Terjeszkedne a Hyperledger

A Linux Alapítvány Hyperledger projektje most lett egy kicsit még érdekesebb és, ha lehetséges még egy kissé nyíltabb.

A projekt 2015-ben indult, azzal a céllal , hogy megkönnyítsék vállalati blokklánc rendszerek alkalmazását és terjedését. Nemrégiben létrehozták a Hyperledger Labs nevű kezdeményezést. Itt a kezdeti szakaszban lévő startupokat olyan vállalatoknak mutatnak be, amelyek közelebbi kapcsolatban vannak a Hyperledgerrel. Az új projekttől azt várják, hogy az új kezdeményezések gyorsabban jussanak a mainstreambe, illetve így az életképes elgondolások rövidebb idő alatt stabilizálódhatnának, válhatnak valid üzleti megoldásokká.

Hyperledger lógó

A vállalatoknak eddig csöppet sem volt könnyű bebizonyítani a konzorciumnak kódjuk stabilitását, továbbá azt, hogy nem kímélik erőforrásaikat a projektjük fejlesztésének érdekében. Ha ezen túlesnek, akkor inkubációs státuszt kapnak.

Ezt a státust a 185 Hyperledger tagnak csak 8 projektje érte el. A nyolcból csak három keretrendszer végezte aktív státusban: a Sawtooth az Intel gondozásában, az IBM által támogatott Fabric és Iroha, amelyet a Soramitsu, a Hitachi és még többen támogattak.

Ezzel a lépéssel a vállalatok olyan erőforrásokhoz juthatnak hozzá, amelyhez eddig csak a konzorcium által elismert vállalatok jutottak, mint például az Intel, IBM és Monax.

Egy külön GitHub repót is létrehoztak, amellyel egyszerűbb átlátni a kapcsolatrendszert, átnézni a kódot és tesztelgetni, illetve észrevételeket tenni.

Eddig mások is hozzáférhettek az általános Hyperledger repóhoz, de a töredezettség iszonyú volt, amely álltalános a nyílt forráskódú projekteknél. Idő kell minden projektnél, hogy a töredezettség belátható szintre süllyedjen, illetve látszon mely kezdeményezésekbe érdemes időt és energiát fektetni.

A résztvevő vállalatok azonnal felküldhetik a változtatásokat a repóba, komolyabb funkcionális követelmények nélkül. Ha a kód végül is megjelenik a kiadásokban, akkor komolyabb biztonsági és jogi figyelmet kap, de a vállalat nem kapja meg a szellemi jogokat.

Az inkubációs státussal rendelkezőkkel ellentétben komolyabb marketingtámogatásra sem számíthatnak.

Kiknek érdemes akkor részt venni a Hyperledger Labs projektben?

A kezdeményezés olyanoknak segít bekerülni a körforgásba, akik kisebb projekteken dolgoznak, és kevésbé érdekeltek a nagyvállalati stratégiákban. Egy olyan partner jót tehet egy projektnek, mint az IBM vagy az Intel, de a nyílt forráskódú projekteknél általában a közösség, a mezei kávéüzemű hacker az alapja a fejlesztésnek. A demokratikus hozzáférés általában jó dolog, de sokszor macerás valahogy ellenőrzés alatt tartani az örökös flamewarokat meg a széthúzást.

Ez idővel megtörténik, de évek kellenek hozzá, amíg látszik merre is tartanak. A Hyperledger Labs ezt a lenyugvási időszakot csökkentheti, és úgy tűnik a Linux Alapítvány pedig szeretne minél előbb komolyabb terjedést látni, nem hiába tette elérhetővé kezdő Hyperledger tanfolyamát a széles közönségnek.