Idén mondták az elmúlt 10 évben legkevesebbszer a Bitcoinra, hogy halott

Az elmúlt 10 évet vizsgálva 2023 volt az az év, amikor a mainstream médiában a legkevesebb alkalommal nyilvánították halottnak a Bitcoint. A 99bitcoins által üzemeltetett BTC gyászjelentések platform szerint 2010 óta összesen 474 alkalommal mondták a Bitcoinra, hogy “halott”, idén viszont eddig mindössze hét alkalommal. A legutóbbi ilyen alkalom 2022. áprilisában volt, amikor a milliárdos techbefektető Chamath Palihapitiya mondta azt egy podcastban, hogy a kripto Amerikában halálra van ítélve. Persze a szövegkörnyezet számít, hiszen Palihapitiya az amerikai szabályozó környezet szigorodására, komplexitására utalt.

A Bitcoin már olyan, mint a levegő, sosem fog eltűnni?

Azért azt tegyük hozzá, hogy a Bitcoin gyászjelentésekhez akkor kerül hozzáadásra egy újabb tétel, ha valamilyen platformon a médiában a Bitcoint értéktelennek nyilvánítják. És az is számít, hogy olyasvalaki nyilvánítsa ezt ki, akinek egyébként komoly követői bázisa van. Az idén eddig 7 alkalommal megtörtént “halottnak” nyilvánítás több mint fele januárban, a kriptotél mélyén történt. Alig két hónappal azután, hogy az FTX kriptotőzsde összeomlott és a BTC alig tudta magát 17 ezer dollár felett tartani. A legtöbb halottnak nyilvánítás a Bitcoin kapcsán még 2017-ben történt, akkor 124 alkalommal hangzott el ilyen állítás.

Pont abban az évben, amikor a bitcoin ára csúcsokat döntögetett. Abban az évben például a BTC ára 1900%-ot tudott növekedni és 2017. decemberére már 20 ezer dollár felett járt. Tehát nem jelenthető ki, hogy az árfolyam alakulása befolyásolja a gyászjelentések számát. 2021 is jó példa erre, amikor szintén sok gyászjelentés jött a BTC-ről. Közben az árfolyam annak az évnek a novemberében a 69 ezer dollárt is elérte. Egyes kriptokereskedők az idei jó számok kapcsán odáig mentek, hogy a BTC-t a levegővel hasonlították össze. Azaz a bitcoint temetni olyan, mint a levegő megszűnéséről beszélni.