Furcsaságok egy Dogecoin másolat körül – az árfolyama kilőtt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Dogecoin az utóbbi hetekben, hónapokban tapasztalt esztelen árfolyam emelkedése után tulajdonképpen csak az idő kérdése volt, hogy mikor fog egy Dogecoin koppintásis megindulni.

A mémcoin sikerén felbuzdulva számtalan klón indult útjára, azonban ezek jellemzően pár nap alatt az örök érdektelenségbe vesztek, ami tulajdonképpen érthető is, hiszen sokak számára már a Dogecoin sikere is rejtély, ami azonban megmutatja, hogy a hype és pár trollkodó véleményvezér (igen, Elon Musk) erejét sosem szabad alábecsülni.

Az előző héten azonban a SHIB érme árfolyama, melynek neve a Shiba Inu japán kutyafajta rövidítése (ez a kutya látható a Dogecoin érmén), több mint 734 százalékot emelkedve ki tudott törni a végtelen számú DOGE másolat közül. Mit adj isten, az érme fejlesztőit teljes anonimitás övezi, a blokklánc indulása után szétosztott érmék felét pedig elvileg a kriptovilágban már ismert Vitalik Buterin orosz programozó nevén jegyzett tárcára irányították, aki az Ethereum blokklánc egyik megalkotója is. Az, hogy Buterinnek van-e tényleges hozzáférése tisztázatlan.

A fejlesztők által közzétett jelentések szerint az érméket égetésre küldték Buterin tárcájába, amin így összesen a mostani értéken számolva 8 milliárd dollárnyi (!) SHIB érme gyülemlett fel. Ahhoz képest, hogy az Ethereumot feltaláló Buterin, ether tárcáiban tárolt érméinek értéke ennek alig az ötöde, körülbelül 1,3 milliárd dollár, újra kérdőjel, hogy vajon ténylegesen ő áll-e a tárca mögött.

A SHIB tehát úgy veri meg piaci kapitalizációban a NEO-t, a Miotat vagy a Tezost, hogy a létező érmék fele egyetlen tárcában található. Legalábbis, ha a rejtélyes tárcán található érméket tényleg a forgalomból kivontnak tekintjük, azokat is beleszámolva ugyanis egyes számítások az összesített névértéküket a Stellarral és az Uniswappal egy szintre helyezik.

“Vaupapír”

A SHIB dokumentációját a fejlesztők vicceskedve whitepaper helyett woofpapernek nevezték el. Azoknak, akik nem ismerik a kérdéses angol szavakat, a „poén” lényege az lenne, hogy a „woof” szó a kutyaugatásra utalva kb. azt jelenti, hogy „vau”, tehát a dokumentáció angol neve az, hogy „vaukönyv”.

A fehér könyv szerint Buterinnek semmi köze nincs a coinhoz, és a vele összefüggésbe hozott érméket, csak azért tárolják ott, hogy kivonják őket a forgalomból. Arról nem esik említés, hogy miért pont ebben a tárcában, vagy miért pont az ő nevéhez kapcsolódik az.

Amíg a kereslet nem omlik össze, újabb és újabb tokenek eltüntetésével elviekben a végtelenségig lehet gerjeszteni az egyre szűkösebb kínálat diktálta árfolyamot.

Arról, hogy az érmének milyen érdemi gyakorlati felhasználási lehetőségei vannak, nincs hír.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.