Időlánc és póker: előkerült az indulás előtti bitcoin kód Satoshitól

Izgalmas beszélgetés indult el a kriptoközösség berkeiben: úgy tűnik ugyanis, hogy rátaláltak a bitcoin forráskód egy régebbi, privát verziójára, melyet Satoshi Nakamoto a hálózat elindítása előtt osztott meg néhány szerencsés kiválasztottal.

Március 13-án Francis Pouliot megosztott a Twitteren egy olyan dokumentumot, amely kissé galvanizálta a kriptoközösségét.

A Bitcoin hivatalos forráskódját megelőző privát kódról van szó. Ezt állítólag Satoshi Nakamoto mindössze néhány emberrel osztotta csak meg 2008 novemberében, még azelőtt, hogy a hálózatot elindította volna. A máig teljesen misztikus Satoshitól mindig izgalom, ha hallunk valamit, de ez a privát kód még annál is több mindent rejtegethet. Jó pár érdekes különbség van ugyanis az eredeti verzió és a végül hivatalossá vált között.

A Bitcointalk.org-on a “Cryddit” nevezetű felhasználó osztotta meg a forráskódot a nagyvilággal, az érdeklődők pedig azonnal lecsaptak rá, és alaposan végigböngészték azt. Szóval nézzük is meg, hogy mik is pontosan azok az érdekes eltérések, amik ekkora izgalomba hozták a kriptoközösséget.

Régi-új fogalmak a bitcoin kód szövegében

Az egyik érdekesség például az, hogy a bitcoin kód említi a “bitcoin bányász” fogalmát. Ez ma természetesen alapvető a számunkra – azonban az eredeti fehér könyvben egyszer sem említi így őket Satoshi. Ott ugyanis végig “noder”-ekként utalt rájuk.

A blokklánc fogalom sem így szerepelt az eredetiben, hiába vált már a bitcoinnal kapcsolatban alapvető fogalommá. A Cryddit szerint Satoshitól kapott eredeti kódban ugyanis a “timechain”, azaz időlánc kifejezést olvashatjuk következetesen az egész szövegben.

“Az időlánc egy fa formájú alakzat, amelynek az ősblokk a gyökere. Az új blokknál több lehetséges blokk közül kerül ki egy. A pprev és a pnext kapcsolja össze az utat a legnagyobb/fő láncon. Egy blokk rendelkezhet több pprev-vel, azonban csak egy pnext mutathat előre a legnagyobb láncra, és semmissé válik, ha nem a leghosszabb láncnak a része”, olvashatjuk az eredeti kód szövegének magyarázatát.

Később így folytatja:

A node-ok összegyűjtik a tranzakciókat, hash fába rendezik őket, és végigpróbálják a nonce értékeket, hogy teljesítsék a proof-of-work előírásokat. Amikor megoldják a proof-of-worköt, akkor azt megosztják mindenkivel, és a blokkot hozzáadják az időlánchoz. A blokk első tranzakciója speciális, ez hoz létre egy új coint, amit a blokk megalkotója kap meg.

Még egy érdekes különbség: Satoshi a bitcoin kisebb értékét, nem satoshinak nevezte (logikusan nem nevezte el magáról), hanem centnek.

Elvetett ötletek

Volt ezenkívül jó pár olyan koncepció is az eredeti bitcoin kód szövegében, amely aztán a végső formából kimaradt. Volt szó például egy P2P “marketplace”-ről (piactér), azonban ezt a kódot Satoshi sosem fejezte be.

De talán az egyik legfurcsább koncepció, amely végül nem valósult meg, egy virtuális póker játék volt a kód szövegében, amelyet 2008 áprilisában tett hozzá állítólag Satoshi. Ezt utána azonban teljesen elvetette, és később már sehol sem jelent meg az ötlet.

Azt persze senki sem tudja, hogy Satoshi miért használt kezdetben más elnevezéseket, majd tért át másokra, ahogy azt sem, hogy miért hagyott fel bizonyos koncepciókkal. Ezeket minden valószínűség szerint sosem fogjuk megtudni. Ezért is biztosít ez az eredeti privát kód egy olyan lehetőséget, amivel eddig nem sokan élhettek: belepillantani egy kicsit abba, hogy hogyan is gondolkodott Satoshi, amikor kitalálta a ma már jól ismert forradalmi ötletét.