Hosszú fejlesztések után elindult a Cosmos mainnetje

A blokkláncfejlesztés időbe telik – ezt a tényt bizonyította be a Cosmos, amely ötévnyi munka után csütörtökön elindította saját mainnetjét.

A Cosmos blokkláncról dióhéjban

A projektet azon elgondolás mentén fejlesztették, miszerint annyi blokkláncnak kell léteznie, mint ahány internetes alkalmazásnak.

Egy olyan átjárható blokkláncok hálózatát szeretnék létrehozni az ágazat számára, amelyek függetlenek és skálázhatók. A Cosmos ezen keresztül szeretné megoldani a „legnehezebb blokklánc problémákat.”

A csapat úgy véli, hogy a blokkláncok nem lehetnek többé „szennyezettek”, vagy egymással való kommunikációra képtelenek. A hálózatuk megoldja ezeket a gondokat, és egy új tokengazdaság alapját képezi.

Ötévnyi munka

A Cosmos ötlete 2014-ben fogant meg, amikor Jae Kwon kijelentette:

A klasszikus Byzantine Fault Tolerant (BFT) konszenzus algoritmusainak biztonságot előnyben részesítő természete lehetővé tenné számunkra, hogy a PoS segítségével Sybil-támadás-ellenállóvá tegyük a nyilvános blokkláncokat, anélkül, hogy külső, pszeudo véletlen forrásokra lenne szükségünk.

Egy évvel később együttműködésre lépett Ethan Buchmannal. Megpróbálták bebizonyítani, hogy egy biztonságos nyilvános blokkláncnak a PoS-konszenzuson futó BFT rendszerét kell alkalmaznia. Hogy mindezt megvalósítsák, létrehozták a Cosmos Hubot, amely tegnap indult el hivatalosan.

A cél, hogy egy olyan infrastruktúrát hozzanak létre, amely strapabíró és skálázható – anélkül, hogy az Proof-of-Worköt alkalmazna.

Az az elképzelés, hogy kriptopénzrendszerek ezrei között tegyük lehetővé a kommunikációt és a kapcsolatot, megengedi a hálózat Proof-of-Work nélkül történő skálázását.

A páros a BFT-konszenzus motorjaként kifejlesztette a Tendermint Core-t, amely egyfajta első rétegként szolgál bármely PoS-blokklánc számára.

Hogy minél fejlesztőbarátabbá és elérhetőbbé váljanak, létrehozták a Cosmos SDK-t, amely segítségével egyszerűbbé válik a DApps-ok fejlesztése. A csapat szerint a Cosmos SDK egyfajta Ruby on Rails vagy Django a blokklánc számára. Állítólag egyszerű a használata, és lehetővé teszi a programozók számára, hogy minél jobban személyre szabhassák az általuk fejlesztett DAppsokat.

Megbízható platform vagy egy újabb shitcoin?

A Cosmos Hub blockchainje az ágazat első olyan nyilvános BFT-blokklánca, amely konszenzusként PoS-t használ. Olyan nagy nevek és befektetők állnak mögötte, mint a Paradigm vagy a Bain Capital. A svájci Interchain Foundation (ICF) szintén részt vett a projekt kutató-fejlesztői munkálataiban.

A Cosmos egy blogbejegyzésben arról biztosított mindenkit, hogy a projekt gyorsan növekszik. Erre azonban eddig nem sok bizonyítékot látni. Öt évre volt szükségük, hogy éltere keljenek, és szintén időbe telik majd, míg nagyobb volumenre kapcsolnak. Ezen felül, míg a tesztnet maréknyi hitelesítője és a nagyjából 80 fejlesztő – aki jelezte, hogy a Cosmos SDK segítségével fejleszt alkalmazásokat – nem ad visszajelzéseket, túl korai lenne bejelenteni, hogy teljesült a vízió: megérkezett a „Blokkláncok internete”.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!