Íme az igazi shitcoin – meglódult egy dél-koreai egyetem fantáziája

Egy dél-koreai egyetem digitális valutával, a Ggool-lal jutalmazza a vécére szorgalmasan járókat. 

Egy dél-koreai egyetem diákjai egy Ggool névre hallgató digitális valutát kereshetnek, ha használják az intézmény vécéjét. Az emberi székletből ugyanis megújuló energiát állítanak elő az épület energiaellátására. A kissé merész ötlet Cho Jae-weon professzortól származik, aki az Ulsan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézetben dolgozik.

Jae-won egy BeeVi-nek nevezett környezetbarát vécét tervezett, amely a méh és a látás szó összetétele. A vécé egy laborhoz csatlakozik, amely az emberi ürüléket biogáz és trágya előállítására használja. Ez működteti az épületben lévő eszközöket, például egy gáztűzhelyet és egy kazánt is.

“Ha jól meggondoljuk, az ürülék komoly értéket képvisel az energia és a trágya előállításához. Ezt az értéket ökológiai körforgásba helyeztem el” – mondta Cho a Reutersnek. “Egy átlagos ember napi vécézési szokása elegendő energiát biztosíthat egy autó háromnegyed mérföldes távjának meghajtásához” – tette hozzá.

A mosdóba járással a diákok napi 10 Ggoolt keresnek. A Ggool, ami koreaiul mézet jelent, csak a kampuszon található üzletekben használható fel mindennapi termékek vásárlására. A diákok egy QR-kódot szkennelnek be, így pillanatok alatt fizethenek a Ggool-lal.

Egy 2016-ban közzétett tanulmányban a BeeVi mögött álló tudósok a digitális valutát “tudósok és művészek együttműködéseként jellemezték”, utalva Henry David Thoreau amerikai író természettudományos témákat feldolgozó, korszakalkotó műveire.

A Ggool-t szerző hallgatóknak pedig kifejezetten tetszik az egyetem ötlete.

“Eddig csak azt gondoltam, hogy az ürülék piszkos, de most már egy nagy értékkel bíró kincset jelent számomra” – mondta Heo Hui-jin doktorandusz hallgató a Reuters-nek.

A Ggool a dél-koreai egyetemen kívül máshol nem használható… Ja és bányászni sem lehet. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük