A kriptovaluta pump and dump sikerének titka

A kriptovaluták körül keringő rémtörténetek és átverések egyik alapvető fogalma a pump and dump (PnD, „pumpáld és dobd el”). Alaposan megtervezett, precízen kivitelezett, és emberek ezreit megrövidítő séma ez; de hogy is működik pontosan, és milyen coinok eshetnek áldozatul?

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Mi az a pump and dump?

Ha teljesen új számodra a fogalom, akkor se aggódj, a PnD működése nagyjából egy mondatban összefoglalható. Egy csoport közösen, koordinált lépésként eldönti, hogy elkezd egy adott eszközt vásárolni azért, hogy annak felverje az árát; majd amikor már kellő embert becsábítottak a folyamatosan növekvő árakkal, akkor egyszerre magas áron eladnak mindent – ami után általában az eszköz ára óriási zuhanásba kezd. Felpumpálják, majd egyszerre eldobják: pump and dump.

Szóval, ha most én úgy döntök, hogy a barátaimmal pump and dumpolom a bitcoint, akkor abból azonnal meggazdagszok? Nem egészen: a pump and dump ugyanis főként kisebb kapitalizációval rendelkező, ismeretlenebb érmékkel működik. A bitcoin árfolyamára még egy koordinált akcióval sem lehetnénk nagy hatással.

Ez volt legalábbis eddig a legelterjedtebb vélekedés a pump and dump sémákról a kriptoközösségben, azonban  a Tel Aviv University, a University of Tulsa és a University of New Mexico közös kutatócsoportja által kiadott, “A kriptovaluták pump and dump sémájának gazdasága” c. tanulmánya érdekes dolgokra hívja fel most a figyelmet.

A fő konklúziójuk nekik is az volt, hogy “az ismeretlen coinok pumpálása több profitot hoz, mint a domináns érméké” – azonban ez nem jelenti azt, hogy a domináns érmék pumpálása egyáltalán ne lenne jövedelmező.

A kutatás 4818 sémát vizsgált meg Discordról és Telegramról 2018 január közepe és július eleje között. Végül 3 fő kategóriát különítettek el. A “nyilvánvaló pumpák”, melyek meg sem próbálták elrejteni, hogy PnD-t akarnak véghezvinni. A “célpumpák”, ami főként a jövőbeni lehetséges jogi következmények miatt próbáltak úgy tenni, mint akiknek közük sincs a dologhoz. És a “másolt pumpák”, amik más sémákat követtek.

Az, hogy a PnD-t tervező csoportok melyik hozzáállást választják, nagyban függ attól, hogy milyen szabályozásokkal kell szembenézniük. “Az USA-ban a SEC (Securities and Exchange Commission) aktívan nyomoz és vonja felelősségre a nyilvánosan kereskedett eszközökkel kapcsolatos pump and dumpokat. A kriptovalutákkal ugyanezt csinálják az emberek, azonban a szabályalkotók még egy kriptovaluta pump and dumpot sem vontak felelősségre. Ebbe jelenleg az USA-ban nem nagyon szólnak bele.”

Mitől lesz sikeres egy pump and dump?

A kutatók ezután azt kezdték vizsgálni, hogy mitől lesz igazából sikeres egy pump and dump a kriptovaluták körében.  A vizsgált sémák alapján pedig 4 független változót határoztak meg: a tőzsdék száma, ahol a coin listázva van, a piaci kapitalizáció, az elérhető kereskedhető párok száma, és a Discord esetében, az emberek száma a szerveren.

És hogy ebből melyik a legfontosabb? A kutatók szerint egyértelműen a piaci tőke értéke.

“Azok a coinok, amelyek alacsonyabb piaci tőkével rendelkeznek, általában alacsonyabb forgalmat produkálnak. Az alacsonyabb forgalom pedig sokkal nagyobb esélyt ad a sikerre.”

És bizony, a medián árugrás (amit itt úgy mértek, hogy “maximum 5 perces százalékos ugrás két folyamatos adatpont között”) azoknál az érméknél, amik a top 500 alatt voltak, 23,2 és 18,7 volt a Discordon és a Telegramon. Ezt a top 75-ben mért adatokkal összehasonlítva nagy különbséget láthatunk: ott ugyanis a medián ugrás 3,5 és 4,6 százalék volt.

Azonban ebből is láthatjuk, hogy bár az alacsonyabb forgalmú, ismeretlenebb érmék több profitot hoznak, azonban a legnagyobb coinok sem sérthetetlenek.

Ugyanakkor nem szükséges még elkezdeni aggódni a bitcoin és altcoinok sorsa iránt: bár nem kizárt, hogy egy domináns érmén elvégzett pump and dump profitot termelne, azonban ezek a coinok sokkal nehezebben manipulálhatók, hiszen túl sok ember van rájuk hatással. Ráadásul minél több tőzsdén kereskednek egy coinnal, annál kisebb az esélye egy sikeres pump and dumpnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.