Elindult a Huszonegy.world: a Bitcoin iránt érdeklődők közösségi oldala

Talán a fanatikusabb bitcoinistákat leszámítva kevesebben ismerik a twentyone.world közösségét, pedig lelkes és figyelemreméltó közösségről van szó. A twentyone.world olyan nyílt közösségek hálózata, amelyek lokális, minőségi és csak bitcoinra épülő tartalmat kínálnak. Minden egyes közösség nyílt teret biztosít az adott ország bitcoinosai számára, hogy összekapcsolódhassanak, együttműködhessenek és ötletelhessenek együtt. Minden közösségnek van egy jelzőfénye (“beacon”) a kibertérben, amely az adott közösség összekötő kapocsa, közös nyelve.

Elstartolt a huszonegy.world a twentyone.world hálózatának magyar tagja

A twentyone.world célja, hogy nyílt forráskódúvá tegye az egész közösségépítési koncepciót, segítsen a bitcoinosok számára saját közösségeket létrehozni. Majd összekapcsolja az említett közösségeket, hogy tanulhassanak egymástól. A közösség weboldalán lépésről-lépére bemutatásra kerül, hogyan is működik az egész. Először is keresnünk kell egy hasonszőrű bitcoinost, mint mi magunk. Ha már ketten vagyunk, mehet is a dolog a második lépéssel. Ez a második lépés a jelzőfény (“beacon”) létrehozása a kibertérben. Ez valami olyasmi, amit könnyű megtalálni és fogyasztani. Ami felhívja a többi bitcoinos figyelmét.

Praktikusan ez egy podcast, egy blog, egy hírlevél egyedi névvel, tartalommal, logóval. Ezután jön a körülötte lévő közösség kiépítése egy csatornával, fórummal. Ez bármi lehet, Telegram, Matrix, a jó IRC vagy Discord, nem az eszköz a lényeg. Ezután kezdjük el a tartalmakat gyártani, meglévő idegen nyelvű tartalmakat fordítani, megosztani. És ne felejtsük el, a konzisztencia a lényeg, legalább 21 hétig próbáljunk kitartani (ha már twentyone.world a koncepció neve). Íme a videós változata a lépések bemutatásának:

Amiért érdemes volt ezt a kis összefoglalót megejteni, az a tény, hogy nemrégiben elindult a huszonegy.world, azaz a twentyone.world magyar oldala. A honlapot magyar bitcoinosok egy pici csapata tartja karban, akik üzemeltetik a huszonegy Telegram csatornáját is. Csak bitcoinról, csak magyar nyelven megy a kommunikáció, legyen szó technológia aspektusáról, elfogadásról, Lightninggról, mémekről, árfolyamról stb.

Február 9-én meg is született az első HUSZONEGY vonatkozású blogbejegyzés, illetve február 20-án és 21-én már Bitcoin meetup is megrendezésre kerül majd. De a huszonegy.world oldalát már azért is érdemes böngészni, mert információkat találhatunk a Bitcoinról magáról is. Van itt írás a Bitcoin bányászokról, a bitcoin tranzakciókról és természetesen a közösség tagjai folyamatosan bővítik az oldal tartalmát hasznos és edukatív tartalmakkal. Ezen túl nagyon sok forrás került összegyűjtésre (a BitcoinBázis is jelen van), podcastok, könyvek, vagy éppen maga a Bitcoin whitepaper. Szóval kalandra és decentralizált közösségépítésre fel, pontosan ez a Bitcoin koncepció lényege.