Húzhatjuk a strigulákat: itt egy újabb komoly támogatója a kriptovalutáknak

Mark Carney, a Bank of England elnöke az újabb banki ‘disszidens’, aki az alternatív pénzügyi rendszer, a kriptovaluták mellett teszi le a voksát. Azt találta nyilatkozni június 20-án a City of London bankároknak szervezett bankettján, hogy a Bitcoin mögötti elosztott főkönyvi (DLT) technológia és hozzá hasonló projektek potenciálisan „több milliárd fontnyi likviditást és tőkét szabadíthatnak fel”, és nem zárja ki, hogy egy napon a központi bank szorosabb együttműködésre lépne ilyen projektekkel.

A pénzügyi termékek és szolgáltatások új formáira fókuszáló beszédében Carney kijelentette, „a Bank of England új típusú fizetési szolgáltatókkal konzultál annak érdekében, hogy hozzáférést biztosítson a bank mérlegfőkönyvéhez”, és „ez a hozzáférés számos új innovációt szülhet.”

Ezen a ponton hívta fel a figyelmet Carney a blockchain és a DLT előnyeire:

A nagykereskedelmi piacokon a bróker konzorciumok azon dolgoznak, hogy olyan elosztórendszereket dolgozzanak ki, amelyek felforgathatják a piacok működését és elosztott főkönyvi technológián nyugszanak. Ezek a konzorciumok, mint például az [Utility Settlement Coin], olyan digitális tokenek kiadását javasolják, amelyeket teljes egészében központi banki pénz fedez, így téve lehetővé azonnali elszámolást. Ezek a ‘tokenizált eszközök’ a hagyományos értékpapírok blockchainen reprezentált okos szerződései is lehetnek. Ezzel növelhető a működési folyamatok hatékonysága és rugalmassága, valamint csökkentheti a rendszer partneri kockázatait, milliárdokat szabadíthat fel tőkében és likviditásban ezáltal téve produktívabbá.

A kijelentések alapján arra lehet következtetni, hogy a DLT-t használó vállalatok egy nap képesek lesznek közvetlenül a Bank of England pénzügyi infrastruktúrájához kapcsolódni a köztes bankok helyett.

Az Utility Settlement Coin (USC) mögött álló Fnality cég közel 63 millió dollárnyi tőkéhez jutott még június elején.

A beszédében Carney ezután elkanyarodott a Facebook újonnan bemutatott kriptovalutájához, a Librához. Carney megjegyezte, hogy elvárja, hogy Libra megfeleljen a magas megfelelési szabályozásnak. „A Libra, ha beteljesíti ambícióit, akkor rendszerszinten is fontos lesz”, majd így folytatta:

Mint ilyen, meg kell felelnie a prudenciális szabályozás és a fogyasztóvédelem legmagasabb követelményeinek. Foglalkoznia kell a pénzmosás elleni küzdelem, az adatvédelem és az operatív rugalmasság kérdéseivel is. A Librának versenyorientáltnak és nyílt platformnak kell lennie, amelyre az új felhasználók egyenlő feltételekkel regisztrálhatnak. Ezen túlmenően a hatóságoknak alaposan meg kell vizsgálniuk a Libra következményeit a monetáris és pénzügyi stabilitásra vonatkozóan.

„A polgáraink nem érdemelnek kevesebbet” – zárta beszédét.

Carneyval egyetért az amerikai Fed jegybankelnöke, Jerome Powell is, aki azt mondta, hogy a jegybank képviselői már találkoztak a Facebookkal.

„Megismételném, amit Carney kormányzó is mondott, azaz, a biztonság, megbízhatóság és a szabályozási szempontok tekintetében nagyon magas elvárásokat támasztunk, ha úgy döntenének, hogy tovább viszik a projektet” – nyilatkozta Powell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük