Hongkongi egyetemisták vitték el a Nemzetközi Blokklánc Olimpia aranyérmét

Egy hongkongi csapat nyerte meg a globális hackathon versenyt a BCred nevű projekttel. A győztes ötlet egy akadémiai hitelesítési igazolási platform, amellyel az önéletrajzokkal és hitelesítő adatokkal kapcsolatos csalásokat lehet leküzdeni.

A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) és a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem (HKUST) hallgatói vitték el az idei Nemzetközi Blokklánc Olimpia (IBCOL) aranyérmét.
A Hongkongi Városi Egyetem és a Hong Kong Blockchain Society által szervezett nemzetközi verseny olyan volt, mint a már jól ismert hackathon. Egyetemistákból álló csapatok jöttek össze, hogy a megmérettetésen olyan problémamegoldó lehtőségeket mutassanak be, amelyek blokklánc technológián alapulnak. A két egyetem hallgatói egy BCred nevű megoldással készültek, amely egy akadémiai hitelesítő adatok ellenőrzésére szolgálató platform. Segítségével kiszűrhetőek a hamis adatok az önéletrajzokban.

Hogyan működik a BCred?

A Hyperledger Fabric alapján készült BCred egy olyan digitális felület, amellyel a különböző oktatási intézmények a diplomásokról hitelesítő adatokat bocsátanak ki, ezeket pedig a munkaadók ellenőrizni tudják. A platform különböző blokkokat ad ki a tulajdonos személyazonosságának, hitelesítő adatainak és esetleges visszavonásának ellenőrzésére. Mindegyik egy tárcában van tárolva, amely lehetővé teszi a hitelesítő adatok tulajdonosának, hogy hozzáférést biztosítson különböző egyének vagy intézmények számára.

“A globális világjárvány ellenére az idei projektek minősége jóval magasabb, mint az előző években”, mondta Gabriel Chan, a Nemzetközi Blokklánc Olimpia programigazgatója. “Izgatottan figyeljük azt, hogy mennyi innovatív alkalmazás szerepel a versenyen, amelyek közül néhány páratlan a maga nemében. Úgy gondoljuk, hogy az idei projektek nagy része most alapozza meg a jövőbeli blokklánc óriássá válás útját.”

Hatvan projekt érkezett 15 országból, köztük az Egyesült Államokból, Kanadából, Kínából, Hongkongból és Tajvanból. Ebben az évben tizenkét bangladesi csapat is részt vett a versenyen, kettő díjat kapott. A bangladesi Team Digital Innovation ezüstérmet, a DU Nimbus csapat pedig a Legjobb Prototípus díjat nyerte el.

Kínában is hasonló blokklánc versenyeket rendezett a Kínai Elektronikus Technológiai Szabványügyi Intézet és a Zhejiang tartományi kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük