Hónapokig készítettek elő pump and dump csalást önjelölt kriptoszakértők

A War on Rugs nevű szervezet, azon számtalan, többségében csak az online térben létező csoportosulás közé tartozott, amelyek magukat saját bevallásuk szerint Smart Contract auditorokként, illetve blokklánc szakértőkként és fejlesztőkként jellemezték. A csoport fő tevékenysége hivatalosan különböző DeFi projektek megbízhatóságának, kiberbiztonságának, legitimitásának ellenőrzése volt.

A szervezet nemrég egy különös kriptovalutát szemelt ki az egyik elemzéséhez. Ez az érme a Dogecoin klón Shiba Inu (SHIB) token volt, amely a számtalan DOGE klón közül az egyetlen volt, ami igazán érdemi árfolyam növekedést tudott bemutatni az elindulása óta. Mint ahogy arról mi is írtunk, a SHIB érme árfolyama néhány héttel ezelőtt érdekes körülmények között közel megtízszereződött úgy, hogy közben az összes létező érme fele egyetlen egy tárcában van, hivatalosan „a forgalomból kivonva”.

A mémcoin vonzotta a követőket

A mémcoinos vonal meg is hozta a kívánt eredményeket, a WoR csoport több mint 100,000 követőre tett szert a Twitteren, videóikat, blogpostjaikat, egyéb tartalmaikat pedig több millióan látták számtalan platformon.

Már ebben az időszakban is elkezdtek gyűlni a felhők az önjelölt auditorok felett, amikor sorra derült ki, hogy olyan érmékről nyilatkoznak pozitívan, amelyekből előtte szép csendben bevásárolnak, majd az érmék többségét a megugró árfolyam hatására rendszerint szép haszonnal eladják, ami kísértetiesen emlékeztet egy egyszerű pump and dump csalásra.

Az igazi nagy durranás azonban csak ezután jött, szép lassan felépítve. Miután a WoR egy elemzésében szétszedte a Safemoont, a csoport vizsgálni kezdte a Safemoon egyik klónját, a Fairmoont. Érdekes módon azonban erről a klónról sokkal jobb véleménnyel voltak olyannyira, hogy a háttérben fel is vásárolták a projektet, vagy valamilyen egyéb tisztázatlan körülmények között átvették a vezetését.

Közvetlenül ezután, alig egy héttel ezelőtt a csoport elindította a saját tokenjét, a RETH projektet. A RETH token tranzakciós költséget egy “újító megközelítés” keretében fix 4 százalékra állították, az indoklás szerint azért, hogy „a kevesebb tranzakció által csökkenjen a volatilitás és kevésbé legyenek gyakoriak a kriptovaluták világában előforduló pánikszerű eladási hullámok”. A tranzakciós „adóból” két százalék automatikusan szét lett osztva az összes többi érmebirtokos között, másik két százalék először Ethereumba, aztán Binance Coinba konvertálódva kikerült a látókörből.

Mindent is felvásároltak a rajongók

A RETH tokenből alig egy hét alatt több mint 9000 befektető vásárolt, miközben a WoR másik tokenjénél, a Fairmonnál is bevezették a 4 százalékos tranzakciós költséget. A RETH semmilyen kriptotőzsdén nem volt listázva, így azt csak közvetlenül a fejlesztőktől lehetett vásárolni.

Május 19-én aztán robbant a bomba, amikor is a tranzakciós „költségek”, mind a  RETH, mind a FAIR token esetében egyik pillanatról a másikra önkényesen 100 százalékra emelkedtek, vagyis az érmék gyakorlatilag eladhatatlanok. A Fairmoon fejlesztői egy Twitter postban a WoR korábbi vezetőjét, a csak becenevén ismert „Shappy”-t hibáztatták az egyértelmű csalásért, mosva kezeiket.

Az egyik WoR rivális „kriptoszakértő szervezet”, a SaferDeFi szerint több jel is utal arra, hogy a gyanútlan áldozatok hónapok óta tervezgetett, szép lassan felépített szándékos csalás áldozatai lettek. Információk szerint a WoR számos olyan tárcán gyűjtött érméket, amiket random felhasználók tárcáiként tüntettek fel, pedig valójában a WoR csoport tagjaihoz tartoztak, majd közvetlenül a csalás előtt brutális haszonnal adtak túl ezeken az érméken. A SaferDefi becslései szerint a WoR a FAIR, és a RETH tokenekkel elkövetett csalás után körülbelül 2,3 millió dollárral léphetett meg, plusz ki tudja mennyi pénzt kerestek a korábbi névtelen altcoinokat az égbe toló “elemzéseikkel”.

Angolosan távoztak

Egy utolsó csavarban aztán maga a WoR jelentkezett egy postban, hogy tisztázza a helyzetet, mielőtt a csoport végleg felszívódott volna minden online felületen. Az üzenetük pedig mi tagadás, valóban egyértelműen tisztázta a helyzetet.

Magyarra fordítva kb: „Úgy döntöttem, hogy azt fogom tenni, amit tettem, azért, hogy megtanuljátok, hogy nem lehettek bohócok, akik minden szart egyből felvásárolnak. Remélhetőleg ezek után megtanuljátok, hogy nem bízhattok senkiben, és értelmes kételyeket kéne megfogalmaznotok magatokban, mielőtt cselekednétek.”

Tettüket azzal indokolták, hogy az elején valóban hiteles elemzéseket tettek közzé, azonban közben rájöttek, hogy az emberek “idióták” és mindenki egyik pillanatról a másikra akar meggazdagodni, senki nem kíváncsi a “negatív” hangokra, és mindenki “minden szart meg vesz”. Mikor már a sokadik elemzésben hívták fel a figyelmet a valós veszélyekre, de ugyanúgy csak le lettek hurrogva, akkor döntötték el, hogy inkább ők is kérnek egy szeletet a tortából.

Forrás: Decrypt