Így látják a kriptopénzek aktuális állapotát a Coin Metrics kutatói

Nemrég jelent meg a Coin Metrics State of the Network című piaci betekintőjének 62. kiadványa, amelyben szó esik a származtatott ügyletekről, a Bitcoin és Ethereum hálózatának állapotáról, valamint a stabilcoinok teljesítményéről. Ebből csemegézünk.

Gyorsan népszerűvé váltak a perpetual swapok

Az ilyen jelentések azért is fontosak a kereskedők számára, mivel a kriptopiac fiatal, a derivatívák szerződési struktúrája pedig tőzsdénként változó. Ebből kifolyólag nincsenek még olyan standard, jól bevált módszerek, amelyek mentén a jövedelmezőség könnyen meghatározható lenne.

A Coin Metrics legújabb jelentésében a származtatott ügyletek talán legnépszerűbb lehetőségével, a lejárat nélküli (perpetual) swapokkal foglalkozott.

Ezek olyan, fix hozamú termékek, amelyek nem rendelkeznek lejárattal, helyette egy ún. finanszírozás révén tartja a lépést a mögöttes eszköz árműveleteivel.

Az ilyen swapokat a BitMEX kriptotőzsde terjesztette el a kriptoökoszisztémában, érdekes módon viszont a hagyományos piacokon nem igazán találkozhatunk velük.

Mára már a derivatívák közötti kereskedési volumen nagyon jelentős hányadáért felelősek a Coin Metrics által figyelt tőzsdéken, eltörpítve ezzel a lejárattal rendelkező határidős ügyleteket:

A bitcoinalapú határidős szerződések (lila) és lejárat nélküli swapok (kék) volumene havi lebontásban. Forrás: Coin Metrics.

Habár a bitcoinalapú, lejárat nélküli szerződések továbbra is uralják a piacokat, a havi volumen május óta több mint felére csökkent a Coin Metrics által vizsgált tőzsdéken.

A lejárat nélküli swapok voluemene tőzsdék szerint, havi lebontásban. Forrás: Coin Metrics.

A grafikon szerint nem kellett sokat várnunk arra, hogy a Binance ezen a területen is átvegye a hatalmat.

A lejárat nélküli swapok bitcoinpiacra gyakorolt befolyását akkor érthetjük meg mélyebben, ha vetünk egy pillantást a spot kereskedések és perpetual swapok volumenjeit összehasonlító grafikonra:

A bitcoin spot és lejárat nélküli swap piacainak kereskedési volumene napi lebontásban.

Látható, hogy a július végén tapasztalt kiugrások során főleg a derivátumok piacát részesítették előnyben a kereskedők.

Csúcson a bitcoin és az ethereum piaci kapitalizációja

A jelentésben a kutatók kitérnek arra is, hogy új 2020-as magaslatokba érkezett a BTC és az ETH összpiaci értéke, amellyel a márciusi sebek végleg begyógyultak, az állapotok pedig mondhatni visszaálltak.

A felhasználást mérő adatok szintén egy egyre erősebb bika piacot vetítenek elénk. A BTC átlag napi egymillió aktív címmel rendelkezett az elmúlt hét során, amely először esett meg 2018 januárja óta. Az ETH hálózata augusztus 2-án például 626 ezer aktív címet kezelt, amely közel volt a 2018 január 16-án elért 735 ezres értékhez.

bitcoin ethereum aktiv tarcak 2020 julius augusztus coinmetrics

A Bitcoin (piros) és az Ethereum (lila) aktív tárcáinak száma az elmúlt 30 nap során, napi lebontásban. Forrás: Coin Metrics.

Mindezen tényeket természetesen a tranzakciós költségek sem hagyhatják figyelmen kívül. A tranzakciók iránti megnövekedett keresletre utal, hogy az ETH napi díjai összesen átlag 2 millió dollárt tettek ki, ahogy augusztus elkezdődött.

Ezzel a teljesítménnyel „lekörözi” ugyan a BTC-t, növekedés tekintetében azonban a vezető kriptopénz áll rosszabbul. A hétről hétre történő díjnövekedés a BTC esetében 67%, míg az ETH esetében 29% volt.

bitcoin ethereum osszesitett tranzakciós koltsegek 2020 julius augusztus coinmterics

A Bitcoin (piros) és Ethereum (lila) hálózatán lebonyolított tranzakciók összköltsége az elmúlt 30 nap során, napi lebontásban. Forrás: Coin Metrics.

Tovább dübörögnek a stabilcoinok

Újra növekedésbe lendültek a stabilcoinok, ismét a Tethernek köszönhetően. Augusztus elején a teljes Tether-készlet 400 millióval növekedett, elérve ezáltal a 11,5 milliárd dolláros összértéket.

A jelentés szerint jelentős tőke a Tether Tron-változata révén került a piacra, amely július 31. óta nagyjából 350 millióval gyarapította a kriptopének piacát.

A stabilcoinok által közvetített értékek napi összege július 27-én elérte az ötmilliárd dollárt, főleg az USDT-ETH-nak, az USDC-nek és a DAI-nak köszönhetően. Ezeket a tokeneket leginkább az olyan decentralizált pénzügyi (DeFi) megoldások során használják, mint a Compound, az Aave vagy a Curve Finance.

A Coin Metrics által megosztott grafikonon jól látszik, milyen kiugrást jelent ez a szám a korábbi állapotokhoz képest:

stbailcoinok által közvetített érték 2019 január 2020 július között coin metrics

A stabilcoinok által napi szinten közvetített érték, hétnapos mozgóátlag szerinti lebontásban. Forrás: Coin Metrics.

Mindent összevetve tehát a kilátásaink igencsak bullishak. Az útvonal előkészítése már megkezdődött, az akadályok eltávolítása még zajlik. Lehet, hogy hamarosan annak a bizonyos karámnak az ajtaja is kinyílik, s talán nem kell már sokat várnunk arra, hogy narancssárgán izzó bikapaták dobogásától legyen hangos a kriptopiacok Pamplonája.

A jelentést Karim Helmy és a Coin Metrics csapata készítette, a teljes változat angol nyelven ide kattintva olvasható el.