Kriptovaluta vállalkozást szeretett volna, aztán jöttek a tálibok

A fiatal afgán fiú, a híres bokszolóval megegyező nevű Muhammad Ali, magyarosan csak Mohamed egy kriptovaluta vállalkozást építgetett még mielőtt a közelmúlt eseményei menekülésre késztették volna a hazájából. Mohamed úgy döntött, hogy inkább nem várja meg amíg a tálib felkelők teljesen legyalulják az országot, és nem nagyon bízik a hangzatos ígéreteikben sem, így a félelemtől vezérelve Iránon keresztül Törökországba vette az irányt.

Nem Mohamed az egyetlen afgán aki félelemtől vezérelve, vagy a teljes anyagi ellehetetlenülés miatt Törökországban keres menedéket. Afgánok százezrei indultak meg már most az Európa lábánál található ország felé, amely már így is több mint 4 millió (!!!) szír menekültnek ad otthont. Az érkezők száma pedig egyre csak nő és nő – annak ellenére, hogy a török hatóságok az utóbbi időben többször is szigorították az Iránnal közös határ őrzését.

A 20 éves Ali most egy határmenti török kisváros egyik esővízelvezető alagútjában húzza meg magát, körülbelül 50 társával együtt. Természetesen valójában mindannyian Európába akarnak előbb vagy utóbb eljutni. Ali elmondása szerint számítógépes ismereteket és webfejlesztést tanult Afganisztánban és IT vállalkozó volt. Egy ideje saját YouTube csatornát is üzemeltet.

A kriptovaluták és a saria nem igazán kompatibilis

Egy bitcoin és ether kriptovaluta bányász vállalkozást szerettem volna felépíteni” – mondja, “aztán a tálibok előretörésével egy csapásra minden megváltozott”. Valóban. Jó kérdés, hogy mégis milyen jövőre számíthatott volna egy IT vállalkozó egy olyan vezetés uralma alatt, amellyel kapcsolatban egyelőre mindenki azon aggódik, hogy például vajon a lányokat engedik-e egyáltalán iskolába járni.

“Nem volt internet. Ha nincs internet nem tudok dolgozni. Ahol én laktam a tálibok a kamerás okostelefonokat is betiltották”, folytatja. Jó kérdés, hogy az okostelefonok tiltása vallási megfontolás, vagy inkább annak az ellehetetlenítése, hogy a tálib harcosok által elkövetett véres atrocitásokat, és a nyugati szemmel elképesztő mindennapokat megörökítse valaki. A kriptovaluta vállalkozást tehát úgy tűnik, hogy Alinak egy ideig el kell felejtenie.

Egy társa, szintén Mohamed, 30 éves, azt mondja, hogy ő 1000 dollárt fizetett embercsempészeknek és ezen túl még 50 órát kellett gyalogolnia, hogy átszökjön Törökországba. Ez persze az ottani viszonyokhoz képest olyan hatalmas összeg, hogy gyakorlatilag csak az tudja kifizetni, akinek valamilyen külföldről származó, értelmezhető mennyiségű anyagi bevétele van, például internetes IT munkákból.

Egy átlagos afgán család minden vagyonát pénzzé téve sem biztos, hogy össze tudna gyűjteni ekkora összeget, ami ugyebár csak egy ember határon átszöktetéséhez elég (kérdéses sikerrel persze), úgyhogy azért vannak természetes ellensúlyok, amelyek valamelyest szabályozzák az országból kiözönlő emberek mennyiségét és egyáltalán azt, hogy kinek van lehetősége elindulni.

Alig egy hete, hogy a tálibok elfoglalták Kabult, becslések szerint máris 300,000 afgán szökött át Törökországba. Túlnyomó többségüknek pedig esze ágában sincs itt megállni.

Információk szerint a Reutersnek adott interjúja után egy nappal Alit illegális határátlépésért letartóztatták a török hatóságok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük