Holnap elstartol a Hackerek Kongresszusa; a Paralelni Polis programja már elérhető

Holnap, október 2-án kezdődik az immár hetedik alkalommal megrendezett Hackerek Kongresszusa Paralelní Polis (HCPP) rendezvény, mely ma nyilvánosságra hozta az előadók teljes listáját és az előadások témáit is. Az esemény október 4-ig fog tartani, de a koronavírus-járványra való tekintettel idén első alkalommal úgynevezett hibrid megoldást választottak a szervezők. Ez azt jelenti, hogy nemcsak személyesen, hanem online is lehet követni az esemény programjait.

Idén a digitális teljesség és az adatvéldemi jogsértések témakörei kerülnek előtérbe, útmutatást nyújtva a résztvevők számára, hogyan védhetik meg magukat legjobban egy ilyen érzékeny időszakban, mint a mostani is. Az utóbbi időkben ugyanis jelentősen megnőtt a felügyelet mind az online, mind pedig a fizikai világban.

Az idei rendezvény interaktív workshopokon keresztül a gyakorlati készségekre összpontosít, azzal az általános céllal, hogy a résztvevőket biztonságosabban és ‘privátabban’ tudjanak az interneten barangolni. A Prágában, a Paralelní Polis és a La Fabrika közismert központjában megrendezésre kerülő úgynevezett Személyes Szuverenitás workshopok számos érdekes témát fognak boncolgatni, ideértve a személyes szuverenitás elérése érdekében letölthető legjobb alkalmazásokat, a számítógépes biztonságot és a cenzúrával szemben ellenálló csevegőszoba felállítását. Az programokat elismert biztonsági és adatvédelmi szakértők tartják, köztük Travin Keith a nyílt forráskód neves szószólója, Juraj Bednár etikus hacker és vállalkozó, valamint az IT Security és a HCPP társalapítója, Pavol Lupták. További előadók lesznek Sara Polak, mesterséges intelligencia archeológus; Alexandra Moxin, az Advance Tech Media alapítója és vezérigazgatója; illetve Pavla Holcova oknyomozó riporter.

Az eseményt kommentálva Pavol Lupták azt nyilatkozta:

„A Hackerek Kongresszusa mindig arról szólt, hogy állást foglaljon az egyéni szabadságainkat veszélyeztető szervezetekkel és entitásokkal szemben. Az elmúlt hét évben hackerek, kriptoanarchisták és a szabadság más szerelmesei gyűltek össze Prágában, hogy megünnepeljék azokat a feltörekvő technológiákat és mozgalmakat, amelyek az egyént erősítik. A HCPP 7. rendezvénye alatt, amikor a drónok, a kamerák, a nyilvántartások és a mesterséges intelligencia nagyobb veszélyt jelentenek, mint valaha, azt gondoltuk, hogy a legértékesebb dolog, amit a résztvevőknek ajánlhatunk az, hogy gyakorlati tanácsokat adunk, miként védhetik meg magukat és magánéletüket azoktól, akik megpróbálják megsérteni. Egy virtuális és személyes eseménnyel várjuk régi barátaink visszatérését Prágába, miközben a HCPP TV-n keresztül izgalmas tartalmat kínálunk az aktivistáknak szerte a világon. “

Figyelembe véve a járvány alakulását és az országok korlátozó intézkedéseit, a már megvásárolt jegyek tulajdonosainak kizárólagus hozzáférést biztosítanak az online közvetítéshez, amelynek a Hopin, egy all-in-one online konferencia-platform ad otthont. A világ minden tájáról érkező nézők a Paralelni Polis YouTube csatornáján keresztül csatlakozhatnak a HCPP.TV-hez, egy non-stop online közvetítéshez is. Ezt több mint 30 vezető kripto podcaster és YouTuber fogja vezetni, ahol különféle interjúkat és beszélgetéseket láthatunk az esemény résztvevőivel.

A rendezvényen résztvevők az elsők között tekinthetik meg a LIBERTAS dokumentumfilmet, amely bemutatója október 4-én, vasárnap este lesz. A teljes egészében közösségi finanszírozással létrejött LIBERTAS a kriptotechnológiák világát tárja fel Szlovákiában és Csehországban. Megvizsgálja a kriptovaluták és a hozzá kapcsolódó technológiák potenciális előnyeit, amelyek alternatívái lehetnek a jelenlegi pénzügyi és technológiai infrastruktúráknak.

Ezen felül a HCPP20 résztvevői megtekinthetik Amin Rafiee dokumentumfilmjét, az „El Caracol” -t (A csiga) is. Ez a dokumentumfilm Gerardo Gonzalez Miranda, a San Cristobal városában élő aktivista, humanitárius újságíró és zenész életét mutatja be, valamint az anarchiáról, az ökológiáról, a kapitalizmusról, a nagyvállalatok, például a Monsanto és a Coca-Cola hatásairól, illetve a modern történelem egyik legsikeresebb, ugyanakkor hallatlan anarchista Zapatista mozgalmáról szól.

A korábbi kongresszusokhoz híván idén is aukcióra bocsátják az Arany és Ezüst emlékérméket, melyekkel az esemény az amerikai visszaéléseket kiszivárogtató Edward Snowden, illetve Aaron Swartz előtt tiszteleg. Az aranyérme aukciójából származó bevétel felét egy non-profit oktatási program és Aaron Swartz édesanyja kapja. A HCPP hivatalos kommunikációs partnere a Status Network, mely a fenntartható és inkluzív közösségek számára termékek és infrastruktúrák kiépítésével foglalkozik. A résztvevők a # hcpp20 nyilvános csatornáján keresztül csatlakozhatnak az eseményekhez a Status Messengeren.

A virtuális és személyes eseményre szóló jegyek megvásárolhatóak a https://digital-totality.hcpp.cz/#tickets oldalon, ahol 50% kedvezményt kaphatnak azok, akik a HCPP20 ONLINE rendezvényre kívánnak bekapcsolódni. 1 Bitcoinért pedig életre szóló jegyet vásárolni, mely az összes, jövőben szervezett Hackerek Kongresszusára érvényes.

Az esemény két előadójával készült EXKLUZÍV interjúinkat, itt láthatod: