Igaz a pletyka, a MetaMask tényleg adót szed a felhasználók eszközei után?

A kriptoközösség egyes tagjai egy szabályzatból kiemelt mondat miatt május 21-én elbizonytalanodtak a MetaMask kriptotárca decentralizált jellegében. A tárcát a Redditen megosztott bejegyzés alatt a nemrégiben súlyosan kritizált Ledgerhez hasonlították.

A pánikot eredetileg egy felhasználó robbantotta ki, aki „a MetaMask szolgáltatási feltételeiben” felfedezett egy olyan mondatot, melyet saját értelmezésében kezdett el terjeszteni. A sokakban felháborodást keltő sor így szól: “Fenntartjuk annak jogát, hogy szükség esetén adót tartsunk vissza”. Egyesek szerint ez a felhasználók jövedelemadójára vonatkozik.

MetaMask

Forrás: Reddit

Egyes pletykák olyan mélységekig is eljutottak, hogy a MetaMask befagyaszthatja a felhasználók pénzeszközeit adózási okokból. A szolgáltatási feltételekben azonban nincs olyan szöveg, amely erre utalna, és nincs olyan kód sem, amely lehetővé tenné a projekt számára a felhasználói eszközök befagyasztását.

A vezetőség tisztázta az ügyet, állítják, aggodalomra semmi okunk

Mielőtt mi is szaladnánk a Twitterre pánikot kelteni, érdemes egy kicsit utánanézni az állításoknak. A megosztott részlet ugyanis nem kimondottan a kriptotárca szabályzatából származik, hanem annak anyavállalatának, a ConsenSys blokklánc vállalatának weboldalán szerepel, mely cég köztudottan kínál más termékeket is.

Az elferdített információk eljutottak a kriptotárca vezetőihez is, akik tisztázták a helyzetet:

A ConsenSys tisztázta, hogy csak bizonyos fizetős szolgáltatások – például az Ethereum API Infura előfizetések – után szedi be az általános forgalmi adót. Közölte, hogy az adóval kapcsolatos feltételek nem vonatkoznak a MetaMaskra és más, forgalmi adó nélküli termékekre.