Így spórolj a Bitcoin tranzakciós költségeken

A BTC tranzakciós díjak ugyanolyan volatilisek, mint a bitcoin árfolyama. Azonban fontos tudni, hogy hacsak nem sürgősen szeretnél bitcoint utalni, akkor nem szükséges magas díjat megadni, elég ha vársz pár órát amíg kiürül a mempool (a konfirmációra váró tranzakciók és díjaik szatosi/byte-ban). Több oldal is pontatlan aktuális tranzakciós díjat tüntet fel, de van egy, ami extrém hasznos adatokkal lát el még mielőtt bitcoint utalnál:

Az oldalra többször hivatkoztunk a BitcoinBázison mert valós időben és akkurátusan mutatja a Bitcoin mempool állapotát. Elég a kurzort a legfrissebb adatra vinni, hogy lásd mennyit kell fizetni szatosi / byte-ban, hogy a tranzakciód be kerüljön a következő blokkba.

Ehhez persze szükség lesz olyan tárca használatára is, ami lehetővé teszi, hogy módosítani tudd a fizetendő tranzakciós díjat. Az Electrum és a Green Wallet például lehetővé teszi ezt. A tőzsdék és váltók (Binance, Coinbase – bár ott legalább van egy kiskapu, Coincash, Coinmixed, MrCoin, CEX stb.) plusz más online tárcák természetesen nem, mert kisebb-nagyobb hányadban abból élnek.

Az úgynevezett replace-by-fee (RBF) támogatás aktiválásával te mondod meg, hogy hol helyezkedjen el a bitcoin tranzakciós díjtartományod. Ha pedig az általad szabott idő alatt se konfirmál a tranzakciód, akkor simán csak adhatsz hozzá még egy kis szatosit (angolul fee bumping), hogy időben átérjen az utalásod.

A linkeken megtaláljátok az RBF funkciót támogató tárcákat:

Ki tudja mennyit ér 1, 5, 10 év múlva a szatosid, ne pazarold feleslegesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük