Saját ICO-ra készült a Cambridge Analytica

Az adatgyűjtési botránnyal elhíresült Cambridge Analytica saját ICO-t tervezett kibocsátani. A cég friss adatok szerint 87 millió facebookos felhasználó személyes adatait használta fel politikai kampányokhoz, a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül. Az ügyben továbbra is zajlanak a vizsgálatok és meghallgatások, mind a Cambridge Analytica-t, mind a Facebookot illetően.

Cambridge Analytica ICO sztori

A New York Times információi szerint az adatgyűjtő cég már jó ideje azon dolgozott, hogy saját virtuális pénznemet fejlessze ki és azt ICO-n keresztül bocsássa ki. Egy ICO során a kripto startupok lényegében pénzügyi fedezetet gyűjtenek vállalkozásaik beindítására.

Hogy miért is akart a Cambridge Analytica az ICO bizniszbe beszállni, arról Brittany Kaiser korábbi alkalmazott beszélt egy interjúban. Eszerint a cég egy olyan platform létrehozására akart pénzt gyűjteni, amely segítené a felhasználók számára online személyes adataik tárolását és eladását a hirdetők számára.

A Cambridge Analytica a tavalyi év közepén kezdett el dolgozni ICO-ján, Kaiser vezetésével, aki a cég üzleti fejlődéséért volt felelős és részt vett a Brexit kampányban is a “Leave” oldal egyik sajtótájékoztatóján. A cég marketinges anyagaiban a blokklánc vállalkozásoknak ígért segítséget egy előrejelzéses modellezéssel, amely a befektetőket célozná meg a token vásárlások kapcsán.

Jill Carlson blokklánc tanácsadó részt vett olyan találkozón, amelyen a Cambridge Analytica potenciális ügyfeleket próbált megkörnyékezni. A tanácsadó elmondása alapján, a cég alkalmazottai azzal dicsekedtek, hogy az ő segítségükkel lett Trumpból amerikai elnök, valamint hogy a közösségi hálózatokból – például a Facebookból – kinyert információkra alapozva célzott reklámkampányokat tudnak működtetni.

cambridge-analytica

Vizsgálat a Cambridge Analytica irodájában, forrás: CNN

A Cambridge Analytica megnyert néhány ügyfelet magának, így a Dragon Coin kriptovállalkozást is. A Dragon Coin egy olyan kriptopénz, amely szerencsejátékosoknak készült és az volt a cél, hogy a felhasználók egyszerűbben juttassák el pénzeiket Makaó szigetének kaszinóiba. A Cambridge kis szerepet játszott a Dragon Coin promotálásában, azonban a színfalak mögött potenciális partnereknek és befektetőknek szervezett kirándulást flancos Dragon Coin partikra, amelynek minden költségét ők állták.

A Dragon Coin ügybe belekeveredett egy híres makaói gengszter is, aki Törött Fog becenéven ismert. A kriptovállalkozás tagadja, hogy Törött Fog bármilyen kapcsolatban lenne velük, azonban a New York Times birtokába jutott dokumentumok szerint a gengszter szponzorálta a kriptopénz ICO-ját. A Dragon Coin több mint 300 millió dollárt gyűjtött össze tavaly őszi vására során, és az ígéretekből egyelőre semmit nem váltottak be.

Ez a félresikerült ügy azonban nem lassította le a Cambridge Analytica kriptopénzes törekvéseit. Idén januárban egy svájci konferencián a cég azóta kirúgott főnöke, Alexander Nix is részt vett. A konferencia twitteres oldala szerint Nix a következőket nyilatkozta:

“Meg fogjuk látni egy újfajta gazdaság létrejöttét, ahol az emberek elkezdhetik birtokolni saját adataikat és azt pénzzé tenni. És ez csak a blokkláncon keresztül lehetséges.”

cambridge-analytica

Forrás: CryptoHQ

Brittany Kaiser idén februárban otthagyta a céget és azóta sok szennyest kiteregetett a sajtónak. A Cambridge-nél pedig a botrányok hatására teljesen átalakult a vezetői gárda, így kérdéses, hogy lesz-e saját ICO-juk.

Borítókép forrása: Radio NZ