Íme a hazai blokklánc szektor legújabb projektje, az Inventori

2019.október 30-án Budapesten most először került megrendezésre a Blockchain Magyarország Egyesület, a Solidity Services és a Digitális Jólét Program (DJP) jóvoltából egy nagyszabású blokklánc rendezvény. Az esemény segítséget kívánt nyújtani a hazai blockchain startupoknak az induláshoz. A rendezvény színes programot kínált az egybegyűlteknek, melyet egy angol nyelvű pitch vetélkedő zárt, ahol a legjobbnak ítélt kezdő vállalkozók különböző nyereményeket kaptak. A BitcoinBázis egy éves médiamegjelenési lehetőséggel támogatja az egyik eredményes csapatot, amelyet nem más nyert meg, mint az Inventori. A három lelkes fiatalból álló team, Ferencvári Márk, Brezovszki Máté és Bárczi István hatalmas lelkesedéssel dolgoznak a projekten. Most sikerült a fiúkkal összefutni és közelebbről megismerni a győztes projektjüket.

Andrea: Sziasztok! Gratulálok a remek szerepléshez. Kérlek, mondjatok néhány szót röviden a projektről! Mit lehet róla pontosan tudni? Mi is valójában az Inventori?

Ferencvári Márk: Az Inventori egy olyan digitális platform lesz, amely blokklánc alapokra épül és az elosztási lánc résztvevőinek kínál egy készlet nyilvántartási és terméklekövetési felületet.

Andrea: Hányan vagytok a csapatban?

Márk: Hárman vagyunk alapító tagok. Tehát jelenleg ez a hivatalos létszáma a csapatnak, de mint láthatod a Solidity Services-el partnerségi kapcsolatban állunk a projekt implementációját tekintve, valamint a nemzetközi terjeszkedésben segítenek.

Andrea: Ők segítettek a versenyre való felkészülésben is?

Márk: Igen, velük folyamatosan konzultáltunk. Házon belül már foglalkoztak korábban blockchain alapú ellátási lánc megoldásokkal, amit az Inventorin keresztül immáron közösen tudunk piacra vinni. Gyakorlatilag a verseny idején alapoztuk meg a fontosabb dolgokat, azóta pedig már rengeteg minden történt.

Andrea: És hol ismerkedtetek meg ti hárman?

Márk: A történet májusban kezdődött. István, aki a domain szakértőnk közel 20 éves tapasztalattal rendelkezve, termék lekövetési tanúsítványok auditálásával foglalkozott, és az idő folyamán megismerte a rendszerek hiányosságait. Úgy ítélte meg, hogy az egész folyamat fejlesztésre szorul. Közben megismerkedett a blokklánc technológiával, hallott az előnyeiről, de nem teljesen tudta, hogy ezt igazából hogyan lehetne az auditálással összekapcsolni, viszont nagy jövőt látott benne és ekkor futott össze Mátéval és a Solidity Services-el. Szerencsés helyzet volt, így ők ketten kezdtek el arról beszélni, hogy ezt hogyan is lehetne megvalósítani úgy, hogy a piaci igényt is kielégítsük és a technológiát is megfelelően tudjuk használni. Én szeptember környékén csatlakoztam a projekthez. Előtte Angliában éltem, ahol már korábban megismertem Mátét. Ő mutatta meg nekem a blokklánc világát 3 évvel ezelőtt. Amikor hazajöttem megismerkedtem a Solidity-vel és a projekt megtetszett nekem is.

Andrea: Hogyan készültetek fel a versenyre? Ha szeptemberben csatlakoztál nem állt túl sok idő a rendelkezésetekre.

Márk: Az alapkoncepció akkor már megvolt. Ez volt az első esemény, hogy az Inventori, mint projekt hivatalosan megjelent. A verseny előtt minden nap összejött a csapat. Átbeszéltük, hogy hol lehetne még finomítani a projekten. Elég gyorsan, de szerintem elég jól megoldottuk a feladatot. Valóban nem sok ideje dolgoztunk együtt, de elég intenzíven indult az együttműködés, ami azóta is tart.

Andrea: Mik a rövid és hosszú távú céljaitok?

Márk: Jelenleg a prototípus elkészítésén dolgozunk, ami január végén kerül bemutatásra. A technológiai fejlesztés a legaktívabb állapotában van most. Amint az kész, lesznek és már most is vannak érdeklődők a platformmal kapcsolatban. Utána már személyre szabhatjuk a felületet az igényeknek megfelelően. Mindezek mellett folyamatosan próbálunk a blokklánc világban megjelenni.A marketingre fogunk fókuszálni, eseményeken akarunk megjelenni nemcsak Magyarországon hanem nemzetközi szinten is, ezenkívül pályázatokon is szeretnénk indulni. Ami a hosszú távú célokat illeti, túl hosszúra még nem tudunk tervezni, ez attól is függ, hogy mik lesznek az első visszajelzések a prototípust illetően, amit követően lehet véglegesíteni a termék első verzióját.

Andrea: Konkrétan kinek szól ez a platform?Milyen cégeket céloztok meg vele?

Márk: Az ellátási hálózatban, a termelési hálózatban mi a legelejére koncentrálunk először. Az őstermelőknek vagy az utánuk következő gyűjtőpontoknak szeretnénk bemutatni a projektet. Úgy vettük észre a kutatásaink alapján, hogy náluk van talán a legnagyobb igény egy ilyen termékre, hiszen náluk vannak a legnagyobb problémák is. Ezekhez a szereplőkhöz már van konkrét elérésünk is, akikkel már a tesztelések során is együtt tudunk működni, főleg a mezőgazdasági szektorban.

