Ilyet is ritkán hallani: bitcoin bányászattal fűti medencéjét ez a férfi

No, ilyet is ritkán hallani: bitcoin bányászattal fűti medencéjét egy férfi, hogy gyermekei boldogan úszkálhassanak, miközben ő pénzt keres.

Jonathan Yuan eszes bitcoinista immár két legyet üt egy csapásra, a bitcoin bányászata során keletkező „felesleges hővel” ugyanis sikerült úszómedencéjét egész nyáron 32°C felett tartania. Zseniális ötletéhez pedig nem volt másra szüksége, pusztán egy hőcserélőre, no meg néhány ASIC-gépre, aztán kezdődhetett is a buli. A férfi szerint az eljárás gyakorlatilag bárhol működhet, és akár lakások fűtésére is alkalmas lehet – amennyiben megelégszünk az akár 60°C-os forrósággal.

Bitcoin bányászat – a jövő fűtőteste?

Ami Kína bitcoin ellenes tilalmát illeti, nos, a szabályozások sem állhattak a férfi ötletének útjába, pusztán arra késztette Yuant, hogy trükkösen kijátssza a rendszert:

Amikor a tilalmak derült égből villámcsapásként megérkeztek, az összes berendezést a maximumig hajtottam, ami a medence hőmérsékletét 43°C fölé emelte, így a gyermekek 1-2 hónapig nem tudtak benne úszkálni. Lol. Igen, azt kellett mondanom, hogy ’bocs gyerekek, a medence túl meleg, ma nem úszhattok’” – emlékezett vissza.

Azóta természetesen a helyzet stabilizálódott, és gyermekei ismét boldogan úszkálhatnak, miközben Yuan egy „kis zsebpénzt” keres magának. A jó hír pedig, hogy ebben az esetben a bitcoin bányászat messze hatékonyabb, mint a hagyományos módszerek, ráadásul még a hőmérsékletingadozásokat is sikerül kordában tartani, és hidegben is „melegen tartja” a medencét.

Most tehát, hogy Yuan megtalálta a „hulladékhő tökéletes felhasználási módját”, és otthoni bányászata igencsak jól sikerült, projektje következő állomása egy medencére szabott tartály. A tervek szerint a szerkezet arra lesz méretezve, hogy a medence vize közvetlenül a hőcserélőn keresztül cserélődjön. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a férfi otthonát is a szóban forgó rendszerrel fűti, ráadásul még egy bitcoin bányászcéget alapított, mely a „bitcoin bányászat hulladékhőjének ’újrahasznosított’ hővé alakítását tűzte ki célul”.

A terv most az, hogy a medencefűtési projektjét több otthonban is bemutathassa, amiért már felvette a kapcsolatot „olyan hőcserélők gyártóival is, melyek biztosíthatják, hogy a rendszer ne korrodálódjon a medencevízzel”. Addig is, a proof-of-work jóvoltából gyermekei immár boldogan élvezhetik úszómedencéjük melegét.