméli a szigorúbb szankcióknak visszatartó erejük lesz. Az új büntetési rendszer olyan bűncselekményekre is vonatkozna, mint például a fizetési adatok hamisítása, a hamisított adatok birtoklása vagy eladása, a hitelkártya hamisítás illetve az adathalász rendszerek alkalmazása, közölte az NL Times.