Így alakítják át a kriptovaluták a globális pénzügyi rendszereket

A kriptovalutákról már sokan és sokszor elmondták és megírták, hogy lehetőséget ad az embereknek a saját eszközeik szabad irányítására, kontrollálására. Ma már a kriptok igazi főszereplők a globális pénzügyi rendszerben és komoly kihívást jelentenek a bankszektor számára, valamint tele vannak lehetőségekkel a pénzügyi innovációra, az értékmegőrzésre, befektetésre.

A kriptovaluták előnyei, kihívásai egy globális pénzügyi rendszerben

A kriptok decentralizáltsága lehetővé tette a felhasználók és cégek számára, hogy közvetítők nélkül hajtsanak végre tranzakciókat, ami kifejezetten nagy lökést adott a kriptok terjedésének. A kriptopénzek felemelkedéséhez azonban további tényezők is hozzájárultak, a teljesség igénye nélkül például:

  • a decentralizáció és a biztonság,
  • az alacsony tranzakciós díjak,
  • és a hozzáférhetőség.

Mert ez nagyjából mindenki számára elérhető, aki hozzáfér az internethez. Globális hatása van, hiszen jó az infláció elleni harcban és a gyors tranzakciós feldolgozásra.

A globális hatás különösen a pénzügyi világ számára jelentős, mert végre lehetőség van a kriptók segítségével a hagyományos centralizált pénzügyi rendszer megkerülésére. És pont ennek köszönhetően a határon átívelő tranzakciók, a hazaküldött pénzek vonatkozásában gyorsaságot és olcsóságot biztosít, plusz tényleg mindenki számára elérhető. Aki nem fér hozzá a hagyományos banki rendszerekhez, nincs esélye pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni, a kriptók azok számára is ott vannak. Ergó a fejlődő nemzeteknek (is) ez egy nagyszerű lehetőség a gazdasági növekedésre. Természetesen nincsen rózsa tövis nélkül, mert a kriptovalutáknál is vannak különféle kihívások, amikkel tisztában kell lenni.

Példának okáért a volatilitás és a piaci fluktuáció, ami azért keményen érintheti mindenki pénztárcáját. Ezzel azért a legtöbben tisztában vannak, ahogy a biztonsági aggályokkal. Mert a decentralizáltság okán a felhasználók jelentősen ki vannak szolgáltatva mondjuk a tárcájuk fejlesztőjének vagy egy kriptotőzsdének. És a hackerek is tisztában vannak ezzel.

És hogy mire lehet számítani a jövőben?

A blokklánc technológia integrációja folytatódni fog a globális pénzügyi rendszerekbe, ahogy az elfogadottsága, használati foka is növekszik. Ekkor jön a képbe a szabályozói keretrendszer. Mert a tiltás nem fog segíteni a kormányoknak, ez egyértelmű. Akkor járhatnak a legjobban a szabályozók, ha képesek szerepet játszani a kriptovaluták jövőjének alakulásában. A kriptopénzek jövője a globális pénzügyi rendszerben még kialakulóban van, azonban a blokklánc integrációja és a kormányzatok döntései mindenképpen hatással lesznek a digitális valuta globális piacára, annak trendjeire és a globális pénzügyi rendszerre.