Andrea: Hogyan könnyítené meg a felület a cégek mindennapjait?

Márk: A platform segítségével csökkenti tudják az adminisztrációs munkát és ezáltal a költségeket is. Később amikor a láncban több felhasználó lesz, az átláthatóságot is megtudjuk növelni a blokklánc technológiának köszönhetően. Az egész felület úgy lesz megtervezve, hogyha bizonyos tanúsítványoknak akar megfelelni egy cég, akkor az már a rendszerbe bele lesz építve. Amikor az auditálásra sor kerül, akkor a felület már minden lényeges dokumentumot tartalmaz, így lerövidül a tanúsítvány szerzési idő.

Andrea: Mi a helyzet a versenytársakkal? Kik ők?

Márk: Sok olyan kezdeményezés van, ami az ellátási láncot célozza meg, főleg külföldi projektek. Viszont akik a tanúsítványok szemszögéből közelítik meg a dolgot, főleg olyan szakértelemmel ami nekünk van, azt hiszem, hogy elenyésző versenytárs van. Kutatásainkból tudjuk, hogy vannak cégek, akik már szintén felismerték a lehetőséget, de még nem léptek az implementációt illetően.

Andrea: Csak a hazai piacra fókuszáltok vagy külföldre is vinnétek a projektet?

Márk: A terméket első perctől kezdve a nemzetközi piacra készítjük, első körben EU fókusszal, de a magyar piacon kezdjük el a teszteléseket a jó kapcsolatoknak köszönhetően. Az viszont igaz, hogy nyugat kicsit nyitottabb az új technológiákra és ezt kihasználva, ott is terjeszkedni szeretnénk a megoldásunkkal.

Andrea: Milyen költségvetési keretre, büdzsére van szükségetek a fejlődéshez? Honnan kívántok forráshoz jutni? Vannak vállalatok, akik szponzorálnák a projektet?

Brezovszki Máté: Az első körös tesztelések után fogjuk véglegesíteni az üzleti tervet, illetve akkor szeretnénk egy konkrétabb 3-5 éves kitekintést végezni, hogy pénzügyi és stratégiai szempontból hova szeretnénk eljutni. A finanszírozásról és a fejlődést illetően egyelőre házon belül kezdjük el a platform fejlesztését, így első körben nem szorulunk külső finanszírozásra. Amint megvan a prototípus és az első körös felhasználók, az alapján véglegesíteni tudjuk a terméket. A tőkebevonást már a kész termékre piacra vitelére szeretnénk használni. A magyar piac a terjeszkedést illetően egy próbaként szolgál. Az itt szerzett tapasztalatokból merítve szeretnénk majd a külföldi piacra menni. Az első számú célterület Nyugat-Európa, főleg az északi országok és Anglia. Emellett már tárgyalásokat folytatunk potenciális szingapúri partnerekkel is.

Andrea: Hogyan ismertétek amúgy meg a blokklánc és kriptovaluta világát?

Máté: Először komolyabban kriptovalutákkal 2012-ben találkoztam. Akkor telepítettem is egy bányász alkalmazást, de az akkori árfolyamon, nem volt olyan jó hozama, hogy azzal megérte volna hosszú távon foglalkozni. Gondoltam akkor, a hiba természetesen az volt, hogy nem néztem utána a technológiának. 2014-ben a Citi Banknál egy elemző társammal nézegettük a Coinmarketcap-et, de arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg lehet velük olyan jól keresni, mint a Bitcoinnal lehetett volna, tehát hagytuk az egészet. Sikerült újra elkövetni a hibát, nem néztünk rendesen utána a technológiának. 2016-ban viszont édesapám többedszerre kérdezte, hogy mi is az a Bitcoin és Ethereum. Szerencsére volt egy kis időm ezért úgy döntöttem, hogy akkor most alaposan utána nézek. Amikor a Bitcoin majd a Ethereum white papert elolvastam eldőlt, hogy én ezzel akarok foglalkozni a következő 20 évben. Szerencsére még akkor sem volt késő. Az győzött meg, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer hiányosságai a blokklánc technológiával nagyon jól kezelhetőek. Mivel banki területről érkezem, így jómagam elsőként a tőkepiaci és pénzügyi megoldásokra fókuszálok. Az Inventori projektet én személyesen az üzletfejlesztéssel és a pénzügyi területeken támogatom, amellett, hogy biztosítom a Solidity Services csapata általi támogatást. Az Inventorin belül sikerült egy nagyon jó kombinációt létrehozni. Nagy tapasztalattal rendelkeznek az alapító társaim, mindenki más területről jött, így hatékonyan együtt tudunk működni.

Andrea: Gondolkodtatok már a csapatbővítésen?

Máté: Természetesen. Tárgyalások folynak arról, hogy még néhány piaci szakértő csatlakozna a csapathoz. A most meglévő menedzsment alá pedig szeretnénk támogató munkatársakat is találni. 2020 második felére várható egy komolyabb bővülés.

Andrea: Követitek a kriptoszektor híreit?

Márk: Természetesen igen, bár én főleg a blokklánc technológiára koncentrálok, nem pedig a kriptovaluták árfolyamára. A kedvező uniós és globális trendek alapján még nagyobb potenciált látok benne, mint korábban. Ennek is köszönhető, hogy az Inventori létrejött. Egy év múlva pedig meglátjuk, hogy hová jut.

Nagyon szépen köszönöm és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz. További információt a csapatról és a projektről itt találhattok:

Honlap: https://inventori.io

Twitter: www.twitter.com/Inventoriio

Facebook: www.facebook.com/inventori.io

LinkedIn: www.linkedin.com/company/inventori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük