Miért a kriptovalutákban látják „utolsó reményüket” a dél-koreaiak?

A kriptovaluták váltak a dél-koreai lakosok mentőöveivé, szinte az összes vagyonukat Bitcoinba és más digitális valutákba fektetnék. De mi történt a helyiekkel? Miért próbálják eszeveszetten megtakarításuk egészét kriptovalutákba „ölni”?

A kirptovalutákat vagy okosan kezeljük és megtanulunk velük bánni, vagy elég komoly pénzveszteségekkel nézhetünk szembe. Természetesen egy átlagember is érhet el sikereket pénzügyi képzettség nélkül is – emlékezzünk csak vissza arra a wojakra, aki nemrégiben Dogecoin milliomos lett… De azért jobb, ha óvatosak és szemfülesek vagyunk, elengedhetetlen ugyanis, hogy tisztában legyünk az éppen aktuális piaci helyzettel.

Okosan, vagy sehogy

Észak-Koreában az idei év első negyedében csaknem 2,5 millióan kezdtek el kriptovalutákkal kereskedni, közülük pedig a legtöbben a 20-as, 30-as éveiket tapossák. És ugyan odavissza vannak a digitális valutákért, sokan egyáltalán nem kezelik helyén befektetéseiket. Egy helyi lakos legutóbbi beszámolójából kiderült, hogy áprilisban, mikor eljött az igazi kripto tavasz, megtakarított pénze egészét digitális valutákba fektette. Azóta már 40 százalékos veszteséggel kell szembenéznie:

Addig kell tartogatnom, míg az árfolyam ismét fel nem emelkedik. Mindez nem tudom hány évig fog elhúzódni” – mondta.

A kriptovalutába fektetés lett az utolsó reményük

Egy legújabb felmérés szerint a helyi egyetemi hallgatók 53 százaléka „pozitívan nyilatkozott a kirptovalutákról”, míg 24 százalékuk túlságosan kockázatosnak gondolja. Kiderült továbbá, hogy a megkérdezettek 33 százaléka a legnagyobb vonzerőt a „magas megtérülési rátában” látja, 15 százalékuk pedig nem köntörfalazott, és elmondta: a kriptovaluták adják „az utolsó esélyt a jelenlegi társadalmi helyzetük előli menekülésre”. Ez utóbbi, a nyilatkozatok alapján, számos befektetőt érint, akik úgy vélik, szüleik “hagyományos útja a boldogságig, avagy a házasság, a házvásárlás és a gyerekvállalás” már egyáltalán nem kivitelezhető. Éppen ezért sokkal inkább a kirptok felé kacsingatnak, hogy megpróbálják „megfordítani szerencséjüket”. És bizony elítélik azokat, akik nem értenek egyet velük, és a kirptovaluták ellen szólalnak fel.

Kriptohívő fiatalok kereszttüzében

Nemrégiben már írtunk arról, hogy fiatal dél-koreaiak a TikTok-ról szerzik a befektetési tippeket. Az nem vita tárgya, hogy „befektetési tanácsok” százai kering az interneten, a blokklánc technológiában kevésbé jártasak pedig valóban egykettőre befolyásolhatóvá válnak.

Eun Sung-soo, a Koreai Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának (FSC) elnöke az elmúlt hónapban úgy nyilatkozott, hogy a kriptók “nem értékpapírok, hanem szubsztancia nélküli digitális eszközök. A kormánynak pedig nem kötelessége megvédeni a fiatal kereskedőket. Ha rossz útra térnek, a felnőtteknek kell figyelmeztetniük őket, hogy hibát követnek el.”

Mindez megihlette a kriptohívő fiatalokat, akik mindezek után Eun lemondását kérték, és elég nyersen fejezték ki nemtetszésüket.

Mindez ellenére Dél-Korea állama, ahol egyébként 5 év börtön is járhat a be nem vallott kriptotranzackiókért, továbbra is kiáll kirptoellenes döntései mellett. Ráadásul, éppen egy hónapja jelentették be azt is, hogy hamarosan a kirptobányászat is adókötelessé válik. És még közel sincs itt a vég, a kormány ugyanis még az idén további kriptovaluta szabályozásokat tervez életbe léptetni, és meg fogja követelni, hogy a kriptográfiai platformok együttműködjenek a bankokkal a legitimitás biztosítása érdekében.

A kriptohívők lesznek a gazdaság veszte

Ami valóban aggasztó, hogy a számos helyi polgár konkrétan kölcsönnel próbálja finanszírozni kriptovalutákkal történő kereskedelmét. Az ország központi bankja elmondta, hogy míg a háztartások adóssága egy év alatt 8 százalékkal nőtt, maga a 20-39 év közöttiek adóssága 17 százalékkal ugrott meg.

Kim So-young, a Szöuli Nemzeti Egyetem közgazdászprofesszora elmondása szerint arra a következtetésre jutott, hogy

a fiatalok hitelfelvételének mértéke nem vészes, így egy személyes csőd csupán csekély hatással lehet a pénzügyi rendszerre. A munkába álló fiatalok azonban eladósodnak, és képtelenek lesznek tervezni a jövőre nézve, ami a gazdaság egészének vesztét fogja eredményezni.”