Hyperion hadművelet – ismét bezártak pár online feketepiacot

A Hyperion hadművelet során ismét számos illegális online piacot számoltak fel a nyomozók.

A nemzetközi összefogással egyesült bűnüldöző szervek együttes erővel csaptak le az illegális piacokra. Számos a Darkneten folyó drog és feketepiac tevékenységének az október 22 és 28 között lefolytatott Hyperion hadművelet vetett véget.

Hyperion hadművelet

Rendőrségi rajtaütésA Hyperion hadműveletet az Egyesült Államok szövetségi bűnüldözési egysége kezdeményezte. Az akcióban részt vett az Ausztráliát, Kanadát, Új Zélandot, Nagy-Britanniát és az Amerikai Egyesült Államokat tömörítő Öt Szem Bűnüldözési Csoport és Europol is. Az operáció volt az első globális lépés a Darknet felületen zajló drogügyletek, fekete kereskedelem és egyéb bűncselekmények visszaszorítására.

A tettenérés a Hyperion nevet kapta – magyar fordításban Hüperion – görög mitológiából ismert titánról.

Darknet feketepiac

A Darknet feketepiacon sokféle terméket és szolgáltatást lehet adni venni. Bár még mindig az illegális drogok a legkeresettebb árucikkek a Darknet feketepiacán, a bűnüldöző szervek szerint a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés is elterjedtebb. Sok helyen árulnak olyan veszélyes és halálosan mérgező szintetikus drogokat, mint például a Fentanyl.

Halálos drogok a DarknetenA drogok mellett feltűnnek a hamis és lopott személyik, útlevelek és hitel kártyák is. Egy igazi feketepiacon pedig nem hiányozhatnak az illegális bűncselekményekhez kötő egyéb szolgáltatások sem. Így elérhető a Darknet felületén fizetségért cserébe a hekkelés, pénzmosás, sőt, még akár bérgyilkos is fogadható.

Az online feketepiacon a fizetés leggyakrabban bitcoinban vagy más kriptopénzben zajlik. Bár a legtöbb digitális pénzzel foglalkozó pénzügyi szolgáltató többkörös azonosítást ír elő az ügyfeleinek, a pénzmosás megelőzése végett, még mindig számos helyen van lehetőség anonim kriptopénz vásárlásra. A privát szféra fenntartásáért sokan hajlandóak fizetni, hiszen ezután a Darknethez hasonló online fekete piacon gondtalanul vásárolhatnak az identitásuk felfedése nélkül.

Letartóztatások

Belbiztonságügyi HivatalA pár hete végrehajtott Hyperion hadművelet sikeres letartóztatásokhoz vezetett. Számos esetben emeltek vádat drogkereskedelem ügyben. Az akció tanulságait levonva tovább segíti a bűnüldözési és bűnmegelőzési szerveket az illegális áruk és szolgáltatások kereskedése elleni nyomozásban. A Darkneten végrehajtott rajtaütés továbbá számos drog és csempész hálózatot is derített fel, ami további letartóztatásokhoz vezetett.

Az akcióban résztvevő bűnüldözési ügynökségek között szerepelt a Bevándorlásügyi Hivatal, a titkosszolgálat, az FBI, a DEA drogelhárítási osztaga, az AFT jövedéki termékek és fegyverekkel foglalkozó egysége, jó pár állam és helyi önkormányzat is. A Hyperion hadműveletet a Belbiztonsági Hivatal kiber-biztonsági osztály szervezte össze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük