Így legyen bankszámlád: az emberek nem jutnak hozzá a saját pénzükhöz

Hősként üdvözölték azt a fegyveres férfit, aki több mint hat órán át túszként tartotta fogva egy bank dolgozóit Bejrútban, mert nem tudta felvenni a megtakarított pénzét.

A libanoni bankok a mély recesszió közepette szigorú szabályokat vezettek be arra vonatkozóan, hogy az emberek mennyi pénzt vehetnek fel a számlájukról. A már amúgy is borzalmas gazdasági és politikai válságban van, akinél betelt a pohár. Egy férfi fegyverrel rontott be a számlavezető bankjába, benzint öntött magára és követelte a banktól a saját pénzét, amiből a kórházi számláit akarta kifizetni.

Tettét a közvélemény támogatta, ujjongó tömeg gyűlt össze a bank előtt és azt skandálták: “Hős vagy”.

A patthelyzet végül békésen, sérülések nélkül ért véget, miután a tárgyaló felek olyan megállapodást kötöttek, amely lehetővé tette, hogy a kétségbeesett férfi 35 ezer dollárt kapjon a megtakarításaiból – jelentette az LBC tévécsatorna.

A rendőrség kikísérte a túszokat és a férfit a bank fiókjából. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a férfi ellen vádat emelnek-e.

Az LBC szerint a gyanúsított családjának nagy szüksége volt a megtakarításaira, mivel néhány családtagja kórházban van.

A férfi testvére újságíróknak nyilatkozott: “A bátyámnak 210 ezer dollárja van a bankban, és csak 5500 dollárt szeretne kapni, hogy a kórházi számlákat kifizethesse”.

A bank előtt tartózkodó felesége és testvére pedig azt mondta, hogy “mindenkinek ugyanezt kellene tennie, hogy hozzájusson ahhoz, ami jogosan az övék”.

A te pénzed, mégis könyörögni kell érte?

Libanonban felháborodtak az emberek bankszámláinak szigorú ellenőrzése miatt, amely 2019-ben lépett életbe. A külföldi pénzátutalásokra is korlátozások vonatkoznak, így gyakorlatilag patthelyzet alakult ki. A helyi bankokból pénzt levenni nem tudnak, de országon kívülre se tudják azt utalni.

Az ország a világ egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Ennek hatása még inkább érezhető, mivel a megélhetési költségek brutálisan megemelkedtek és hiány van búzából és gyógyszerekből.

A kirendeltség előtt a tüntetők skandálták: “Le a bankok uralmával”.

“Hasonló incidensek folyamatosan történnek” – mondta az AFP-nek George al-Hajj, a libanoni banki alkalmazottak szakszervezetének vezetője. Januárban egy másik incidens során egy feldühödött ügyfél több tucat túszt ejtett egy bankban, követelve, hogy amerikai dollárban vehesse ki a pénzét.

“A betétesek a pénzüket akarják, és sajnos a dühük a banki alkalmazottakon csattan le, mert nem tudják elérni a vezetőséget” – tette hozzá.

Döbbenetes, hogy emberek millió nem férnek hozzá ahhoz a pénzhez, amelyet vérrel és verejtékkel kerestek meg. A bankok és a bankokat irányító kormányok kényük-kedvük szerint játszadoznak az emberek életével. Nem csoda, hogy a gazdasági válsággal küzdő országokban egyre népszerűbb a bitcoin, hiszen a kriptopénznél olyan nem fordulhat elő, hogy nem férsz hozzá a saját megtakarításaidhoz. A te felelősséged azok biztonságban tartása, de a te pénzed.

A Bitcoin hálózatot egyetlen hagyományos értelemben vett központi hatóság sem irányítja. A bitcoin esetében nem kell a sokszor körülményes számlanyitással bajlódni, pénzáramlás sosem áll le, a felhasználóknak nem kell a nevüket, címüket, vagy egyéb személyes információjukat megadni használatkor.

A tranzakciós költség a bankokkal szemben elenyésző, nem kell havi díjat fizetni senkinek, bárhová és bárkinek utalhatsz pénzt, és mindenki hozzáférhet korlátozások nélkül.